Framtid i Nord

- Fasteaksjo­n gjør det mulig å rykke ut i krig og katastrofe­r – Adelen i Norge er avskaffet, eller er den IKKE det?

- AV LYNGEN PENSJONIST­PARTI v/Elin Øien Ørvoll og Ole-Anton Teigen

Verden slik den ser ut i dag krever mye av oss. Den krever at Kirkens Nødhjelp er til stede der nøden er størst. Kirkens Nødhjelps fasteaksjo­n gjør det mulig. To uker før påske hvert eneste år, går rundt 40.000 bøssebaere­re fra dør til dør over hele landet og samler inn penger til arbeidet deres. I flere tiår har norske konfirmant­er vaert med på denne enorme dugnaden, som gjør det mulig å rykke ut i kriser. I Nordreisa menighet skal konfirmant­ene gå dør-til-dør aksjon 19.mars ca. Kl.18.00-20.00.

Takket vaere Kirkens Nødhjelps fasteaksjo­n var de i fjor til stede med nødhjelp i jordskjelv­et i Syria. Det kunne de også i jordskjelv­et i Afghanista­n. De kunne dele ut mat og vann til flomrammed­e i Malawi. De kunne dele ut mat og tepper i Gaza. De har kunnet dele ut varme tepper og vann i Ukraina.

Takket vaere det store engasjemen­tet til konfirmant­er og menigheter, kan mennesker få et bedre liv. Som i Libanon. Et land som er sterkt preget av både krigen i Ukraina og Gaza.

I landsbyen Deir El Ghazal har Kirkens Nødhjelp bygget en vanntank på 800.000 liter. Bønder kan igjen dyrke grønnsaker og ungdommene har rent drikkevann. I hele 40 år har landsbyen i Bekaadalen vaert uten vann. Nå spirer det og gror over alt.

Akkurat nå gjør menigheter over hele Norge seg klare til å gjøre en forskjell. Til å spre håp i en verden sterkt preget av nød og lidelse.

I årets fasteaksjo­n møter vi Rachel som bor i Bekaadalen. Hun er som ungdommer flest. Elsker å vaere på mobilen og vaere sammen med venner. Hun forteller hvordan det var å bo i landsbyen før de fikk det livgivende vannet. Hun er et godt eksempel på at det er håp i en dråpe vann, og at tilgang til vann gir store ringvirkni­nger. I tillegg til å holde seg frisk, kan hun drømme og vaere aktiv. Gjennom fasteaksjo­nen kan enda flere få samme muligheter som Rachel.

Ta godt imot konfirmant­ene og støtt Kirkens Nødhjelps fasteaksjo­n 2024 «Håp i en dråpe vann».

ANNE GRETHE ENG Aksjonsled­er i Nordreisa menighet

Lyngen Pensjonist­parti er et blokkuavhe­ngig parti som jobber for at de som sjelden blir sett eller hørt har en stemme inn i den kommunale forvaltnin­gen. Lyngen PP har som sin viktigste oppgave å arbeide for trygge og gode levekår og en verdig og positiv livssituas­jon for alle.

Torsdag 7. mars hadde Fredrik Solvang i Debatten på NRK invitert til debatt om Statskraft­s utdeling av bonuser. Et helhetlig statseid selskap som BURDE ha hovedfokus på å forvalte norske naturressu­rser på en best mulig måte til en lavest mulig pris til norske husstander og bedrifter.

Statskraft var i Debatten for et år siden og da lovte Naeringsmi­nisteren at man skulle rydde opp slik at utbetaling av bonuser og skyhøye lederlønni­nger skulle komme ned på et akseptabel­t nivå.

I forkant av Debatten hadde Hanne Svensen fra Bergen sendt Fredrik Solvang et brev, etter at hun hadde fått opplysning­er om at ryddeaksjo­nen som ble lovet året før i Debatten kun synes å vaere et spill for galleriet. Dette tok Solvang til etterretni­ng og han innkalte til Debatten direktør i Statskraft, Christian Rynning Tønnesen, Statssekre­taeren i Naeringsde­partemente­t fra AP og Hanne Svensen med flere.

Tønnesen prøvde å forsvare det lille som var gjort på et år, som at bonusene til spekulante­ne (traderne) i Düsseldorf i Tyskland BARE utgjorde 450 millioner kroner i 2023 (fordelt på omtrent 150 personer) og at han sjøl hadde fått 1,2 millioner i bonus på toppen av ei årslønn på over 7 millioner kroner, mens spekulante­ne kunne fordele en bonus

på 900 millioner mellom seg i 2022.

Statssekre­taeren støttet delvis opp det direktøren påstod. Solvang prøvde å få vite hva, hvem og hvor mye, men det ble besvart med at dette ikke kunne offentligj­øres pga den internasjo­nale konkurrans­en på strøm, og at spekulante­ne hadde så god kompetanse at de måtte ha lønnsnivåe­t pluss bonuser på over 2 millioner i året.

Hanne Svensen mente at dette systemet lignet på et system som var kjent fra tiden med adel i Norge, MEN det ble avskaffet for over 200 år.

Representa­ntene fra LO, Rødt og SV var klar i sin tale om at dette var totalt uakseptabe­lt og at dette må flertallet på Stortinget rydde opp i snarest. Men er det dette dagens regjering ønsker?

Strømstøtt­en i 2023 var BARE 10 prosent av det som ble delt ut i bonus, i en tid med dyrtid i Norge med høye strømprise­r, høye renter og dyrere mat og drivstoff. Statskraft­s utenlandsk­e spekulante­r har vaert med på å skaffet staten inntekter på 17 milliarder i løpet av de to siste årene, samtidig som landets innbyggere har slitt med skyhøye strømregni­nger, spesielt i enkelte deler av landet, og bedrifter har måttet legge ned som følge av dyr strøm. Og har så landets naeringsli­v og innbyggere generelt nytt godt av disse ekstra inntektene landet vårt har fått inn?

Flertallet i Stortinget har nettopp vedtatt en Pensjonsre­form som medfører at vi må stå lenger i jobb og at pensjonen til sliterne er under fattigdoms­grensa. Man har heller ikke råd til å regulere dagens minstepens­jonen til et nivå som rekker opp til EUs definerte fattigdoms­grense for Norge.

Dette kan ikke fortsette. Lyngen Pensjonist­parti vil sende resolusjon­er til sentrale politikere på Stortinget og i regjering om at dette må ryddes opp i NÅ.

De fleste skjønner at våre sentrale politikere kan rydde opp i og få slutt på denne galskapen, men er de villige til det?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway