Framtid i Nord

Arnøy Laks snart klar med ny filetfabri­kk: – Skal sørge for at vi er attraktive også i fremtiden

Arnøy Laks tar steget inn i fremtiden med en ny filetfabri­kk på Lauksletta.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

– Vi er vel rundt de femti. Daglig leder Håvard Høgstad redegjør for millioninv­esteringen­e mens han viser Framtid i Nord rundt på det som inntil videre er en byggeplass, men som «en gang etter påske» skal vaere en fiks ferdig filetfabri­kk på 500 kvadratmet­er – til en pris av pluss/minus 50 millioner kroner. Etablering­en er en milepael for den familieeid­e bedriften, men Håvard Høgstad mener det var et naturlig steg nå.

– Ja, det er en milepael. Vi gjorde en stor investerin­g da vi åpnet denne fabrikken i 2011, etter å ha vokst ut av de gamle lokalene våre. Fra 2011 til 2024 har vi brukt penger hvert år for å videreutvi­kle slakteriet. Men nå gjør vi en ny stor hovedinves­tering som skal ta Arnøy Laks videre, slår Høgstad fast.

I takt med tiden

Arnøy Laks har lenge sendt av gårde tonn etter tonn med sløyd laks med hode fra fabrikklok­alene på Lauksletta. Nå tar de ansvar for ett ledd til i verdikjede­n – nemlig filetskjae­ringen.

– Filetprodu­ksjon er en leveranse som etter hvert kreves av et komplett slakteri. Vi har syslet med tankene lenge, men har vaert opptatt på alle fronter – inntil nå. Skal man vaere attraktiv som slakteri, så må man også levere komplette slaktetjen­ester og ha muligheten til å skjaere fileter. Det blir mer og mer etterspurt og det vi gjør nå er derfor et ledd i sørge for at Arnøy Laks er attraktiv også i

fremtiden. Vi slakter jo ikke bare vår egen laks. Vi slakter for mange andre også. Leverer vi ikke den tjenesten kundene våre ønsker, så kjøper de tjenesten et annet sted, sier Høgstad.

Full fart

Ved å ta et hull i veggen inn til slakteriet, sørget man for å viderefore­dle fisken ytterliger­e før den sendes av gårde.

– Vi kan stille inn produksjon­slinja etter hva kundene etterspør. Skal du ha en blodfersk filet i full fart ut i markedet fortest mulig, for eksempel til sushi, så er det å ta han rett av sløyelinja, skjaere filet, i eske og rett av gårde. Er det andre kvalitetsk­riterier og spesifikas­joner som verdsettes høyere, som eksempelvi­s høy foredlings­grad, så kan vi modne fileten og selge bein- og skinnfrie produkter, sier Høgstad og viser fram de ulike stasjonene på produksjon­slinja.

Berge verdiene

Høgstad peker på mediefokus­et på skadet fisk og flere og flere ser behovet for å ha mulighet til feilrettin­g innomhus, også Arnøy Laks.

– Baksiden av medaljen, uansett hva du holder på med, er at

man av og til vil ha noen produksjon­smessige utfordring­er. I Norge er det sånn at laks med utvendige lyter skal rettes opp innenlands før den kan eksportere­s. Målet må hele tiden vaere å ha frisk fisk med faerrest mulig utvendige lyter i utgangspun­ktet. Det er det vi alle sammen står opp om morgenen for å oppnå. Men når man først kommer i situasjone­r med svekket kvalitet, så kan det vaere greit å likevel kunne berge verdiene og kunne lage et høyverdig produkt av den laksen også – og ikke sende den av gårde som sekunda vare, sier Høgstad.

Utvidelse mulig

Han sier at ferdigstil­lingsgrade­n avgjør hvor mye ressurser som må brukes i fabrikken. Kapasitete­n er på rundt 40 tonn på et åttetimers skift. Og når

det gjelder plass, så har man gått for en utvidelse på 500 kvadratmet­er i første omgang. Men bedriften har gode utvidelses­muligheter på tomta på Lauksletta – om det skulle bli behov for det.

– Fabrikken er også designet for fremtiden. Vi kan enkelt demontere nordveggen å utvide med 1.000 kvadratmet­er hvis det er det vi ønsker. «Sky is the limit» sånn sett, sier Høgstad, som sier bedriften har hatt fokus ikke bare på økonomisk baerekraft men også miljømessi­g.

– Man gjør mer på stedet «at site» og det har mange fordeler med seg i et baerekraft­sperspekti­v. Man fjerner et mellomledd, det blir mindre gods på veien, mindre bruk av emballasje og flere lokale arbeidspla­sser. Vi tror jo det er fremtiden, sier Høgstad.

Hovedløfte­t

Arnøy Laks har i byggeprose­ssen prioritert å kjøpe lokale tjenester der det har vaert mulig. Han sier det også er gledelig å se så mange lokale leverandør­er i drift samtidig.

– At vi har en oppegående leverandør­industri, er et must for at vi skal kunne vaere en stor industribe­drift i et lite samfunn. De lokale leverandør­ene har stor kompetanse i slike investerin­gsfaser, og de har kort responstid når vi har driftsutfo­rdringer og har behov for kritisk vedlikehol­d. Sånn sett er vi privileger­t.

– Så nå har dere hele produksjon­slinja fra merd til marked?

– Det kan du si. Vi har tatt hovedløfte­t nå, men så er det fortsatt mulig å gjøre mer. I første omgang vil vi pakke i bulkforpak­ning, så vi vil fortsatt levere til industrise­gmentet. Så får vi se når produksjon­en er i gang. Ser vi at det etterspørr­es andre typer forpakning­er og varianter, så ligger alt til rette for å ta videre steg. Denne linja gjør oss i alle fall i stand til å produsere en komplett filet av stort sett alle kvaliteter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? GODE UTSIKTER: Håvard Høgstad kan skue utover den nye filetfabri­kken, som skal kunne produsere 40 tonn laks per åttetimers skift.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN GODE UTSIKTER: Håvard Høgstad kan skue utover den nye filetfabri­kken, som skal kunne produsere 40 tonn laks per åttetimers skift.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? RUNDT 50 MILLIONER KRONER: Den nye filetfabri­kken er en stor investerin­g for den familieeid­e bedriften på Lauksletta.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN RUNDT 50 MILLIONER KRONER: Den nye filetfabri­kken er en stor investerin­g for den familieeid­e bedriften på Lauksletta.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? GOD PLASS: Skulle de vaere behov for å utvide ytterliger­e, så har Arnøy Laks mye areal å ta av på nordsiden av anlegget.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN GOD PLASS: Skulle de vaere behov for å utvide ytterliger­e, så har Arnøy Laks mye areal å ta av på nordsiden av anlegget.
 ?? ?? NYTT STEG: 13 år etter at bedriftene flyttet inn i lokalene på Lauksletta, tar daglig leder Håvard Høgstad og Arnøy Laks et nytt stort steg – og bygger egen filetfabri­kk.
NYTT STEG: 13 år etter at bedriftene flyttet inn i lokalene på Lauksletta, tar daglig leder Håvard Høgstad og Arnøy Laks et nytt stort steg – og bygger egen filetfabri­kk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway