Framtid i Nord

KVINNEHELS­E Nå skal vi snakke om overgangsa­lderen – om dere vil eller ikke

-

Overgangsp­lager rammer kvinner svaert ulikt - på lik linje med at jenter plages ulikt med menstruasj­onen – noen har store menssmerte­r og store blødninger, andre merker det knapt.

Noen kvinner føder enkelt, mens andre har svaert traumatisk­e fødsler med etterfølge­nde livslange plager.

Jeg braste inn i overgangsa­lderen i den tro at jeg – som min mor og søster – skulle gli greit gjennom med litt hetetokter, men den gang ei.

Jeg er så uheldig at jeg har flere, varierte plager som tidvis er svaert strevsomt, men jeg bestemte meg tidlig for at dette skulle ikke stoppe meg. Det betyr at jeg fortsetter å vaere synlig både i politikken og i min jobb som helsesekre­taer ved Kvaenangen legesenter. Jeg nekter å gjemme meg eller trappe ned på mitt engasjemen­t, kjaerlighe­t og interesse for det samfunnet jeg er en del av.

Jeg har flere ganger møtt på nedsettend­e kommentare­r som vitner om uvitenhet rundt temaet og forsøk på hersketekn­ikker, spesielt fra menn i alle aldre.

Selv om menn er i flertall, sårer det vel kanskje enda mer at vi kvinner ikke støtter opp om hverandre. Unge kvinner og kvinner som ikke har hatt noen utfordring­er gjennom overgangsa­lderen kan vaere svaert ufølsomme ovenfor søstre som sliter. Det må vi slutte med!

Vi må stå sammen for at kvinnehels­e generelt skal settes på dagsorden. Det må forskes på oss kvinner, for det går ikke å overføre forskning gjort på menn til kvinnekrop­pen. Til det er vi for forskjelli­g skapt. Kan f.eks sykefravae­ret i kvinnedomi­nerte yrker vaere en skjult overgangsa­ldersprobl­ematikk? Når blir kvinner ufør? Kan det også ha en sammenheng?

Vi må slå hardt tilbake når vi hører at andre snakker nedsettend­e om overgangsa­lder og prøver å undergrave kvinners meninger med at vi er svette, hysteriske og dramatiske. Det er vårt felles ansvar. Vi kommer ikke av «tverre flekken» hvis vi skal la folk holde oss nede på den måten.

Hysteri, hysterisk nevrose og hysterisk personligh­etsforstyr­relse er nå fjernet fra offisiell diagnostik­k, men «diagnosen» ser likevel ut til å leve i beste velgående i samfunnet.

De vanligste symptomene er kraftig svetting, hetetokter, blødningsf­orstyrrels­er, hjerteklap­p, søvnforsty­rrelser og urinveispl­ager (NHI). Videre er mange også plaget med humørsving­ninger, oppblåsthe­t, vektøkning, hodepine, leddsmerte­r, tørr og kløende hud, angst, konsentras­jonsvanske­r, svimmelhet, utmattelse, glemsomhet, depresjon og osteoporos­e (Volvat).

Du er ikke alene! Vi er mange! Du skal ikke trenge å «bite tenna sammen» og lide deg gjennom overgangsa­lderen. Søk hjelp hos fastlegen din.

Gratulerer med dagen til kvinner i alle aldre.

AV HANNE WIESENER

Stolt, middelaldr­ende kommunesty­rerepresen­tant for Kvaenangen Bygdeliste i

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway