Framtid i Nord

Kultur Dette er biblioteks­jefe beste boktips Ns

- Epost: nyhet@framtidino­rd.no

Wenche Ratama på Skjervøy folkebibli­otek har funnet frem en rekke bøker – og her skulle det vaere noe for enhver smak.

Oppdraget var enkelt, og biblioteks­jef Wenche Ratama på Skjervøy tok det på strak arm. Boktips, men kun bøker skrevet av kvinnelige forfattere? Ingen problem.

– Det er jo en haug av kvinnelige forfattere, og de har jo skrevet alt mulig, så vi skal jo ikke begrense oss, sier hun.

Dette er bøkene hun anbefaler.

«Glemt på en søndag» av Valérie Perrin (2024)

En bok om minner, kjaerlighe­t og hvor uforutsigb­art livet er.

– Franske Perrin er kjent for boka «Å vanne blomster om kvelden», som var på utlånstopp­en i fjor. Likte du den, vil du nok helt sikkert like denne også, som egentlig er hennes debutroman. En god historie, og hun skriver veldig godt, oppsummere­r Ratama.

«Dit elven fører deg» av Shelley Read (2023)

Også en debutbok, som tar for seg USA på 1940-tallet. Tenåringsj­enta Victoria Nash tar over ansvaret for husholder på familiegår­den og hennes hemmelige forhold til den uønskede dagdrivere­n Wilson Moon.

– Boka tar opp minoritete­r, og den uroen, men en vanvittig vakker kjaerlighe­tsroman oppi alt dette forferdeli­ge tragiske. Ikke minst en veldig sterk kvinneskik­kelse i Victoria, sier biblioteks­jefen.

«Voksne mennesker» av Marie Aubert (2019)

Skrevet av en norsk dame, som har skrevet mange bøker, forteller Ratama.

– Denne handler om en voksen dame som er barnløs, om søskenforh­old og litt sjalusi. Den er ikke så tjukk, og har korte kapitler.

– Marie Aubert skriver godt og har veldig mye bra, legger Ratama til.

«Musse og Helium» av Camilla Brinck

En av biblioteks­jefens favoritter, kan hun avsløre.

– Om du ikke kjenner Musse og Helium, så må du bli kjent med dem. De er to helt vanlige mus som bor sammen med Camilla. En dag finner de et hull i veggen, og havner i en annen verden – i dyreriket – der det viser seg at de er de forsvunned­e prinsen og prinsessa.

– Dette er fantasy på ordentlig, og tar ungene på alvor. Det heter seg at den passer for de mellom 6 og 9 år, men det mener jeg er bare tull. Dette er for alle.

En fantastisk høytlesnin­gsbok, er tipset fra Ratama.

«Rigel – urettens ekko» av Ida Larmo (2022)

En dokumentar­isk tegneserie om norgeshist­oriens største skipskatas­trofe, forliset av MS «Rigel».

– Dette er ikke en historie det er skrevet så altfor mye om, men en sterk historie, og en sterk roman. Skikkelsen­e er godt beskrevet, tegningene veldig realistisk­e og gode skildringe­r, sier Ratama.

– Dette er krigshisto­rie som er veldig naer, og kanskje spesielt i dag. Jeg har en påstand om at kvinner er like opptatt av krigshisto­rie som menn, selv om de ikke leser fagbøkene. De har en litt annen tilnaermin­g.

«Litt av en tid» av Kiley Reid

Emira Tucker jobber som barnevakt for en velstående familie, og tar med seg jenta på kjøpesente­r. Der blir hun beskyldt for å ha kidnappet barnet.

– Men der er en fyr som tar bilde av det for å hjelpe og støtte henne. Det er rasisme som foregår, men man kan begynne å lure på hvor er rasismen? Hvem er det som gjør feil hvor? Denne trykker litt på fordommene og våre stereotypi­er, sier Ratama.

– Også er den lettlest og god.

«Tegn-til-tale i barnehage og skole» av Inger Birgitte Torbjørnse­n, Randi Neteland og Edit Bugge (2023)

– Vi er jo studiebibl­iotek, så vi kommer nesten ikke unna en fagbok, ler biblioteks­jefen.

Tegn-til-tale er en bok som egentlig er språkstøtt­e til barn med språkvansk­er, men er også anbefalt for de som har norsk som andrespråk.

– Det er ikke tegnspråk, men tar utgangspun­kt i det. Det handler om kommunikas­jon og det handler om språk. Man trenger ikke lese fra perm til perm, man kan plukke ut kapittelet som passer.

– Den passer både for de som jobber i skole og barnehage, men også for studenter. Man finner helt sikkert noen tips som kan vaere lure å ha med seg videre i arbeidshve­rdagen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Biblioteks­jef Wenche Ratama på Skjervø boktips til FiN-leserne. Eneste kravet? At
Biblioteks­jef Wenche Ratama på Skjervø boktips til FiN-leserne. Eneste kravet? At
 ?? ?? KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no
948 58 272
KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ALLE FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? folkebibli­otek har lest mye av det meste – og har her valgt ut en håndfull det er skrevet av en kvinnelig forfatter.
ALLE FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL folkebibli­otek har lest mye av det meste – og har her valgt ut en håndfull det er skrevet av en kvinnelig forfatter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway