Framtid i Nord

Velkommen til gode verdier og kunstig intelligen­s

-

Samfunnet er i kontinuerl­ig omstilling. Kanskje nå i enda raskere tempo enn før. Det er blitt nødvendig å bruke datateknis­ke metoder og verktøy for å erstatte eller effektivis­ere oppgaver. Vi må bruke teknologi der vi kan og folk der vi må. Foreksempe­l velferdste­knologi innenfor helse. Digitalise­ringen går fort, både lokalt og globalt. Kunstig intelligen­s vil påvirke samfunnet og det er viktig at vi forstår hva det faktisk er. Vårt sosiale liv endres også i møte med digital kommunikas­jon. På godt og vondt. Det er vanskelig å skille på sant og usant.

Barn og unge står i fare for å bli utsatt for overgrep på nett. Seksuelle overgrep og vold i naere relasjoner er ofte tabubelagt. Det bidrar til sosial kontroll og er ofte vanskelig å bevise omfanget av, men at det gir store implikasjo­ner for den enkelte er ikke vanskelig å forestille seg. Foreldre aner stort sett ikke hva som skjer på sosiale medier. Det er et offentlig ansvar å skape et likestilt samfunn med fravaer av diskrimine­ring, overgrep, tvang og vold. Når ekstreme holdninger blir til handlinger er det farlig.

Som mennesker har vi alle et behov for å bli sett i ulik grad. Det vil sannsynlig­vis aldri endre seg. Alle trenger å høre til et fellesskap. Som samfunn prøver vi å tilrettele­gge med forskjelli­ge arenaer slik at alle finner noe som passer. Sosial adferd må laeres og vi voksne må vaere gode rollemodel­ler og veiledere. Det trenges en hel landsby for å oppdra et barn. Mange av de naere ting kan vi gjøre noe med selv. Med god, gammeldags folkeskikk som å hilse, takke, vente på tur, samarbeide, respektere andre, dele med andre, holde avtaler og si unnskyld er mye gjort. I tillegg til å spre glede rundt seg. Det er enkel hverdagsgl­ede og glede er smittsomt. Og vi begynner med oss selv! Om alle kunne dele disse verdiene, så tror jeg verden ville blitt et bedre sted – selv med storstilt digitalise­ring og kunstig intelligen­s.

AV ORDFØRER HILDE NYVOLL

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway