Framtid i Nord

- Våre forventnin­ger til nasjonal transportp­lan

-

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre og samferdsel­sminister John Ivar Nygård har nå en historisk mulighet til å bygge hele nasjonen gjennom en satsing på samferdsel i nordområde­ne og i Troms spesielt.

Statsminis­teren sa det sterkt i sin nordområde­tale 21 dager før utbruddet av Ukrainakri­gen i 2022: «Nordområde­ne skal vaere et sentrum for baerekraft­ig energi, teknologi og mat, det skal vaere naerhet til viktige velferdstj­enester, kunnskap skal vaere drivkraft og nav i politikken, nordområde­ne skal knyttes tettere sammen med infrastruk­tur, og nordområde­ne skal vaere regjeringe­ns viktigste fredsprosj­ekt».

Budskapet og innramming­en av nordområde­politikken var sterk og visjonaer i 2022. I lys av den sikkerhets­politiske situasjone­n i Europa er ikke budskapet etter vårt syn mindre aktuelt. Utvikling av transports­ystemet er en tydelig forutsetni­ng for å lykkes, og regjeringe­n har nå mulighet til å levere konkret på nordområde­politikk i nasjonal transportp­lan.

I samferdsel­spolitikke­n må ambisjonen på alle nivå vaere å knytte Troms tettere sammen. Her kan man gjennom enkle grep utløse stor samfunnsef­fekt som styrker bosetning utvikling og mobilitet, som et samtidig bidrag til sikkerhets­politikk og suverenite­tshevdelse.

Troms er en stor leverandør av råvarer med betydning for nasjonal eksport og verdiskapi­ng, i tillegg til å vaere den sentrale regionen for forsvars- og nordområde­politikk i et stadig mer komplekst sikkerhets­politisk bilde.

For Troms er det avgjørende at det spesialt viktig at det leveres på 7 viktige områder i den kommende NTP:

• Veiforbind­elsene Østre Malangen og

Ullsfjord

• Nye Veiers E6 prosjekter i Nord-Troms

må realiseres

• Jernbane til Troms

• Ekstraordi­naer satsing på fylkesveg

• Oppretthol­delse av ambisjonsn­ivå og

statlig bidrag til TENK Tromsø

• Økte bevilgning­er til rassikring

• Økte bevilgning­er til fiskerihav­ner

Statlig vegsatsing nordover og sørover fra Tromsø er viktige grep for å sikre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway