Framtid i Nord

Nils Peder Gaup om beitekrise­n: – Nå er det annenhver eller hvert år

Siden slutten av januar har der vaert beitekrise for reinene til Nils Peder Gaup.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Det pågår denne vinteren en alvorlig beitekrise for reine i både Troms, Finnmark og Nordland.

Sterk vind, mye nedbør og skiftende mellom frost og mildvaer har gjort at det er svaert mye is hvor reinen beiter.

Noen av de første som fikk kjenne på beitekrise­n var reinene til Nils Peder Gaup og de i reinbeited­istrikt 36. Om sommeren er det deres rein som er på Arnøya og Kågen.

Nå har de reinene på innlandet utenfor Kautokeino.

– Det begynte i slutten av januar på grunn av helt unormale vaerforhol­d. Minus 30–40 og sterk vind som gjorde at det har blitt mange lag med skare i snøen.

Mot våren skal reinene opp på fjellet når det fortsatt er mye snø i skogen. Men nå sier han at på grunn av beiteforho­ldene begynner reinen å spre seg for

å finne mat.

1500 tonn reinfôr

Totalt er det snakk om 30 000 rein som er påvirket av beitekrise­n, noe fungerende reindrifts­direktør, Torhild Gjølme forteller til Altaposten.

Siden nyttår har Felleskjøp­et solgt 1500 tonn med reinfôr. Nå er 500 tonn på vei nordover, melder NRK.

På grunn av klimaendri­ngene har staten opprettet et krisefond for reindrifts­utøvere som skal dekke kostnadene for fôr til dyrene.

For Gaup og hans kollegaer skaper dette naturligvi­s en hel del ekstra arbeid. De siste to ukene har de kjørt ut mellom 10 og 15 tonn fôr.

Likevel er det velvaeret for reinene han har i tankene.

– Vi kan ikke la reinene gå å sulte. Det verste scenarioet er jo hvis de sulter, simlene får dårlige kalver som ikke overlever. Da har vi ingenting å selge og vi sitter igjen med

null når året er gått.

Før hvert syvende år

Nå har de opplevd vanskelige beiteforho­ld flere ganger de siste årene. Det er noe Gaup tror blir å

fortsette.

– Vi som er ute med reinene hele vinteren, vi merker nok mer enn andre hvordan det er. Stormene kommer oftere, det blir mer snø, og generelt mye vaer. Det ser jo dere på kysten med de polare lavtrykken­e. Vi håper vaeret skal stabiliser­e seg; at vi får en normaltemp­eratur på minus 20 til 40 og mindre vind, sier han og legger til:

– Skaren skal jo ikke komme så tidlig som den har gjort nå.

Bak seg har Gaup over 50 år i reindrifte­n.

– Jeg har levd noen år allerede og vet hvordan det var før. Da var det dårlige år en gang hvert syvende eller åttende. Nå er det annenhver eller hvert år.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD / PRIVAT ?? Vinden er det verste for reinens beiteforho­ld, forteller Nils Peder Gaup. I vinter har det vaert svaert mye vind, som lage harde skarelag i snøen: – Det er konstant vind, sier Gaup.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD / PRIVAT Vinden er det verste for reinens beiteforho­ld, forteller Nils Peder Gaup. I vinter har det vaert svaert mye vind, som lage harde skarelag i snøen: – Det er konstant vind, sier Gaup.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? Nils Peder Gaup og hans kollegaer i reinbeited­istrikt 36 jobber iherdig med å ta vare på reinene sine under beitekrise­n.
FOTO: ISABELL HAUG Nils Peder Gaup og hans kollegaer i reinbeited­istrikt 36 jobber iherdig med å ta vare på reinene sine under beitekrise­n.
 ?? ARKIVBILDE. ??
ARKIVBILDE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway