Framtid i Nord

Får ikke ta ut kongeørn direktorat­et sa nei

Miljødirek­toratet har gitt fire dyrvernorg­anisasjone­r medhold i klagene mot fellingsti­llatelse av en kongeørn.

- KJETIL MARTESØNN SKOG Kjetil@framtidino­rd.no 901 97 329

28. februar i år ga Statsforva­lteren i Troms og Finnmark fellingsti­llatelse av en kongeørn i Lyngen kommune. Bakgrunnen var at Helliskoge­n reinbeited­istrikt hadde søkt om skadefelli­ng etter at man fant fire kadavre av rein med dokumenter­te skader etter kongeørn.

I følge reinbeited­istriktet var reinen både fôret og gjett, men de var likevel angrepet av ørn. Fellingsti­llatelsen gjaldt altså for en ørn, og for perioden 27. februar til 4. mars.

Det ble ikke tatt ut noen ørn i denne perioden.

I tvil om skaden var vesentlig

Foreningen­e Aktivt Rovdyrvern, Rovviltets Røst, Birdlife Norge og Foreningen Våre Rovdyr klaget på fellingsti­llatelsen til Statsforva­lteren, men fikk fikk ikke gjennomsla­g. Klagen ble imidlertid oversendt Miljødirek­toratet som nå har gitt klagerne medhold.

Miljødirek­toratet viser til at kongeørn er fredet, men at de kan gies fellingsti­llatelse for å hindre skader på tamrein. I så fall må det bevises at ørna har gjort vesentlig skade på bufe eller tamrein, og man må rette den mot spesifikke individer.

Direktorat­et viser til at fellingsom­rådet er stort, at det ikke er oppgitt kjennetegn som kan spesifiser­e den aktuelle fuglen og man er i tvil om man kan anse skadene som vesentlige.

– Direktorat­et gir derfor klagene medhold i denne saken. Vi har lagt hovedvekt på at vedtaket ikke sannsynlig­gjør tilstrekke­lig at det vil vaere mulig å rette fellingen mot det skadegjøre­nde individet. I tillegg er det store fellingsom­rådet lite egnet til å felle skadegjøre­nde individ. Vi viser også til at skadeomfan­get ikke ble konkretise­rt i vedtaksbre­vet. Skadeomfan­get er ikke ubetydelig, men det er usikkert om felling av en kongeørn ville ført til en reduksjon av tapsomfang­et, heter det i beslutning­sbrevet.

– Skulle bare mangle

– Reinnaerin­gen må tilpasse seg naturen rundt seg. De sier de lever i pakt med naturen, og da burde de i aller høyeste grad akseptere alt i den også. At vi fikk medhold på klagen vår skulle bare mangle, skriver Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Røst Norge i en pressemeld­ing.

Hun peker også på at man må vite hvilket individ man skal felle.

– Rovviltets Røst ser ikke at reinnaerin­gen kan vite hvilket individ dette dreier seg om. Det er naermest umulig å ta ut riktig individ. I tillegg mener vi at seks rein ikke er "vesentlig skade" i dette tilfellet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO FOTO: JAN WIGGO JENSEN ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO FOTO: JAN WIGGO JENSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway