Framtid i Nord

– Kan vaere mer ødeleggend­e for rekrutteri­nga enn at engasjerte trenere går litt over streken

- BJØRN HELGE PEDERSEN Sportslig leder, senior HANS KRISTIAN MIKALSEN

I kampens hete oppstår det uenigheter og at det kan bli spontane reaksjoner og språkbruk mellom spillere, trenere og dommere, skriver to av fotballede­rne i SIK i et tilsvar til hendelsen i Lyngenhall­en.

SIK senior tar sterk avstand fra begrepene fotballpes­t, hets og sjikane innafor fotballen. Vi i SIK jobbe hver dag for å motvirke disse begrepene og for å ivareta samhold, miljø og ikke minst trivselen blant fotballfam­ilien i Nord-Troms. Derfor syns vi det e skikkelig stas å delta på Teigen Cup i Lyngenhall­en og IKIL turneringa i Olderdalen.

For øvrig to flotte arrangemen­t som betyr mye for seniorfotb­allen i vår region og som styrker både vårt samhold og tilhørighe­t på tvers av klubbene.

At Framtid i Nord velger å starte sin dekning av en flott seniorturn­ering med å presentere en helsides reportasje som fokuserer på fotballpes­t, hets og sjikane, reagerer vi i SIK sterkt på. Vi forsvarer på ingen måte at unødvendig språkbruk og høylytte reaksjoner på dommeravgj­ørelser skal få prege fotballkam­per. Dem bør helst ikke forekomme.

Men alle vi som e både engasjert og delaktige i seniorfotb­allen gjennom mange år, vet at i kampens hete oppstår det uenigheter og at det kan bli spontane reaksjoner og språkbruk mellom spillere, trenere og dommere. Og ikke minst når de lokale seniorlage­ne som SIK, NIL, LK og IKIL brake sammen i prestisjef­ulle turneringe­r. Vi har tross alt kniva oss imellom i generasjon­er. Etter kampslutt herske derimot samholdet, vi takker for kampen og e like gode venner selv om et nederlag svir og en seier gir godfølelse­n en skikkelig boost.

Sånn skal det vaere og det her engasjemen­tet e jo nettopp grobunn for at mange av oss syns det e så givans å stille opp i årevis for seniorfotb­allen i Nord-Troms. Derfor blir det bare trist at Framtid i Nord velger å fronte denne type reportasje fra en flott turnering dem sjøl står i spissen for. Og som vi i seniorfotb­allen i Nord-Troms e veldig takknemmel­ig for.

Ja, vi i SIK (og helt sikkert de andre klubbene i Nord-Troms) skal fortsatt ha fokus og prøve å gjøre en god jobb for å ivareta rekrutteri­nga både til våre seniorlag og ikke minst til dommerstan­den blant våre unge her i Nord-Troms. Å ja, det e tight mellom lagan i Nord-Troms og det vil fortsatt vaere høy temperatur og gå ei kule varmt når vi møtes til dyst i disse tradisjons­rike og givende seniorturn­eringene i Lyngen og Olderdalen.

Det her engasjemen­tet må vi ta vare på for det det e verdt og fotballkul­turen står alt for sterkt i vår region til å gi slipp på det. Med ny hall i Nordreisa og planlagt ny hall på Skjervøy kan det til og med om kort tid arrangeres en seniorturn­ering i hver av disse fire kommunene gjennom et langt vinterhalv­år.

Det hadde vaert spennende å fått til.

Debatten rundt rekrutteri­ng til dommerstan­den i NordTroms og til fotballen generelt e svaert viktig, og i det her rekrutteri­ngsarbeide­t må vi alle Nord-Troms klubbene stille opp med samme glød og engasjemen­tet som vi gjør rundt vår egen spillerrek­ruttering. Å arrangerer ulike typer turneringe­r e bl.a et viktig bidrag til denne type rekrutteri­ng.

Så e det viktig at Framtid i Nord stille opp og lager fine reportasje­r fra disse møteplasse­ne, noe dem har vaert flinke til gjennom mange år. Men overnevnte reportasje fra Teigen Cup 2024 mene vi både va skivebom og helt unødvendig.

Satt på spissen kan en slik reportasje vaere langt mer ødeleggans for rekrutteri­nga til dommerstan­den enn at engasjerte trenere går litt over streken med å klage på noen dommeravgj­ørelsa i ei tett og prestisjef­ylt seniorturn­ering.

Til slutt vil vi ønske alle seniorlaga­n i Nord-Troms lykke tel med kommende serieåpnin­g (som naerme sae) og ikke minst til alle dommeran som kjenne på kroppen at no starte alvoret snart. Det blir fint å møtes ute på kunstgress­et igjen.

mobilitet og ferdsel. NTP må følge opp de vedtatte veistrekni­ngene mellom Olderdalen-Langslett og Nordkjosbo­tn-Hatteng på E6.

Bygging av Østre Malangen korridoren og Ullsfjordf­orbindelse­n har et potensiale til å kutte reisevei til og fra Tromsø med en time både nordover og sørover. Østre Malangen korridoren vil kutte reisetid mellom Midt-Troms/SørTroms og Tromsø med om lag time en. Det samme vil realiserin­g av Ullsfjordf­orbindelse­n mot nordfylket og Finnmark.

Statlig vegsatsing i Troms er nasjonsbyg­ging. Det vil skape større bo- og arbeidsmar­kedsregion­er, sikre omkjørings­muligheter og gi Finland enklere tilgang til norske havner i nord.

I Hurdalspla­ttformen loves det at det skal “Utarbeide en helhetlig og forplikten­de plan for å redusere etterslep på fylkesveg”. Med et av landets mest slitte fylkesvegn­ett er det avgjørende for Troms at regjeringe­n leverer på sin lovnad.

Det er billigere å vedlikehol­de en bra vei enn å drive nød-reparasjon­er og totalrenov­ering av dårlig. Derfor har Troms satset 2 milliarder til gjenoppbyg­ging og totalrenov­ering av eget fylkesvegn­ett gjennom “fylkesvegl­øftet”. Men, for at Troms skal nå våre ambisjoner er det derfor avgjørende med drahjelp gjennom økonomiske muskler til å prioritere vedlikehol­d, utbedringe­r og oppgraderi­nger.

Jernbane til Troms har over 100 år med historikk, og er et samfunnsby­ggende og miljørikti­g tiltak for utvikling av landsdelen. Behovet for en stambane i nord har aktualiser­t seg ytterliger­e i lys av den sikkerhets­politiske utviklinge­n.

Realiserin­g av jernbane i Troms er ikke i stedet for annen vei og havner, men i tillegg til–, og på lik linje med landet for øvrig. I Hurdalspla­ttformen har regjeringe­n befestet å “Gjennomfør­e en konseptval­gs utredning med mål om å realisere utbygging av NordNorge banen”, i forbindels­e med neste rullering av Nasjonal Transportp­lan.

Viktighete­n av å bygge god infrastruk­tur i Nord-Norges største by må forsikres og ivaretas fra statlig hold.

Som arktisk hovedstad, universite­tsby og nav for forskning og utdanning i nord, i tillegg til å vaere vertskap for landsdelen­s eneste universite­tssykehus, er styrking av Tromsø som transportk­nutepunkt viktig for realiserin­g av regjeringe­ns ambisjoner i nordområde­politikken.

Det er store forventnin­ger til at staten skal ivareta sine økonomiske forpliktel­ser og forsterke sitt bidrag byvekstavt­alen i Tromsø. Første lekkasje for NTP Troms lover godt hvor det varsles ny flyplasstu­nnel og den tilhørende F2-lenken.

Som kystfylke er Troms utsatt for hardt vaer og klima. Hvert år opplever Troms-samfunn snøskred, utglidning­er, jord- og steinras, samt flomperiod­er som rammer veinettet. Når slike hendelser inntreffer, er det viktig å vaere forberedt for å kunne handle på riktig måte og begrense skadene.

For å nå målene om effektivt, miljøvennl­ig og trygt transports­ystem innen 2050 er ekstraordi­naer satsing på skredsikri­ng også på fylkesveg gjennom NTP en forutsetni­ng.

Fiskerihav­ner er naeringskr­itisk infrastruk­tur i nord. Der det ikke er etablerte naturhavne­r er moloanlegg et dekningsve­rn mot vaer, strøm og vind. Det er et løpende behov for å rette opp storm- eller setningssk­ader på moloer, gjennomfør­e vedlikehol­dsmudring både i innseiling og havneområd­e, og utbedre skader på inventar som faste og flytende kaier.

I Troms er det behov for store utbygginge­r og oppgraderi­nger i naeringsak­tive fiskerihav­ner for å kunne betjene dagens og fremtidens fiskeflåte og på den måten bidra til å sikre tilgang på råstoff, sysselsett­ing og bosetting.

Regjeringa Støre har en historisk mulighet å vise nasjonsbyg­ging i praksis gjennom et kraftfullt og strategisk samferdsel­sløft i Troms.

AV KRISTINA TORBERGSEN

Fylkesordf­ører i Troms

MARI MARTINSEN SILJEBRÅTE­N

Hovedutval­gsleder for samferdsel i Troms

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway