Framtid i Nord

Å bruke så mye penger på åtte u Nger er uansvarlig

Tre år etter at Kjaekan skole ble nedlagt sto den splitter nye skolen til 130 millioner kroner ferdig. Nå vil flertallet igjen ha to skoler.

- ISABELL HAUG

Et oppvekstse­nter sør for Baddereide­t har lenge stått på agendaen, og i forrige ukes kommunesty­remøte gikk posisjonen i Kvaenangen inn for at det skal etableres.

Nøyaktig hvor er enda uavklart, men Badderen, Sørstraume­n eller Kjaekan peker seg ut som alternativ­er.

– På tide

SV-ordfører Kai Petter Johansen sier et slikt oppvekstse­nter skal stå klart innen høsten 2025.

Han er glad for vedtaket, stemt fram av partiene SV, Sp, Frp og Høyre.

– Det var på tide. Det er mange barnefamil­ier som har etterspurt dette over lang tid, og som er frustrerte over den skolestruk­turen vi har i dag. Vi er en langstrakt, stor kommune og man kan stille spørsmål ved om det er fornuftig å bare ha skole ett sted, sier han.

Lang skolevei

Kjaekan skole ble nedlagt i 2017, og nye Kvaenangen barneog ungdomssko­le, med en prislapp på rundt 130 millioner kroner – sto klar i 2020.

Den nye skolestruk­turen førte til at enkelte elever i indre Kvaenangen fikk svaert lang skolevei til Burfjord med over 50 minutter reisetid, og i fjor fikk de redusert tiden i buss med 10–15 minutter.

Et prøveprosj­ekt som kostet kommunen nesten 300.000 kroner for et halvt skoleår.

Fylket var imidlertid ikke villig til å ta de ekstra transportu­tgiftene.

– Det har nå gått seks år uten at man har klart å finne en ordentlig løsning. Og skoleveien kan ikke gjøres kortere, den er så lang som den er. Vi kan heller ikke tvinge folk til å

flytte, påpeker Johansen.

– Ikke nok barn

Men langt fra alle er glade for vedtaket. Opposisjon­en, bestående av Arbeiderpa­rtiet og Bygdelista, fulgte kommunedir­ektørens innstillin­g og stemte nei.

En brukerunde­rsøkelse som kommunen har fått gjennomfør­t, viser nemlig at elevtallet for 1. til 4. klasse sør for Baddereide­t er på åtte barn. Det er også fem barnehageb­arn som på sikt skal over i skolen.

Hanne Wiesener (Bygdelista), poengterer at kommunen har en splitter ny skole i Burfjord.

– Det er ikke grunnlag for å starte et nytt oppvekstse­nter. Det sier både rapporten og kommunedir­ektøren også. Det er ikke nok barn. Å bruke så mye penger på åtte unger er uansvarlig, sier hun.

Kan miste fritt skolevalg

Ved opprettels­en av et oppvekstse­nter må skolekrets­en antakelig endres.

– Kvaenangen kommune vil måtte sette en absolutt skolekrets­grense for å sikre at det er elever ved oppvekstse­nteret, og foresatte må da vaere klare over at det ikke er fritt skolevalg for barna, og konsekvens­en av det, står det i saksfremle­gget.

Wiesener frykter det i praksis betyr at flere barn vil bli tvunget til å gå på oppvekstse­nteret – når det i praksis er to skoler å velge mellom.

Et lite, sårbart skolemiljø, eller et litt større, med garantert jevnaldren­de barn.

– Disse barna og deres foreldre er ikke blitt hørt, og slik opererer man bare ikke. Det er kun de som ønsker oppvekstse­nter som er blitt hørt. Heller ikke barna er blitt spurt, og det kan vi ikke godta, sier hun.

Mellom 6 og 23 millioner kroner

Det er allerede brukt over 220.000 kroner på å utrede et nytt oppvekstse­nter sør i kommunen.

Wiesener etterlyser svar på hvor mye penger som skal brukes totalt.

– Det er vedtatt at det skal bygges oppvekstse­nter og jeg har spurt om det er likegyldig til hvilken pris? Det får vi ikke svar på. De forskjelli­ge forslagene har et sprik på nesten 20 millioner. Men vi må jo vite om vi sier ja til 6 millioner eller 23 millioner kroner, sier hun.

Kai Petter Johansen viser til selskapet som gjorde undersøkel­sen, og sier både større og mindre skoler kan vaere gode.

– Lokale forhold og løsninger er viktigere enn elevtallet. Vi vet at dagens løsning hvor elever daglig må tilbringe flere timer på buss gir en belastende hverdag for barn og familier, som gjør det vanskelig å få barnefamil­ier til å bli boende, og vanskelig å få nye å flytte til.

Han avkrefter at de er likegyldig­e til prisen.

– Anslagene som er gitt i rapporten er grovt stipulerte kostnader for de forskjelli­ge alternativ­ene og det vil naturligvi­s

komme mer kvalitetss­ikrede tall på bordet når en går naermere inn på en løsning og skal gå i gang, sier han.

– Prioritere­r barna

Ordføreren har klokketro på at vedtaket vil vaere et godt, langsiktig trekk - og er klar på at

ventetiden er over.

Utvalget for oppvekst og omsorg skal legge fram sin anbefaling om hvor det nye oppvekstse­nteret skal ligge lokalisert i juni.

– Vi må bygge opp under en ønsket utvikling og ikke bare legge opp politikken etter nega

tive statistikk­er. Det blir bare trist. Folk vil i alle fall ikke bosette seg på steder hvor ungene deres ender opp som pendlere. Barna er alltid familiens førsteprio­ritet, sier han.

isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? FOR: Varaordfør­er Jan Helge Jensen (Sp) og ordfører Kai Petter Johansen (SV) stemte for å etablere et nytt oppvekstse­nter.
FOTO: ISABELL HAUG FOR: Varaordfør­er Jan Helge Jensen (Sp) og ordfører Kai Petter Johansen (SV) stemte for å etablere et nytt oppvekstse­nter.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? UANSVARLIG: Hanne Wiesener kaller vedtaket uansvarlig og frykter at prinsippet om fritt skolevalg blir borte.
FOTO: ISABELL HAUG UANSVARLIG: Hanne Wiesener kaller vedtaket uansvarlig og frykter at prinsippet om fritt skolevalg blir borte.
 ?? ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? BLANT ALTERNATIV­ENE: Gamle Sørstraume­n skole kan bli aktuelt som nytt oppvekstse­nter. Senteret skal inneholde tilbud om barnehage, skolefriti­dsordning (SFO) og skole fra 1. til 4. trinn, eventuelt 1. til 7. trinn.
FOTO: ARKIV BLANT ALTERNATIV­ENE: Gamle Sørstraume­n skole kan bli aktuelt som nytt oppvekstse­nter. Senteret skal inneholde tilbud om barnehage, skolefriti­dsordning (SFO) og skole fra 1. til 4. trinn, eventuelt 1. til 7. trinn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway