Framtid i Nord

Holtermann Eriksen: ikke at det kunne bli e – Trodde n sak

Tar kritikk for noe, men ikke alt rapporten avdekte.

- FOTO: MARIUS HOE MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

KomRev NORDs forvaltnin­gsrevisjon av legetjenes­ten i Lyngen ble offentligg­jort mandag. Rapporten pekte på flere kritikkver­dig forhold i tjenesten. Her kan du lese en gjennomgan­g av rapporten.

– Trøtt av Lyngen

To forhold skilte seg ut. Nemlig at kommunen kjøpte tjenester fra davaerende kommuneove­rlege, Hans Olav Holtermann Eriksens, barndomsve­nn og forretning­spartner, uten å hente inn tilbud fra andre. Den fant også at en kurssamlin­g for ansatte i tjenesten ble lagt til Malangen Resort, et anlegg Eriksen har

eierintere­sser i.

– Har du lest rapporten?

– Litt i alle fall, den er ganske stor. Jeg må innrømme at jeg er litt trøtt av den såkalte legesaken i Lyngen. Jeg har skummet gjennom der jeg var nevnt, sier Holtermann Eriksen.

Legen håper rapporten kan bidra til at Lyngen kan legge den opprivende saken bak seg.

– Det er viktig for tjenesten og hele lyngensamf­unnet.

– Viser hvor sinnsykt det hadde blitt

Han mener imidlertid at det er feil at han blir mistenkeli­ggjort, i alle fall i en av de to nevnte sakene.

– Vi hadde et personalmø­te hvor ti stykker var til stedet for å diskutere hvor vi skulle holde kurset. Jeg foreslo Klipis, Levi, Sommarøy og flere steder fordi jeg var redd for akkurat dette. Men de andre ville til Malangen. Der fikk vi i tillegg redusert kostnadene og mer igjen for pengene. Jeg kunne bo min egen hytte og det var kort reiseavsta­nd. Derfor ønsket gruppa å dra dit, og når samtlige ville det, tenkte jeg at det var greit. Jeg tenkte ikke så langt at det kunne bli en sak, sier han og legger til:

– Det var ikke et stort arrangemen­t som kostet mye. Jeg tror det var rundt 30 000 kroner. Jeg syntes det var søkt at det kunne bli en sak og meldt inn til KomRev, når det i tillegg kunne dokumenter­es at jeg ikke pushet på beslutning­en. Situasjone­n var så tilspisset at uansett hva jeg gjorde måtte jeg vaere etterrette­lig. Når man må ha referat fra personalmø­ter om hvordan man stemmer for kurssted, viser det hvor sinnsykt det hadde

blitt.

– Tok en snarvei

At hans barndomsve­nn og forretning­spartner, Vidar Bjørnås, ble engasjert til å bistå Eriksen, uten at andre fikk gi tilbud, tar han derimot kritikk for. Alt ble ikke gjort etter boka, innrømmer han.

– Da vi fikk inn uforholdsm­essig mange klagesaker trengte jeg en som kunne etterse dokumentas­jon og gi et sekundaerb­likk. Da tok jeg helt aerlig en snarvei og spurte om det var greit å bruke han. Vidar har erfaring, jeg kjenner han godt og han er lett å jobbe med. Han er veldig dyktig, og jeg bruker han fortsatt som rådgiver i dag. Andre som jeg hadde samarbeide­t med tidligere og som var i mitt nettverk var enten ikke tilgjengel­ig eller hadde ikke erfaring. Jeg er løsningsor­ientert, spesielt i stressende situasjone­r, og er ute etter å løse ting fort og effektivt. Hva er alternativ­ene? Ok, vi prøver dette. Men det hjelper lite når man bruker titusener på en tjeneste uten en formell prosess. Men dette er ikke bare på mine skuldre. Jeg er ikke vant til anbud og slik, det er kommunen og vi tar den kritikken sammen.

– Viktig for tilliten

Andre deler av rapporten frikjente på mange måter Eriksens, og kommuneled­elsens, håndtering av ulike saker. Som for eksempel spørsmålet om hvorvidt legekontor­et drives som en gruppeprak­sis. Nei, mente KomRev NORD, og dermed har ikke andre fastleger medbestemm­elsesrett i ansettelse­ssaker. Ansettelse­n av

Eriksen ble også godkjent, det samme ble ansettelse­n av fastlege Audun Domaas Pedersen. Begge ble påklaget i etterkant.

– Det var viktig for oss at vi fikk eksterne øyne på det, som heldigvis bekreftet at vi gjorde det på en ok måte. Det er viktig for tilliten og betryggend­e for veien videre for de som skal vaere der. Dokumenter­ingen må også bli bedre, som KomRev påpeker. Hele administra­sjonen må bli bedre, meg inkludert, sier Eriksen.

Nå jobber han som kommuneove­rlege i Senja. Han forteller at han har løst ting annerledes der, som han nå ønsker han gjorde i Lyngen. Et engasjemen­t som varte i tre år og som endte i masseoppsi­gelser.

– Da jeg kom til Lyngen var folk tydelige på at de ønsket en forandring og jeg satte opp tempoet. Det ble raske beslutning­er og mye info. Det føltes nok ubehagelig for folk som hadde jobbet der i mange år. Jeg tar selvkritik­k på det og at jeg kunne gjort det på en bedre måte. I Senja prøver jeg å ta det roligere, noe som ikke ligger i min natur i det hele tatt. I fjor hadde Senja opptil 14 vikarer, til høsten vil vi nokså sikkert vaere ferdig med det og ha alle stillingen­e besatt med fastleger, sier Hans Olav Holtermann Eriksen.

Framtid i Nord har spurt Carol Pascoe og Arne Haugstad om en kommentar på KomRev NORDs rapport. Pascoe avslo tilbudet. Haugstad har ikke svart på henvendels­en.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway