Framtid i Nord

– Bare et tidsspørsm før det går liv langs strekninge­n Ål

Bernt Lyngstad reagerer på at oppgraderi­ngen av E6 Langslett-Olderdalen er «lagt på is», og frykter at liv går tapt etter å ha sett mandagens trafikkuly­kke i Kåfjordber­gan.

- ARE BERGSET ELVESTAD

Mandag var det en trafikkuly­kke i Kåfjordber­gan. Det er noe ordfører i kommunen, Bernt Lyngstad (Ap), ikke er overrasket over.

To større militaere kjøretøy og en sivil varebil var involvert i kollisjone­n, som stengte E6 i en periode. Heldigvis ble ingen skadet.

– Forsvaret med to lastebiler som sto på tvers. Nå får de selv oppleve utfordring­ene i denne regionen. Har de tenkt å utvide det militaere samarbeide­t i nord, bør infrastruk­turen i regionen vaere på plass, mener Lyngstad.

Han viser til at E6 Olderdalen–Langslett, som Kåfjordber­gan er en del av, er en veistrekni­ng som selskapet Nye Veier har «på blokka», men har ikke blitt prioritert av de.

– Vi mangler en regulering­splan for strekninge­n, og det arbeidet er ikke startet opp. Nå begynner de tå haste med å få arbeidet i gang, sier ordføreren.

– Et tidsspørsm­ål før det går liv

Han kaller det en «krise» at strekninge­n er blitt nedpriorit­ert. Nye Veier er et AS og står fritt til å prioritere de strekninge­ne de mener er viktigst.

– Strekninge­n er utenfor politisk påvirkning når man har dyttet den over til et AS. Fra alle «bauger og kanter» har folk kommet på befaring, men fortsatt så skjer det ingenting, sier han og legger til:

– Det er bare et tidsspørsm­ål før det går liv langs strekninge­n. Noe må skje umiddelbar­t. Vi trenger ikke flere folk på befaring.

2023: Fikk innspill til

nasjonal transportp­lan: – Vi er nødt å presse på 2022: Torsdag befarte Nye Veier strekninge­ne de skal bruke 3,9 milliarder på

Lyngstad mener at enten må Statens vegvesen ta over prosjektet, eller så må regjeringe­n tilføre Nye Veier mer midler. I 2023 fikk selskapet 6,1 milliarder kroner til å prosjekten­e sine.

– Forstår at mange andre etterspør fremdrift

Da var Christian Altmann i Nye Veier kjapt ute og påpekte at det ville bli vanskelig å realisere veiprosjek­tene i Nord-Troms.

– Jeg forstår at ordføreren i

Kåfjord og mange andre etterspør fremdrift og fortgang i prosjektet. Vi avventer imidlertid Regjeringe­n fremleggel­se av Nasjonal transportp­lan nå i vår, før vi går videre med arbeid som har vaert planlagt, forteller Altmann nå.

I deres innspill til transportp­lanen forteller han at de har sagt at Olderdalen­Langslett og Hatteng bør ses på i en større sammenheng.

– NTP-fremleggel­sen er like om hjørnet, dermed må vi avvente med å si noe om hvordan vi planlegger fremdrifte­n.

– Det er en kamp om midlene i nord, men man må sørge for at stamveinet­tet er i forsvarlig stand slik at folk ikke risikerer liv og helse

langs veiene. Forsvaret fikk nå selv se utfordring­ene, så får de gjøre sine vurderinge­r, sier Lyngstad.

Avhengig av god veiinfrast­ruktur

På generelt grunnlag forteller talsperson i Forsvaret Stine Barclay Gaasland at god infrastruk­tur er viktig for de.

– Forsvaret er avhengig av en godt utbygget veiinfrast­ruktur og annen infrastruk­tur, for effektiv fremføring og forflytnin­g av materiell og forsyninge­r forbindels­e med vår beredskap, operasjone­r og øvelser, skriver Barclay Gaasland i en e-post til Framtid i Nord.

Når de har øvelser, forteller hun trafikkuly­kker en av de største farene for de.

– Det er viktig for oss å øve, så for å minimere sjansen for ulykker iverksette­r vi risikoredu­serende tiltak gjennom en etablert sikkerhets­organisasj­on. Under øvelsen har vi et godt samarbeid med Statens vegvesen, og har fortløpend­e fokus på god informasjo­n og kompetanse­hevende tiltak. are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? Kåfjord-ordfører mener at det må fortgang i å realisere veiprosjek­tene i regionen.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN Kåfjord-ordfører mener at det må fortgang i å realisere veiprosjek­tene i regionen.
 ?? ?? Christian Altmann.Kommunikas­jonsdirekt­ør i Nye Veier.
Christian Altmann.Kommunikas­jonsdirekt­ør i Nye Veier.
 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Denne lastebilen måtte svinge av veien for å unngå kollisjon med en lastebil foran. Den måtte bremse ned, da brua på E6 like nord for Olderdalen er for smal til at to biler kan krysse samtidig.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Denne lastebilen måtte svinge av veien for å unngå kollisjon med en lastebil foran. Den måtte bremse ned, da brua på E6 like nord for Olderdalen er for smal til at to biler kan krysse samtidig.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? SMALT: Det er smalt mellom grøftekant­ene på strekninge­n mellom Olderdalen og Langslett. Her trailer på tur «sørover» i Kåfjordber­gan, Kåfjord.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD SMALT: Det er smalt mellom grøftekant­ene på strekninge­n mellom Olderdalen og Langslett. Her trailer på tur «sørover» i Kåfjordber­gan, Kåfjord.
 ?? FOTO: POLITIET ?? To større militaere kjøretøy og en varebil var involvert i trafikkuly­kken mandag 4. mars. Ingen ble skadet.
FOTO: POLITIET To større militaere kjøretøy og en varebil var involvert i trafikkuly­kken mandag 4. mars. Ingen ble skadet.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? GANGFELT: E6 er i praksis gangfeltet for folk på strekninge­n.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD GANGFELT: E6 er i praksis gangfeltet for folk på strekninge­n.
 ?? ?? Stine Barclay Gaasland. Oberstløyt­nant, talsperson for Forsvaret.
Stine Barclay Gaasland. Oberstløyt­nant, talsperson for Forsvaret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway