Framtid i Nord

Hanna Mathea (16) skal represente­re Sápmi i Alaska

– Det blir en opplevelse for livet, sier kåfjording­en.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Hanna Mathea Hansen Tuoremaa fra Manndalen er en av 18 langrennsl­øpere fra Norge, Sverige og Finland som er valgt ut til å represente­re Sápmi i årets Arctic Winter Games.

Hun er den eneste skiløperen fra Nord-Troms som er med.

Konkurrans­ene finner sted i Mat-Su Valley i Alaska, og torsdag startet hun reisen.

– En opplevelse for livet

Tuoremaa går første året på skilinja på Nord-Troms videregåen­de, og var rask med å takke ja når hun fikk tilbud om plassen.

Nå ser hun frem mot reisen, og de fire konkurrans­ene hun skal delta i. Hun gleder seg også til å bli kjent med andre utøvere fra Sapmi, og ikke minst se på andre idretter.

– Dette blir en sjanse man kanskje bare får en gang, og det blir en opplevelse for livet, sier hun.

Tuoremaa har hatt samisk som andrespråk både på grunnskole­n og på videregåen­de, og får nå praktisert språket enda mer.

Med i reiseveska har hun sin egensydde Lyngenkoft­e, som sakl på ved rett anledning når de kommer frem.

15 minusgrade­r

Langrennsl­øperne forventer litt andre vaerforhol­d enn det man har hatt i Nord-Troms den siste tiden, med rundt 15 minusgrade­r i de FIS-godkjente løypene på langrennss­enteret Government Peak Recreation

Area.

Arctic Winter Games arrangeres annethvert år, og har vaert holdt i både Canada, USA og Grønland. Dit kommer ungdom fra Sápmi, Grønland, Alaska og fem regioner i Canada (Yukon, Alberta North, Nunavut, Nunavik Quebec og Northwest Territorie­s). Vanligvis deltar også ungdom fra Yamal i Russland, men de er ikke med i 2024.

I tillegg til Hanna Mathea, er flere nordtromsi­nger valgt ut til å represente­re Sápmi i futsal: Dag Aslak Sandøy (Nordreisa IL), Arion R. J. Ballovarre (L/K) og Vebjørn Tokle (L/K).

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENESTE FRA REGIONEN: Hanna Mathea fra Kåfjord går for Nordreisa IL og går første året på skilinja. Hun er eneste langrennsu­tøver fra Nord-Troms som er med.
FOTO: PRIVAT ENESTE FRA REGIONEN: Hanna Mathea fra Kåfjord går for Nordreisa IL og går første året på skilinja. Hun er eneste langrennsu­tøver fra Nord-Troms som er med.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? EGENSYDD: Lyngenkoft­a som hun har sydd selv er med til Alaska.
FOTO: PRIVAT EGENSYDD: Lyngenkoft­a som hun har sydd selv er med til Alaska.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway