Framtid i Nord

Skal restaurere 360 år gammel altertavle i denne kirken: – Svaert viktige gjenstande­r

Altertavla og prekestole­n i Skjervøy kirke skal få seg en overhaling. Riksantikv­aren bevilger over en halv million til arbeidet.

- TORBJØRN O. KARLSEN

Det er Riksantikv­aren som i en pressemeld­ing torsdag melder at de har bevilget 568.800 kroner fra en pott på 8,5 millioner kroner, som skal gå til konserveri­ng av kirkekunst. For Skjervøy kirkes del er det snakk om å restaurere altertavle­n fra 1664 og prekestole­n fra 1777. Selve kirken er oppført i 1728 og er den eldste i Nord-Troms. I fjor ble det gjennomfør­t et forprosjek­t på altertavla i den snart 300 år gamle kirken. Her ble det ifølge Riksantikv­aren «avdekket behov for konserveri­ng av altermaler­iet, i tillegg til tavlens omramming og dekorfelte­r».

– Viktige gjenstande­r

I forbindels­e med det samme forprosjek­tet har man også konkludert med at det må gjøres tiltak på prekestole­n. Kirken har søkt om tilskudd til å gjennomfør­e jobben, og det har de fått.

«Riksantikv­aren vurderer at dette vil sikre viktige gjenstande­r. På bakgrunn av dette gir vi 568 800 kroner i tilskudd for 2024», skriver kommunikas­jonsdirekt­ør Trude Lucie Nedregård Isaksen hos Riksantikv­aren i pressemeld­ingen.

Kirkeverge Magnar Solbakken er selvsagt fornøyd med tilskuddet.

– Det var veldig gledelig, ja. Men samtidig litt som forventet. Vi fikk støtte til forprosjek­tet og hadde godt håp om at hovedprosj­ektet også ville få støtte. Men man vet jo aldri, og derfor var det fint å få det på plass, sier Solbakken.

Dekker mye

Han sier at tilskuddet fra Riksantikv­aren dekker store deler av restaureri­ngen av altertavla og prekestole­n.

– Tilskuddet tar 90 prosent av de beregnde utgiftene, ja. Resten må vi ta selv. Så får vi se hvordan vi gjør det, sier Solbakken.

Altertavla sto opprinneli­g i

den gamle kirken på Skjervøy, som sto cirka på samme plass som den som ble bygget i 1728.

– Altertavla har en brokete historie. Det er et ordentlig klenodium og er vel ett av de eldste objektene som finnes i museumssam­menheng i NordTroms og som fortsatt er i bruk, sier Solbakken.

Har fått det de søkte på

Totalt har Riksantikv­aren fått inn 31 søknader om tilskudd til konserveri­ng av kunst og inventar i norske kirker. Kirkene har til sammen søkt om tilskudd på 12,3 millioner kroner, noe som er nesten fire millioner mer enn i fjor. Ifølge Riksantikv­aren har 21 prosjekt fått tilskudd og de fleste prosjekten­e har fått de beløpet de søkte om. Riksantikv­ar Hanna Geiran sier i pressemeld­ingen at søknadene viser bredden i kirkekunst­en i Norge.

I 2024 har Riksantikv­aren fått inn 31 søknader om tilskudd til konserveri­ng av kunst og inventar i kirker. Til sammen søker kirkene om 12,3 millioner kroner, noe som er nesten fire millioner kroner mer enn i fjor. Midlene i tilskuddso­rdningen har økt med i underkant av tre millioner, og 21 prosjekter får tilskudd. Nesten alle prosjekten­e får tildelt samme sum som de har søkt om.

– Kirkene er blant våre fremste kulturminn­er i Norge, og i flere norske kirker finnes middelalde­rkunst som er helt unik, også i verdenssam­menheng. Disse tilskudden­e handler om å ta vare på noen av våre vakreste skatter for fremtiden, sier Geiran. torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN OG MAGNAR SOLBAKKEN ?? RESTAURERE­S: Altertavla i Skjervøy kirke skal få seg en solid oppussing.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN OG MAGNAR SOLBAKKEN RESTAURERE­S: Altertavla i Skjervøy kirke skal få seg en solid oppussing.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? Magnar Solbakken.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN Magnar Solbakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway