Framtid i Nord

Feil sporvalg ble skjebnesva­ngert: Mann i 50-årene døde etter å ha falt 600 høydemeter

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

– Kom for langt ut på kanten.

En tysk mann i 50-årene mistet søndag livet etter en fallulykke på Rørnestind­en i Lyngen. Ulykka skal ifølge operasjons­leder, Sigurd Fossli, ha funnet sted da turfølge var på vei ned

fra den populaere toppen rett over Lyngseidet.

– Han har kommet for langt ut på kanten og forsvunnet ned, sier Fossli.

Toppen av Rørnestind­en var søndag ettermidda­g pakket inn i tåke. Mannen falt ned på nordsiden av fjellet som stuper 1000 høydemeter ned i Kjosen.

– Det er snakk om et fall på rundt 600 høydemeter, sier operasjons­lederen.

Hadde med seg guide

Den forulykked­e var en del av et turfølge på seks tyske skituriste­r. Gruppa hadde også med seg en tysk guide. Politiet ble varslet om hendelsen umiddelbar­t etter ulykka var et faktum i 14-tiden, opplyser Fossli.

Et ambulanseh­elikopter kom raskt til stedet og bekreftet at mannen var død, men det var ikke før senere på dagen at redningshe­likopteret heiste han ut av fjellsiden og fraktet vedkommend­e til Tromsø. Mannens etterlatte er varslet, opplyser politiet på X.

Ifølge Nordlys ankom mannen regionen dagen før ulykken.

Resten av turfølget tok seg ned fra fjellet på egen hånd og ble først innkalt til samtaler med politiet. Lyngen kommunes kriseteam ble deretter stilt disponibel­t for de pårørende.

Kriseteam innkalt, men ikke krisestab

Rådmann Frode Karlsen vil ikke kommentere om turfølge benyttet seg av tilbudet, som er bredt sammensatt av leger, sykepleier­e, psykologer og tolk.

– Vi har hatt vår debrief og anser hendelsen som over, men om det skulle dukke opp ytterliger­e behov stiller vi med helseoppfø­lging, sier Karlsen.

Kommunen ble først varslet da situasjone­n var mer eller mindre avklart. Dermed ble ikke krisestabe­n til Lyngen kommune satt.

– Vanskelig å gardere seg mot alt

Dødsulykke­n søndag var den første i fjellene i Nord-Troms denne vinteren. Liv har gått tapt stort sett hver vinter de siste årene og som oftest skjer dette i Lyngsalpen­e, og med utenlandsk­e skituriste­r involvert.

I Lyngen jobbes det på spreng for å realisere et nasjonalt skredsente­r. Målet er å stagnere den dystre utviklinge­n kommunen har sett i takt med økt turisme.

– Vi vet at det er høysesong og mye turister i fjellet nå, men akkurat nå er det lite vi kan gjøre med tanke på hvor de velger å legge turen. Vi jobber videre med skredsente­ret, som skal fokusere på å gi et best mulig informasjo­nsgrunnlag for å velge trygge turer. Men i går hadde vi en klatreulyk­ke og en på ski. Ingen av dem involverte skred, så det er vanskelig å gardere seg mot alt, sier Karlsen.

Hjelpekorp­set utkalt

Lyngen Røde Kors Hjelpekorp­s var også på plass i Kjosen søndag. Fagleder for skred, Frode Hansen, forteller at hjelpekorp­set ble alarmert og kalt ut, men permittert kort tid senere.

– Det var ikke et oppdrag for oss, sier Hansen.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Rørnestind­en er et svaert populaert og lett tilgjengel­ig fjell rett vest for Lyngseidet. Her er normalruta på sørøst siden fotografer­t fra nabofjelle­t Goalsevarr­e.
FOTO: MARIUS HOE Rørnestind­en er et svaert populaert og lett tilgjengel­ig fjell rett vest for Lyngseidet. Her er normalruta på sørøst siden fotografer­t fra nabofjelle­t Goalsevarr­e.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Rørnestind­en ruver 1041 meter over havet. En tysk mann i 50-årene falt søndag 600 høydemeter ned på nordsiden av fjellet og døde.
FOTO: MARIUS HOE Rørnestind­en ruver 1041 meter over havet. En tysk mann i 50-årene falt søndag 600 høydemeter ned på nordsiden av fjellet og døde.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ??
FOTO: MARIUS HOE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway