Framtid i Nord

Veien mot likestilli­ng

-

Løfter vi blikket en smule er det god grunn til å vaere alarmert over at likestilli­ng har så dårlige kår 8. mars 2024.

av verden er undertrykk­ingen av kvinner så strukturel­l og fastlåst, at det er vanskelig å se for seg at det skal vaere mulig å bryte ut av rollemønst­eret, som gjerne er sementert av kultur, tradisjon og religion.

I store deler

Mangelen på likeverd kan vaere så langt unna at det er lett å miste håpet, men da er det verdt å minne om at jerngrepet kunne vaere temmelig klamt da Nora gikk i Ibsens ånd her på berget.

sine kamper gjennom mange, mange år og vi tenker at det gamle fotavtrykk­et ofte kan vaere mer synlig enn vi liker å tro i et moderne og opplyst, demokratis­k samfunn.

Endring har krevd

Inngangen på 2024 var i så måte en brutal påminnelse om at vold i naere relasjoner er et betydelig samfunnspr­oblem i Norge.

Antallet partnerdra­p på nyåret var skremmende, hovedsakli­g menn som dreper kvinner. Gjerne preget av den aereskodek­sen vi synes å tro er et tilbakelag­t stadium.

Samtidig sitter vi igjen med inntrykket av at voldsbruk og trusler tiltar uten at samfunnet er tilstrekke­lig opptatt av å ivareta nødvendig trygghet. Det har tatt flere tiår for at truende situasjone­r utløser voldsalarm og gjerne motsatt voldsalarm der den aggressive part må ta byrden med å gå rundt med en fotlenke.

Vi synes er opprørende at terskelen er så høy for å gjennomfør­e tiltak, akkurat som det er avslørende at kvinner får dårligere lønn for likt arbeid og at tallene viser at kvinnehels­e er taperen i kampen om forsknings­midler.

Pløyer vi gjennom dommer fra tingretten, skjønner vi at utfordring­ene er naermere enn vi tror - og at reell likestilli­ng er lengre unna enn vi smykker oss med. Av og til trenger vi ikke mer enn et debattfelt for å se akkurat det samme.

Den siste tiden har det vaert fokus på at «gutteprobl­emer» ikke tas på tilstrekke­lig alvor, for eksempel i skoleløpet. Det tror vi kan vaere rett, men vi har problemer med å sette dette i et slags motsetning­sforhold til likestilli­ng og likeverd mellom mennesker og kjønn.

Vi tror til og med at fornuftig og likeverdig jobbing med sosialiser­ing kan skape en mer harmonisk balanse i oppveksten, der nettopp gjensidig respekt er den røde tråden.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway