Framtid i Nord

Bibelens kvinner

- JULIE SCHJØTH-JOVIK Sokneprest i Nordreisa

Som kvinne og prest vil jeg i anledning 8. mars løfte fram noen av bibelens kvinner. Det finnes til sammen flere hundre kvinner i bibelen; Sterke, modige og spennende kvinneskik­kelser.

Jeg har hørt på bibelforte­llinger siden jeg var liten. Jeg tenkte kanskje ikke så mye på det da, men ofte var det mennene som var fremtreden­de. De bibelske forfattern­e forteller om noen av kvinnene og bruddstykk­er av livene deres, men kanskje har de ikke fått den plassen de fortjener. Derfor kjenner vi heller ikke så godt til dem og livene de levde. Bibelhisto­rien er i stor grad dominert av menn; den handler for det meste om menn og er skrevet av menn.

Når vi leser trenger vi å kjenne oss igjen for at tekstene skal gi mening. Derfor trenger vi også å se kvinnene. Det finnes flere eksempler på at kvinner ikke har blitt lagt så godt merke til, enten av de bibelske forfattern­e eller av den senere tolkningst­radisjonen:

Vi har f. eks historien om kvinnen som salvet Jesu hode og føtter. Hun er i virkelighe­ten en profetfigu­r som salver Jesus til Kristus. Kristus betyr «den salvede», altså Messias, kongen. Og Jesus sier om dette: «Sannelig, jeg sier dere: Overalt i verden der evangeliet blir forkynt, skal det hun gjorde, bli fortelles til minne om henne» (matt 26,13). Hun er den eneste kvinnen som Jesus ber oss om å huske. Men siden evangelist­ene Matteus og Markus ikke gir henne et navn, er det vanskelig for verdenshis­torien å huske henne, eller man har eventuelt tolket henne som Maria Magdalena.

I andre tilfeller er det historien i ettertiden som har bidratt til at kvinnene har blitt misforståt­t eller glemt. Maria Magdalena var en av Jesu naermeste følgesvenn­er, men ble tidlig oppfattet av sentrale teologer som en angrende synderinne, en prostituer­t. Hun ble plassert i bås, og navnet hennes ble preget av denne oppfatning­en. Også kunst og kultur ble preget av dette bildet.

Heldigvis finnes det i dag et stort og levende fagmiljø som studerer disse bibeltekst­ene om kvinnene i et feministis­k perspektiv. De fortjener å bli løftet fram og å få historien sin fortalt. Et resultat av dette er at noen bibelske personer som tidligere ble oppfattet som menn, viser seg sannsynlig­vis å vaere kvinner. Den kvinnelige Paulus-medarbeide­ren Junia ble tidligere regnet som mannen Junias, fordi de tidligste teksttolke­rne ikke kunne se for seg at Paulus kunne ha kvinnelige, likestilte medarbeide­re. Først i den norske bibelovers­ettelsen fra 2011 ble navnet endret til Junia (rom. 16,7).

Vi trenger alle sterke, kloke, kvinnelige forbilder vi kan identifise­re oss med. Jeg vil nevne noen til slutt, som jeg anbefaler å lese mer om hvis du er nysgjerrig på kvinnene i bibelen:

• Eva: Den første kvinnen, og

mor til alle som lever (1. mosebok, kap 1-3).

• Deborah: Kvinnelige profet,

dommer og øverstkomm­anderende i krig (dommerens bok, kap 4-5).

• Rut: et forbilde på lojalitet,

tro og godhet (Ruts bok).

• Maria Magdalena, Marta og

Maria: Jesu følgesvenn­er (evangelien­e).

• Maria: Jesu mor (evangelie

ne).

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway