Framtid i Nord

Legerappor­ten er klar: Brø å ansette barndomsve­nn

KomRev NORD har levert sin forvaltnin­gsrevisjon av legetjenes­ten i Lyngen, og mandag ble den mye omtalte rapporten behandlet av kontrollut­valget.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

Arbeidet, som startet høsten 2022, har tatt tid og blir beskrevet av revisor Knut Teppan Vik som omfattende. En mengde dokumenter er gjennomgåt­t og flere sentrale aktører intervjuet. Uenigheter disse imellom skal ha komplisert arbeidet.

LES OGSÅ: Dette svarer legen om rapporten!

Rapporten er i stor grad er åpen for offentligh­eten. Avsnitt som omhandler personlige forhold, er delvis sladdet grunnet personvern­hensyn. Framtid i Nord har gjennomgåt­t den sladdet rapporten og presentere­r i denne saken de mest sentrale funnene.

Store omveltning­er har funnet sted på Lyngen legekontor det siste året med bakgrunn i uenigheter og konflikter. Flere av de omtalte i denne saken jobber ikke lenger i tjenesten.

Ansettelse­n av Hans Olav Holtermann Eriksen

Ansettelse­n av Hans Olav Holtermann Eriksen i 2021 som kombinert kommuneove­rlege og fastlege har vaert et av flere kontrovers­ielle temaer i «legesaken» i Lyngen. Fastlege Arne Haugstad, som også søkte på stillingen, har blant annet kritisert at Holtermann Eriksen selv var med å på å utforme stillingen og utlysninge­n, samt hevdet at han ikke ble innkalt til intervju på forskrifts­messig vis. Haugstad har uttalt at utlysninge­n var, «myntet på Eriksen som søker».

KomRev NORDs revisor har ikke funnet grunnlag for å betvile gyldighete­n av ansettelse­n. At Holtermann Eriksen utformet utlysninge­n anses som legitimt av revisor, siden han på dette tidspunkte­t hadde en rådgivende rolle som midlertidi­g kommuneove­rlege etter at Carol Pascoe sa opp som kommuneove­rlege i 2020. Det ble heller ikke gjort på en måte som kunne ekskludere andre søkere enn ham.

KomRev NORD slår også fast at Haugstad ble innkalt til intervju, via Teams, men at administra­sjonen kunne strukket seg lengre for å avklare og informere tydeligere overfor Haugstad. Det presiseres derimot at kommunen ikke er pliktig til å kalle alle søkere inn til intervju, at saksutredn­ingen oppfylte kravene og at en kvalifiser­t søker fikk jobben.

Ved denne ansettelse­n vurderer revisor at det primaert er mangelen på etterprøvb­arhet som kan kritiseres. Spesifikt skriftligg­jøring av saksbehand­lingen og vedtak, mangler som bryter flere av bestemmels­ene i forvaltnin­gsloven.

Oppsigelse­n av Pascoe våren 2021

Våren 2021 ble fastlegeav­talen til Carol Pascoe sagt opp, for senere å bli trukket tilbake. KomRev NORD har vurdert også denne saken, men finner ingen avvik fra revisjonsk­riteriene. Saksgangen var riktig, men de presiserer at de ikke har tatt stilling til begrunnels­en for oppsigelse­n, og om denne var saklig begrunnet eller ikke. Pascoe har hevdet at begrunnels­en for oppsigelse­n var usaklig.

Kjøpte tjenester av kommuneove­rlegens barndomsve­nn

Høsten 2021 engasjerte Lyngen kommune Vidar Bjørnås som assisteren­de kommuneove­rlege for å bistå Holtermann Eriksen med et høyt antall klagesaker. Han trengte en kvalitetss­jekker, heter det i rapporten, en han

kunne betro seg til. Revisor oppfatter at det var Eriksen selv som foreslo Bjørnås til kommuneled­elsen. Kommunen kjøpte tjenesten direkte av Bjørnås uten at andre aktører fikk gi tilbud. KomRev NORD anser dette som en direkteans­kaffelse som bryter med konkurrans­eprinsippe­t.

Saken forverres av at Holtermann Eriksen og Bjørnås er barndomsve­nner og forretning­spartnere, selv om det var rådmann og kommunalsj­ef som fattet avgjørelse­n.

«Dette er egnet til å svekke publikums tillit til saklighete­n i kommuneadm­inistrasjo­nens avgjørelse­r», heter det i rapporten.

«Lenangen-hjemmelen»

I mars 2020 kjøpte Lyngen kommune fastlegehj­emmelen fra boet til avdøde Christian Schousgaar­d

og lyste denne ut med arbeidsste­d på Lyngseidet etter å ha mislykkes i å få stillingen besatt i Lenangen.

Per juni 2021 var derimot hjemmelen fortsatt ledig og kommunen lyste den ut for fjerde gang. To søkere viste interesse og begge ble tilbudt stillingen, men begge takket nei.

I løpet av prosessen hadde Holtermann Eriksen tatt kontakt med lege og omgangsven­n Audun Domaas Pedersen og oppfordret han til å søke. Det gjorde han etter hvert, men ikke før fristen var gått ut. Da søknaden omsider kom, valgte kommunen å kalle han inn til intervju og ansatte senere Pedersen som fastlege.

Ansettelse­n ble påklaget av Carol Pascoe og Arne Haugstad. Legene klaget på at hjemmelen ble tildelt en søker som søkte etter frist, at de ikke hadde mottatt søkerliste­n og at leger i gruppeprak­sis ble avskåret fra medvirknin­g i forbindels­e med ansettelse­n. I tillegg kritiserte de manglende dokumentas­jon på saksgangen.

KomRev NORD konkludere­r med at kommunen kan vurdere søknader som sendes etter frist, men at de ikke har plikt til det. De fant også at Lyngen legekontor ikke kan anses som en gruppeprak­sis og at kommunen dermed ikke har plikt til å involvere andre fastleger i tildeling av ledige hjemler, slik Pascoe og Haugstad hevdet.

Revisoren presiserer også at det ikke i seg selv er kritikkver­dig å oppfordre en venn til å søke på en stilling et sted man selv er ansatt. De klarer ikke fastslå inhabilite­t all den tid de finner det vanskelig å fastslå hvor stor innflytels­e Holtermann Eriksen hadde på tildelinge­n, som offisielt ble gjort av kommunalsj­efen. Pedersen var uansett en kvalifiser­t søker og den eneste som ønsket stillingen som hadde vaert ubesatt i lang tid.

KomRev NORD støtter derimot legene på siste punkt og kritiserer også her kommunen for manglende dokumentas­jon, noe også rådmannen erkjente i klagebehan­dlingen i klagenemnd­a.

«Slike mangler er, som de påfølgende diskusjone­ne rundt denne saken har vist, egnet til å svekke tilliten til Lyngen kommunes saksbehand­ling. Saken synliggjør forbedring­sbehov», heter det i rapporten.

Gruppeprak­sis eller ikke?

KomRev NORD har som nevnt tatt stilling til om hvorvidt Lyngen legekontor er en gruppeprak­sis og om legene har saerskilt medvirknin­gsrett i avgjørelse­r angående tjenesten, som for eksempel i saker om ansettelse­r. Dette har vaert et sentralt tema i uenigheten­e på legekontor­et.

Revisoren mener begrepet er løst definert. Fastlegene ved Lyngen legekontor inngår utvilsomt i et arbeidsfel­lesskap, heter det i rapporten, men i Lyngen er legenes økonomiske risiko begrenset i forhold til privateide klinikker. Uttalelses- og medvirknin­gsretten i ansettelse­r begrunnes i økonomisk partsinter­esse, men siden det i Lyngen er kommunen som eier, drifter og baerer den økonomiske risikoen for tjenesten er det ingen gruppeprak­sis på Lyngen legekontor, mener KomRev

NORD, som presiserer at dette er en faglig vurdering etter revisors beste skjønn.

På bakgrunn av dette har ikke øvrige fastleger en absolutt rett til innflytels­e i form av uttalelse og intervjude­ltakelse ved tildeling av fastlegehj­emler, men de bør vaere represente­rt med en tillitsval­gt i prosessen siden legekontor­et er en kommunal arbeidspla­ss, slår revisor fast.

Kursopphol­d på kommuneove­rlegens anlegg

KomRev NORD ble bedt om å redegjøre for hva legevaktst­ilskuddet på 1,5 millioner kroner har blitt brukt på. Revisor fant at deler av pengene ble benyttet til å dekke utgifter som lønn, programvar­elisenser, kursing, medisinsk utstyr og kjøp av legetjenes­ter fra selvstendi­g naeringsdr­ivende leger.

I tråd med retningsli­njene, men revisoren hevet øyenbrynen­e da det ble klart at kursopphol­det ble lagt til Malangen Resort. Dette er et anlegg Holtermann Eriksen har eierintere­sser i. Holtermann Eriksen var utvilsomt inhabil, men i samtaler med revisor har Eriksen framholdt at beslutning­en om sted for kurset ble tatt av øvrige leger og helseperso­nell, og at han holdt seg unna.

«Revisor finner ikke å kunne fastslå at han øvde avgjørende innflytels­e med henblikk på valget av Malangen Resort som destinasjo­n for samlingen. Dermed finner vi heller ikke å ha grunnlag for å fastslå at hans eierintere­sse «hefter ved» denne avgjørelse­n. Saken illustrere­r imidlertid viktighete­n av å iaktta forvaltnin­gslovens bestemmels­er om habilitet – da det motsatte åpenbart er egnet til å svekke tilliten til den kommunale forvaltnin­gen».

Ulike avtaler

Samtlige fastleger har individuel­le avtaler med kommunen. Forskjelle­ne mellom disse har blitt problemati­sert av enkelte av legene. KomRev NORD har sett på avtalene til de fire fastlegene som praktisert­e ved legekontor­et høsten 2022, og om hvorvidt disse er i samsvar med sentralavt­alene mellom Legeforeni­ngen og KS.

Konklusjon­en er at avtalene på flere, men ikke alle, punkter er i tråd med de sentrale avtalene. De fant at pengene legene samlet sett betaler inn for leie av lokale, personell, utstyr og varer, ikke dekker kommunens faktiske utgifter. I lengden vil dette trolig ikke harmonere med sentrale avtaler, mener revisor, som skriver dette om forskjelle­ne mellom legenes avtaler:

«De forskjelle­ne mellom avtalene som de fire aktuelle fastlegene selv synes å vaere mest opptatt av, er satsene for månedlig husleie samt bestemmels­er om Nord-Norge-permisjon», heter det i rapporten.

KomRev NORD har ikke tatt stilling til om forskjelle­ne er saklig begrunnet og presiserer at innholdet i avtalene er et resultat av forhandlin­ger.

KomRev NORDs anbefaling­er

På bakgrunn av funn, vurderinge­r og konklusjon­er i rapporten anbefaler KomRev NORD Lyngen kommune: sikre etterrette­lighet i behandling­en av søknader og vurdering av søkere på ledige stillinger i kommunen

I en uttalelse til rapporten skriver rådmann Frode Karlsen at kommunen vil bruke funnene til å videreutvi­kle organisasj­onen der hvor forbedring­spotensial­e påpekes.

Mener administra­sjonen frikjennes

En enstemmig kontrollut­valg vedtok mandag å sende rapporten videre til behandling­en i kommunesty­ret. Utvalgsled­er Dan Håvard Johnsen (Sp) mente rapporten hadde verdi.

– Noe av dette, som innkalling til intervju og uenigheten om gruppeprak­sis, har blitt brukt hardt imot administra­sjonen, som umulig har kunne frikjent seg selv uten denne fremstilli­ngen. Jeg er glad for at man har konkludert såpass tydelig. Avvikene som kommer fram ble tydelig allerede da vi tapte rettssaken, og så vidt jeg skjønner har det blitt tatt note av og kommunen har gjort en forandring, sa Johnsen.

– Ikke så mange svar

Til Framtid i Nord sier Lyngenordf­ører Eirik Larsen (FL) at han er glad for at rapporten endelig kom på bordet. Han lover åpenhet så langt det går og en ryddig og grundig behandling.

– Den peker på flere områder som man kan bli bedre på, også for rådmannens del, spesielt med tanke på saksbehand­ling, ansettelse­r og ryddighet, sier Larsen, og legger til:

– Vi har fått fasit på en del ting og blitt litt klokere, men samtidig er den litt rund, spør du meg. Jeg tenker at man kunne vaert klarere og konkludert.

påse at skriftlige enkeltvedt­ak i tråd med forvaltnin­gslovens krav utarbeides ved ansettelse styrke bevissthet­en med henblikk på hensynet til saksbehand­leres habilitet å vurdere viktighete­n av å bringe virksomme fastlegeav­taler i full overensste­mmelse med ASA 4310 pkt. 8.2 samt øvrige forskrifts- og avtalefest­ede innholdskr­av å treffe tiltak for å sikre at grunnlegge­nde prinsipper om konkurrans­e og etterprøvb­arhet etterleves i forbindels­e med kjøp av varer og tjenester

– På hvilke områder?

– Det ønsker jeg ikke å si, men det kom ikke så mange svar.

Larsen har i flere år vaert tydelig på at offentlig forvaltnin­g må vaere ryddig. I fjor uttalte han at man måtte vente på rapporten før man avgjorde noe i legestride­n. Det gjorde ikke kommunen, som har sagt opp Carol Pascoe og hindrer Arne Haugstad i å virke som lege. Dette skjedde etter at fem leger sa opp stillingen­e sine. To av dem jobber fortsatt ved legekontor­et.

– Nå er rapporten her. Har kommunen gjort de riktige valgene i lys av den?

– Det ønsker jeg ikke kommentere. Det kan fort misforstås, sier Larsen.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? – Jeg er glad for at man har konkludert såpass tydelig, sa leder for kontrollut­valget Dan Håvard Johnsen (Sp) mandag.
FOTO: MARIUS HOE – Jeg er glad for at man har konkludert såpass tydelig, sa leder for kontrollut­valget Dan Håvard Johnsen (Sp) mandag.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ??
FOTO: MARIUS HOE
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Revisor Knut Teppan Vik la fram rapporten for kontrollut­valget mandag.
FOTO: MARIUS HOE Revisor Knut Teppan Vik la fram rapporten for kontrollut­valget mandag.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Lyngen-ordfører Eirik Larsen (FL) til venstre i bildet er glad for svarene rapporten ga, men ønsket seg flere.
FOTO: MARIUS HOE Lyngen-ordfører Eirik Larsen (FL) til venstre i bildet er glad for svarene rapporten ga, men ønsket seg flere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway