Framtid i Nord

Silje og 14 hunder er for 1200 kilometer p Klare å vidda

Fire ganger har hun fullført 600-klassen på Finnmarksl­øpet. I år prøver hun seg for første gang på den lengste distansen.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

– Jeg har aldri kjørt så langt før, men jeg tror det blir bra. Jeg liker jo å kjøre langt.

Det sier Silje Holmen Larsen fra Nordreisa. Fem ganger har hun deltatt på 600-kilometers­distansen på Finnmarksl­øpet, fire ganger har hun kommet i mål.

Men de 1200 kilometern­e, fra Alta til Kirkenes, og tilbake igjen, lokker mer enn halvdistan­sen. Til tross for at hun er veldig klar på at det nok kommer til å bli veldig mye hardere, tror hun det er distanse som kan passe henne bedre.

– 600 blir litt stress, mens på 1200 er man nødt til å ta seg god tid for å klare å fullføre. Også handler det litt om at jeg ikke vil trene i mange måneder for bare tre dager, og så er det over. Jeg vil heller vaere en uke ute på tur.

Tar mye tid

Hjemme i Reisadalen har hun hatt 19 hunder i trening siden august. Akkurat den biten tar enormt mye tid, sier hun, og får bekreftend­e nikk fra samboeren.

De anslår at det til sammen er snakk om «et årsverk», med 37 timer i uka. Enda de har fôringshje­lp, som letter litt på arbeidet.

– Det krever sitt, og man forsaker jo mye tid med familien. Det er noen lørdagskve­lder jeg heller ville vaert hjemme, men så må man ut og trene.

Det er hvert fall en sport for spesielt interesser­t er både hun og samboeren klar på – og man må virkelig elske det man holder på med.

– Og det er jo en lidenskap, fastslår hun.

Nå i innspurten handler det mest om å samle krefter – og å bygge opp hundene, slik at de er klare for å gå langt.

De 14 hundene som blir med til Finnmark er valgt ut allerede en stund i forveien, ut ifra det de har vist på trening og andre løp.

– Man ser jo hvem som tåler å gå langt, og hvem som liker og takler det best, sier Larsen.

I fjor kjøpte de nye hunder med mye erfaring, blant annet noen som har gått 1200 kilometer på Finnmarksl­øpet før. Disse utgjør halve spannet. Den andre halvparten har nesten ingen erfaring, og har bare gått to løp før i år.

Hundekjøre­ren fra Nordreisa er klar på at man får et utrolig godt forhold til hundene.

– Man blir så knyttet til dem. Man bruker jo så mye tid med dem, og på et løp blir det ekstra mye. Så det er skikkelig fint, sier hun.

– Nervøs

Ambisjonen­e før hennes første skikkelige langdistan­se handler aller mest om å fullføre.

– Jeg har lyst å komme i mål, i og med at det er første gang og at jeg aldri har kjørt så langt. Men selvfølgel­ig, jo bedre plassering, jo bedre. Målet er å følge planen jeg har, så jeg kommer gjennom.

Med seg som handlere har hun samboer Jim-Ove og Katrine Hasselberg – begge har vaert med henne flere ganger før. Sammen har de lagt opp en kjøre- og hvileplan med lite eller ingen taktikk.

– Den er egentlig ganske safe, og det er mange som har brukt den før. Vi har sett på andre kjørere som har kjørt fornuftig, og som har kommet i mål på en god måte. Det er mange som

har lyst å konkurrere, men så går det ikke…

– Da er det bedre å holde litt igjen fra start. Starter man med mye hvile, trenger man heller ikke ta det igjen.

Nå som det begynner å naerme seg, har også nervene meldt sin ankomst hos den erfarne hundekjøre­ren.

– Tidligere år har jeg ikke brukt å vaere nervøs, men det er jo noe helt nytt jeg skal begi meg ut på. Men det blir godt å komme i gang, jeg gleder meg veldig, understrek­er hun.

 ?? ??
 ?? ?? kristina@framtidino­rd.no 948 58 272
kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway