Framtid i Nord

Vil felle otere ved ventemerde­ne. Nå har Statsforva­lteren svart

Lerøy Aurora har vaert plaget med glupske otere ved ventemerde­ne på Skjervøy. Men det er ikke så lett å få lov til å felle dem.

-

Lerøy Aurora søkte i midten av februar om lov til å felle to otere som har skapt trøbbel ved ventemerde­anlegget på Skjervøy. Lerøy har opplevd at flere otere henter fisk fra merdene og mener det er større aktivitet av oter i og rundt anlegget enn det har vaert tidligere. I fjor fikk Lerøy fellingsti­llatelse for én oter og det ble også skutt én oter. Nå har Lerøy imidlertid søkt på nytt – denne gangen om å få ta ut to otere. Selskapet har blant annet prøvd å skremme oterne og har også laget skjørt av plast rundt stålmerden­e for å hindre dyrene – uten at det har hjulpet så mye.

«De klatrer over notvegger og bryr seg ikke med at vi roper og slår med håven i stålet», skriver fabrikksje­f Tore Pedersen til Statsforva­lteren.

Statsforva­lteren har vurdert søknaden, men har landet på avslag på felling. De skriver blant annet følgende:

«Vi kan ikke se at uttak av to otere vil ha saerlig effekt dersom det er fire–fem otere som faktisk tar fisk fra anlegget. Uttaket av én oter i fjor hadde ikke saerlig stor forebyggen­de effekt. Det kan også vaere vanskelig å ta ut den eller de som faktisk er problemind­ivider. Et uttak skal rette seg mot skadegjøre­nde individ. Dersom alle gjør like mye skade, kan vi ikke identifise­re ett eller bestemte problemind­ivid (er). Dermed kan vi ikke ta ut dette. Ut fra søknaden kan vi ikke se at noen individer volder mer skade enn andre».

Statsforva­lteren ber i stedet Lerøy Aurora om å prøve ytterliger­e forebyggen­de tiltak utover det man allerede har prøvd – og kommer med flere forslag til tiltak.

Statsforva­lteren understrek­er også at det er adgang til å klage på avgjørelse­n til Miljødirek­toratet.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? Lerøy Auroras anlegg på Skjervøy.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN Lerøy Auroras anlegg på Skjervøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway