Framtid i Nord

Stanser mottak av avfall: – Vi tar dette på største alvor

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no

Nå må matavfall fra Senja sendes til Bodø.

– Vi skjønner at folk er utålmodige, men ber om tillit til at vi har jobbet og jobber på spreng for å få bukt med luktutford­ringene i Skibotn.

Det sier daglig leder ved Origo Skibotn, Harald Willumsen Østbø i en pressemeld­ing torsdag formiddag.

Midlertidi­g stans

Det mye omtalte avfallsanl­egget i Skibotndal­en i Storfjord stanser nå all mottak av avfall.

Dette inntil de har bedret driften ved anlegget.

Ifølge Østbø har selskapet nå iverksatt flere tiltak for å forbedre behandling­en av matavfalle­t ved anlegget. Blant annet vil det bli ansatt en egen kvalitetss­jef som skal heve driften av dagens anlegg og det planlagte biogassanl­egget.

– Selv om det kan se ut til at et biogassanl­egg kan komme på plass, og dermed endre situasjone­n fullstendi­g i løpet av få år, må vi også få gjort endringer nå. Vi har behov for å imøtegå påstander om at vi sitter på hendene og ikke tar ansvar, sier Østbø.

– Skal snu alle steiner

I 2023 skal selskapet ha investert ti millioner kroner for å bedre driften ved anlegget, også for å forbedre situasjone­n lokalt.

Østbø innrømmer imidlertid at tiltak iverksatt siden 2022 ikke har gitt tilstrekke­lig effekt.

I februar ble det klart at selskapet har ni aktive avvik som henger over dem. Flere av disse ble kategorise­rt som alvorlige.

– Tiltakene våre har gitt merkbart mindre lukt, men vi gir oss ikke før vi har snudd alle steiner. Vi tar dette på største alvor og jobber nå med et endelig luktforbed­ringssyste­m med frist ut februar, som vi skal presentere for Statsforva­lteren, sier Østbø.

Krevde stans

Det er samme eiere som står bak Origo Skibotn AS, som nå planlegger Nord-Norges største biogassanl­egg på samme område.

Planene har møtt kraftig motstand fra lokalbefol­kningen.

I midten av februar krevde fem privatpers­oner og advokat Eskild Freibu at anlegget må stenges ned. I et 28 siders langt brev ble det hevdet at selskapet har brutt flere av de gitte vilkårene for å få lov til å drive avfallshån­dtering.

«Denne situasjone­n må bringes til opphør, omgående. Tiden for rettingsfr­ister, og stadig utsettelse­r av disse, må nå vaere forbi. Luktsituas­jonen bare forverrer seg år etter år, både i hyppighet og luktstyrke», het det blant annet i brevet.

Må sendes til Bodø

At anlegget nå stanser mottak av avfall kan få konsekvens­er for flere bedrifter og avfallssel­skaper, og kan ifølge Østbø rokke ved miljøsamar­beidet i regionen.

Han sier matavfall fra Senja nå må sendes til Bodø.

– Men for oss må lokale hensyn veie tyngst. Vi må også levere

på merknadene og forbedring­spunktene vi har fått fra Statsforva­lteren. Det har første prioritet.

Ifølge Origo-sjefen er det i dag få alternativ­er til dagens løsning i Skibotn. Derfor er det nå viktig å få til en rask forbedring av behandling­en av avfallet.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? STANSER: Det blir midlertidi­g stans på avfallsanl­egget i Skibotn. Dette inntil utfordring­ene, blant annet med lukt, er løst.
FOTO: ISABELL HAUG STANSER: Det blir midlertidi­g stans på avfallsanl­egget i Skibotn. Dette inntil utfordring­ene, blant annet med lukt, er løst.
 ?? FOTO: RÅ BIOPARK ?? Harald Willumsen Østbø, daglig leder ved Origo Skibotn AS.
FOTO: RÅ BIOPARK Harald Willumsen Østbø, daglig leder ved Origo Skibotn AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway