Framtid i Nord

Pedagogman­gele Skjervøy-skolen e – Det er helt fant

Skolene på Skjervøy har over år slitt med mangel på utdannede pedagoger. Men nå er problemet løst.

- TORBJØRN O. KARLSEN

For fra neste skoleår kan kommunalsj­ef for oppvekst og kultur, Svenn Martinsen Torneus, skilte med følgende statistikk: 30 pedagoger i 30 pedagogsti­llinger på barneskole­n. Den brøken har vaert litt mindre flatterend­e for Skjervøy kommune i flere år.

– Ja, det har vaert kjempetørk­e på det området de siste årene. Vi har hatt store mangler på kvalifiser­te pedagoger, men nå har vi tilsatt 11–12 pedagoger for skoleåret 2024–2025. Det er helt fantastisk, sier Torneus.

Aha-opplevelse

Det betyr at mens rundt 10 av 30 ansatte har vaert ufaglaerte i Skjervøys barneskole­n i dag, så vil altså 30 av 30 vaere faglaerte pedagoger neste skoleår. Totalt er det 45 pedagoger i Skjervøysk­olen, inkludert Årviksand og ungdomssko­len.

– Det har vaert en utfordrend­e situasjon og vi har rett og slett ikke klart å få tak i kvalifiser­te pedagoger. Men så fikk vi oss en liten aha-opplevelse, sier Torneus, og utdyper:

– Vi fant ut at vi har brukt å vaere for sent ute med hovedutlys­ningen for høsten. Men i år var vi ute i midten av januar, og da var vi blant de første i Norge som var ute med utlysning for kommende skoleår, sier Torneus.

Fremstøt i Bodø og Trondheim

En viss promoterin­g og litt reisevirks­omhet kan også ha spilt inn positivt, tror kommunalsj­efen. – Ja, vi har vaert på karriereda­ger både i Bodø og i Trondheim. Det virker som det har hatt en effekt, for mange av de som har søkt til oss har gått på NTNU i Trondheim. Så det er ekstra bra at vi faktisk har lyktes med fremstøten­e vi har gjort, sier Torneus.

Han er glad på vegne av barneskole­elevene, som nå får 100 prosent kvalifiser­te pedagoger i klasseromm­et.

– Det er viktig for elevene våre at de som underviser er pedagoger med kompetanse. Det siste året har vaert tungt for oss og vi har manglet såpass mye at det har handlet om å klare å få hjulene til å gå rundt. Så når vi nå får tilsatt så mange pedagoger, så er det noen kilo av skuldrene våre, sier Torneus.

Ny rektor

Han har også fått tilsatt en ny rektor på Skjervøy barneskole etter at mangeårig sjef Kristin Norheim nå gir seg.

– Vi har ansatt Gøran Larsen, som har bakgrunn som laerer på barneskole­n og som også har vaert rektor på Rotsundelv skole. Den siste tiden har han vaert arbeidsvei­leder på 70° Nord Vekst, men nå blir han en ressurs inn i Skjervøy-skolen igjen, sier Torneus, og fortsetter:

– Kristin har gjort en formidabel jobb i mange år og vi er glad for at hun har sagt seg villig til å ha en overlappin­g med Gøran, slik at han kan få litt råd og opplaering fra sittende rektor, sier Torneus.

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? PEDAGOGENE KOMMER: Kommunalsj­ef for oppvekst og kultur, Svenn Martinsen Torneus, kan se lyst på neste skoleår.
Skjervøy barneskole.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN PEDAGOGENE KOMMER: Kommunalsj­ef for oppvekst og kultur, Svenn Martinsen Torneus, kan se lyst på neste skoleår. Skjervøy barneskole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway