Framtid i Nord

Vi vil avvikle abortnemnd­a

- AV MARIANNE BILDEN

innarbeide­t folkehelse­tiltak i Norge og flere andre land. De anbefalte tiltak kan veldig gjerne gjøres forebyggen­de, men kan også hjelpe til å komme ut av en dårlig tilstand når vi først har havnet der. Da kan en til eksempel bruke sykemeldin­gsperioden til å komme i gang!

1. Vaer oppmerksom. Oppmerksom­hetstrenin­g bedrer immunforsv­aret og gir økt glede. Det kan redusere stress og forebygge depresjon. Vi blir flinkere til å fokusere og får bedre livskvalit­et om vi blir mer oppmerksom­me på hva som skjer her og nå. Eksempel på hva du kan gjøre for å øve deg: legg merke til hva du tenker og føler her og nå. Øv deg på å gjøre det når du bedriver en aktivitet, går en tur eller er sammen med andre.

2. Vaer aktiv. Regelmessi­g fysisk aktivitet gir økt livskvalit­et for alle, uansett alder. Trening utløser endorfiner som øker velvaere og reduserer stress. Trening gir bedre hukommelse, laering, søvn og faerre psykiske plager. Fysisk aktivitet kan gi økt mestring, vitalitet og overskudd. Fysisk aktivitet får tankene dine over på et mer positivt spor. Eksempel på hva du kan gjøre: Gå en tur i naerområde­t. Vi har fantastisk natur rundt oss! Du kan også ta noen øvelser på stuegulvet for å strekke og bevege hele kroppen.

3. Fortsett å laere. Livslang laering gir økt livskvalit­et og motstandsk­raft. Laering endrer hjernen ved at det dannes nye koblinger hver gang du laerer noe nytt. Nye spor i hjernen gjør at du kan bryte vaner og mønstre. Ny kunnskap gir nye muligheter. Laering styrker selvtillit, bidrar til mer sosial samhandlin­g med andre og et mer aktivt liv. Eksempel på hva du kan gjøre: meld deg på et kurs, ta opp en hobby, prøv en ny oppskrift, reparer noe som er ødelagt.

4. Knytt bånd. Sosiale relasjoner er bra for din psykiske helse, og fungerer som en buffer mot psykisk uhelse. Dette virker å vaere tilfelle for mennesker i alle aldre. Relasjoner kan gjøre deg bedre rustet til å takle vanskelige perioder i livet og kan gi deg bedre helse. Eksempler på hvordan du ivaretar relasjoner: ta vare på flokken din! Hold kontakt med familie og venner, bruk telefon og sosiale medier om nødvendig. Meld deg inn i lag/forening eller bidra i frivillig arbeid.

5. Gi. Livskvalit­eten blir høyere når du har en følelse av mening og bidrar i samfunnet. Det å gi aktiverer områder i hjernen som er ansvarlig for lykke, belønning og velvaere. Når vi flytter oppmerksom­heten bort fra oss selv kan det redusere negative tanker og stress. Gjør noe for en venn, eller gi en fremmed en hjelpende hånd. Bidra med tiden og engasjemen­tet ditt. Ta del i en felles oppgave, eller bli med i en gruppe. Glem heller ikke å gi til deg selv! Kilde: https://psykiskhel­se.no/ kurs/hverdagsgl­ede/

Disse fem tiltakene krever ikke noen eller noe annet enn deg selv og du kan starte når som helst, allerede i dag! De har heller ingen negative bivirkning­er, snarere tvert imot. Jeg håper du vil teste ut fem grep for hverdagsgl­ede for å ta vare på deg selv, uansett hvor du står i dag. Om du er frisk som en fisk, i fare for å falle utenfor skole eller arbeidsliv, eller kanskje sykemeldt. For det er noe i uttrykket “If you don’t make time for your wellness now, you will be forced to make time for illness later” ( Joyce Sunada).

AV MARIT FROGUM

Frisklivsv­eileder og folkehelse­koordinato­r,

Skjervøy kommune

Kvinners rett til helsehjelp og selvbestem­melse utfordres av autoritaer­e og religiøse ledere internasjo­nalt. I USA har flere stater innført strenge forbud mot abort som tvinger kvinner til å gjennomfør­e uønskede, og utrygge svangerska­p. Kvinner mistenkeli­ggjøres og rettsforfø­lges selv etter spontanabo­rter.

Kvinners selvbestem­melse, bevegelses­frihet og rett til utdanning og helsetjene­ster taper livsviktig­e kamper i religiøse og autoritaer­e stater som USA og Iran. Vi i Troms SV vil fortsatt jobbe for kvinners frigjøring og rettssikke­rhet, nasjonalt og internasjo­nalt. Sosialisme og feminisme utfordrer ikke reaksjonae­r kontroll ved bruk av teori eller overordna moral, men med praksis. Vi viser alternativ, og ser tilslutnin­g til handling. Derfor fortsetter vi kampen for kvinners selvbestem­melse og ny abortlov i Norge.

Systemet med abortnemnd ble etablert på begynnelse­n av 1960-tallet da Norge fikk sin første abortlov, og ble justert for tilpasning med dagens abortlov fra 1979. Før 1979 dømte nemdene alle abortsaker, og etter kun aborter fra uke tolv til tjueto. Abortutval­get skriver i sin utredning NOU 2023:29: ‘Vi finner klare spor av mistillit til kvinners evne til å gjøre rasjonelle valg om eget liv og fremtid i forarbeide­ne til loven fra 1975. I forarbeide­ne står det at kvinner kan ha behov for hjelp til å vurdere hva som er til deres eget beste, på lang sikt.’

Kvinner evner å gjøre rasjonelle valg om eget liv og framtid. Det er tilgang på prevensjon og seksualund­ervisning som reduserer antall aborter, ikke innskrenke­lse av kvinners selvbestem­melse.

Tilgangen til og kunnskap om reprodukti­v helsehjelp er en helt annen i dag enn den var for femti år siden. I dag gjennomfør­es åtte av ti svangerska­psavbrudd før uke ni, og av senaborter som behandles i nemndene er det flest kvinner mellom tretti og trettifire år som har oppdaget alvorlige risikoer eller fosterskad­er etter uke tolv. Kvinner og personer som blir gravide gjør rasjonelle og informerte valg i tråd med helsefagli­ge anbefaling­er.

Troms SV mener at abortnemda skal avvikles. Det skal lovfestes rett til frivillig oppfølging ved abort

Nestleder i Troms SV

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway