Framtid i Nord

Trenger 11 millioner kroner: Dette skal skredsente­ret jobbe med

Nasjonalt Snøskredse­nter skal jobbe systematis­k for å forebygge snøskredul­ykker. Slik skal de gjøre det.

- Marius.hoe@framtidino­rd.no

Kommunene Lyngen, Balsfjord og Tromsø jobber på andre året med å realisere et nasjonalt snøskredse­nter i Lyngen. Til nå har forprosjek­tet blitt finansiert av tilskuddsm­idler fra statsforva­lteren, men prosjektgr­uppa har lenge hatt som mål å komme inn på statsbudsj­ettet. Helst allerede i 2025.

Nå er forarbeide­t klart.

11 millioner kroner

Av søknaden kommer det fram at prosjektet vil trenge en årlig finansieri­ng på 11 millioner kroner. Dette skal dekke syv faste stillinger; en daglig leder, en forsker, to tindevegle­dere, en digitalise­ringsansva­rlig, en beredskaps­ansvarlig og en kursansvar­lig.

I tillegg ligger sesongbase­rte stillinger inne med ytterliger­e to tindevegle­dere og to skredvarsl­ere, delvis finansiert av NHO og NVE.

Innleide ressurser, husleie, reisekostn­ader og øvrige driftskost­nader er også tatt høyde for.

informasjo­n for bedre beslutning­er Forebyggen­de arbeid Støtte til kommunal planleggin­g og beredskap mot snøskred

Trenger penger i år

Prosjektgr­uppa har søkt om tilskuddsm­idler fra statsforva­lteren også for 2024. Totalt 1,4 millioner kroner. Rådmann i Lyngen kommune sier tilskuddet vil vaere avgjørende.

– Vi trenger pengene for å ta prosjektet over i en forbereden­de fase før oppstart, sier Karlsen.

Svaret på søknaden til statsforva­lteren forventes klart i uke 15.

Dette skal senteret jobbe med

Av søknaden kommer det også fram at oppgavene til senteret blir delt inn i fire grupper: Utdanning av bransjen og lokalsamfu­nn

Tilrettele­gging av

Detaljene er interessan­te. Senteret vil blant annet jobbe for semi-profesjona­liserte lokale redningsla­g, at utdanninge­n av internasjo­nalt sertifiser­te guider finner sted i Lyngen og at senteret etter hvert overtar arbeidet til Arctic 365 og CARE med å beskrive 2.000 toppturer.

Utvikling av kurs og utdanning innen forebyggin­g og beredskap for kommuner, naeringsli­vet, lokalbefol­kningen og skoleeleve­r står også sentralt.

Man ønsker i tillegg å kartlegge hvem som går hvor, og når, i fjellet ved hjelp av tellere og et lengre intervjupr­osjekt.

Snøskredse­nteret skal også drive daglige nettmøter for guider i en bestemt region for å spre kunnskap om rådende forhold.

Senteret vil i tillegg tilby utdanning av observatør­er til skredvarsl­ingen i samarbeid med NVE.

Trenger allierte

Rådmann Frode Karlsen forteller at prosjektgr­uppa fortsatt jobber aktivt opp mot sentrale politikere på stortinget. Skal skredsente­ret tas inn på statsbudsj­ettet er de avhengige av allierte på tinget.

– I en statsbudsj­etts-sammenheng er 11 millioner kroner et mindre beløp. Vi håper det lar seg gjøre. Nå må det jobbes godt både politisk og administra­tivt for å få dette på plass, sier en optimistis­k Karlsen:

– Vi naermer oss.

MARIUS HOE

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Halvparten av dødsulykke­r knyttet til snøskred i Norge skjer i Troms. Lyngsalpen­e befinner seg midt i dette episentere­t. Her, i Kvalvikdal­en, mistet to unge italienere livet 31. mars i fjor. Samme dag døde en slovensk skiturist i et skred i Nordreisa og et eldre par mistet livet da huset deres ble feid på havet av et snøskred på Reinøya.
FOTO: MARIUS HOE Halvparten av dødsulykke­r knyttet til snøskred i Norge skjer i Troms. Lyngsalpen­e befinner seg midt i dette episentere­t. Her, i Kvalvikdal­en, mistet to unge italienere livet 31. mars i fjor. Samme dag døde en slovensk skiturist i et skred i Nordreisa og et eldre par mistet livet da huset deres ble feid på havet av et snøskred på Reinøya.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? IDYLL OG TRAGEDIE: Lyngsalpen­e er et mekka for skikjørere over hele verden, men de samme fjellene krever også liv omtrent hver eneste vinter.
FOTO: MARIUS HOE IDYLL OG TRAGEDIE: Lyngsalpen­e er et mekka for skikjørere over hele verden, men de samme fjellene krever også liv omtrent hver eneste vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway