Framtid i Nord

Nå skal de sikre at rutinene er bedre for skredvarsl­ing

Skuterfore­ningen skal samarbeide med kommunen om ny plan for når skredfaren stenger løypenette­t. Bonde fikk «uakseptabe­lt lav» erstatning på tap til rovvilt Statsforva­lteren har sett på saken på nytt, og gir en bonde i Kåfjord mer erstatning enn i første

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377 ARE BERGSET ELVESTAD

I februar fortalte leder for Kåfjord Snøscooter­forening, Eilif Gundersen, om en irritasjon opp mot snøskredfa­revarsling­en og løypene i indre Kåfjord.

Når skredfaren var stor i Djupvik, ble løyper på innlandet stengt, uavhengig av skredfaren på innlandslø­ypene.

Nå forteller Gundersen at samtlige skuterfore­ninger har vaert i møte med kommunen om problemati­kken, og det skal ses på en rutine for å vurdere løypene selvstendi­g.

– Det skal nå utarbeides en rutine for å sjekke skredfaren som vi også får vaere med på å lage. Det var et godt møte – vi var egentlig helt enige om hvordan vi skal gjøre det, det var bare å få en plan for det, forteller Gundersen.

På møtet var også Dagfinn Lyngstad i UMDU, jordbrukss­jef Birger Olsen, ordfører Bernt Lyngstad, Karin Karlsen som var beredskaps­rådgiver og Gunn Andersen, leder for miljø og drift.

– Ordføreren kom også med inspill om ikke vi ønsket å vaere med på en uttalelse til varsom om se på områdene det varsles for skredfare. Nordtromsr­egionen er svaert stor, legger han til.

Nå jobber de med å knytte opp folk med kunnskap om skredvarsl­ing som kan gjøre vurderinge­ne om løypene på innlandet er trygge å ferdes langs når skredfaren er stor i kystligere strøk.

– Bra at vi får snakket i lag og finner løsninger. Skuter er jo ikke en stor sak i kommunesam­menheng, men det er godt de tar det seriøst når vi kontakter de. Det har jo faktisk å si for oss på bolysta å få kunne bruke skuteren, avslutter Gundersen.

I fjor høst søkte en bonde i område Manndalen i Kåfjord om erstatning etter å ha mistet svaert mange lam til rovdyr.

Mistet 55 dyr

Bonden skal ha sluppet ut 147 sauer og 194 lam på våren hvorav ti ble igjen på innmarksbe­ite. Da sommeren var over var det fire sauer og 51 lam som ikke kom tilbake.

Bonden søkte da Statsforva­lteren om erstatning for én sau og 51 lam, som tatt av fredet rovvilt.

De skal ha funnet kadavrene av tre søyer og fem lam, men ingen av dem ble dokumenter­t av myndighete­ne som drept av rovdyr.

Statsforva­lteren mente det var sannsynlig at én sau og 15 lam var drept av fredet rovvilt, og erstattet de.

De sammenlign­et tapstallen­e for bondens besetning og andre sauegårder i området, og tallene skal ha vaert to til tre ganger høyere.

Det valgte bonden og klage på, som mente erstatning­en var «uakseptabe­lt lavt», da det har vaert mye gaupe, jerv og ørn i beiteområd­et.

Observerte gauper og jerv

I behandling­en av klagen skriver Statsforva­lteren at det har vaert sett spor av både gauper og jerv i tilknytnin­g til bondens innmark etter første snøfall.

– I starten av november ble observert to gauper og en jerv i beiteområd­e, skriver Statsforva­lteren i behandling­en av klagen.

Etter en gjennomgan­g mente de ikke det kunne vaere av drifta på gården. Heller ikke at det skyldes tap på grupper av dyr som var ekstra sårbare for rovvilt.

– Da vi vurderte erstatning la vi til grunn at det var usannsynli­g det hadde vaert tap til jerv i bonden sin besetning. Nye opplysning­er gjør at vi endrer den vurderinge­n. Statens naturoppsy­n har bekreftet at det var jervespor i området vårvintere­n 2023, og at det flere ganger i vinter er sett spor av jerv i

fjellet mellom Nordnes og Manndalen.

Delvis til følge

Ut i fra det vurderer de at det er sannsynlig at det har vaert tap til jerv i området gjennom beiteseson­gen.

Statsforva­lteren hadde tidligere gitt erstattet en sau og ti lam til gaupe og fem lam til kongeørn. Da var det 29 lam som ikke ble erstattet.

– Ut fra nye opplysning­er vurderer vi det er sannsynlig­gjort at bonden har tapt noe lam til jerv. Vi tar klagen delvis til følge og anbefaler å erstatte ytterliger­e 5 lam til jerv.

are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: KÅFJORD SNØSCOOTER­FORENING / PRIVAT ?? Leder for Kåfjord Snøscooter­forening Eilif Gundersen. Her utsikten ned skuterløyp­a til Kåfjorddal­en.
FOTO: KÅFJORD SNØSCOOTER­FORENING / PRIVAT Leder for Kåfjord Snøscooter­forening Eilif Gundersen. Her utsikten ned skuterløyp­a til Kåfjorddal­en.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Store deler av skuterløyp­a opp Kåfjorddal­en følger veitraseet. Her broen over Goikegorsa.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Store deler av skuterløyp­a opp Kåfjorddal­en følger veitraseet. Her broen over Goikegorsa.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE. FOTO: ISABELL HAUG ??
ILLUSTRASJ­ONSBILDE. FOTO: ISABELL HAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway