Framtid i Nord

Vurderer å dele N prisområde­r – k Ord-Norge i to an gi sjokkprise­r

- JARLE MJØEN jarle@altaposten.no

Dersom det blir et eget prisområde for kraft nord for Ofoten, kan det bidra til sjokkprise­r i Troms og Finnmark.

Det var naeringsli­vsstedet E24 som mandag problemati­serte kraftsitua­sjonen og en oppdeling av de fem prisområde­ne.

På nettstedet kunne konserndir­ektør for kraftsyste­m og marked i Statnett, Gunnar Løvås, bekrefte at prisområde­ne kan endre seg hvis forholdene i nettet endrer seg.

Omfattende prosess

– Det vil vaere en ganske omfattende formell prosess med innspill fra berørte parter, før man eventuelt kan endre prisområde­grensene, som igjen skal godkjennes av RME, sier Løvås til E24.

I artikkelen vil E24 vite hvorfor det kan bli nødvendig.

– Det er litt av den samme logikken. Dagens NO4 er et enormt stort prisområde, geografisk sett. Det kan vaere perioder hvor nesten all produksjon­en foregår ned mot grensen mot Trøndelag, mens det er ventet mye nytt forbruk i andre enden i Finnmark, sier Løvås.

– Å dele opp markedet i to vil vaere et tiltak for å sikre bedre balanse mellom produksjon

og forbruk i de ulike områdene, sier altså Løvås til E24.

Ville ikke svare nå

På NHO Arktis sin regionale årskonfera­nse i Alta tirsdag var også Elisabeth Vike Vardheim, konserndir­ektør for nett i Statnett, en av innlederne.

Hun problemati­serte ikke oppdeling av prisområde­t som var et brennaktue­lt tema, men redegjorde for det grønne skiftet og Statnetts planer i så måte. I tråd med invitasjon­en.

I etterkant av innlegget snakket Altaposten med Vike Vardheim og om et intervju om oppdeling av prisområde­t og hvilke konsekvens­er det kunne gi for befolkning­en i nord.

– Det er jeg ikke villig til å svare på nå. Dette er noe Altaposten eventuelt får ta med vår kommunikas­jonsavdeli­ng, sa en smilende konserndir­ektør.

Flere forutsetni­nger

I analysene til European Green Table (EGT), som blant annet baserer seg på et nytt prisområde­t, NO6 Nord, opereres det med en gjennomsni­ttlig strømpris i vintermåne­dene på fem til seks kroner i 2030.

Dette selv om om regjeringe­n skulle lykkes med å bygge

670 MW ny vindkraft, tilsvarend­e årsproduks­jonen for åtte Alta Kraftverk.

Statssekre­taer Elisabeth Saether (Ap) i energidepa­rtementet har pekt på at forutsetni­ngen til EGT med deling av det nordlige prisområde­t gjør EGT-analysen lite realistisk. Det samme har Høyres energipoli­tiske talsperson, Nikolai Astrup, uttalt til Altaposten.

– EGTs prisanalys­er baserer seg på flere forutsetni­nger som er usikre. Blant annet legger EGT inn et eget prisområde for Troms og Finnmark. EGTs analyser innebaerer en importkapa­sitet på 500 MW fra sør – altså at det ikke er mulig å hente mer enn 500 MW fra Nordland og Sverige til Troms og Finnmark, har Saether påpekt i sin kommentar til EGT-spådommen om strømpris på fem seks kroner i 2030.

Nytt prisområde

Nå viser det seg at Statnett har lagt klare føringer på en deling av NO4 i to prisområde­r. I artikkelen i E24 går det fram at energisitu­asjonen i nord, og i Grenlandso­mrådet, gjør at Statkraft vurderer endring i prisområde­ne, med deling i nord og en utvidelse i sør.

NO1 (Oslo) vurderes å få inn store strømforbr­ukere som Googles datasenter, Yara og

annen tungindust­ri, som i dag er en del av prisområde­t NO2 lengst sør i landet.

I Troms og Finnmark jobbes det med å dele NO4 i NordNorge i to, slik at områdene nord for Ofoten – det vil si nordlige Nordland, Troms og Finnmark – blir eget prisområde. Med elektrifis­eringen av Melkøya, som vil kreve 3,6 TWh, tilsvarend­e årsproduk

sjonen av fem Alta Kraftverk, betyr det en dobling av dagens forbruk i Finnmark.

En av tilhørerne på konferanse­n fra naeringsli­vet sier til Altaposten at det uavhengig av en oppdeling av prisområde­t eller ikke vil bety skyhøye strømprise­r:

– Vi har et kraftunder­skudd vinterstid i dag, med Melkøyaele­ktrifiseri­ngen vil det bli

enormt. En trenger ikke vaere rakettfors­ker for å forstå at det vil gi ulevelig strømprise­r, påpeker vedkommend­e.

– Vil påvirke prisene

Direktør Knut Lockert i bransjeorg­anisasjone­n Distriktse­nergi mener det er logisk at oppdelinge­n i nord vil påvirke prisutvikl­ingen.

– Hvis man etablerer nytt stort forbruk i et prisområde, så vil det påvirke prisene. Det må noen betale for, inntil man får utjevnet dette med ny produksjon i det nye prisområde­t, sier Lockert.

Ingenting nytt

I dag betaler du samme prisen for strøm enten du bor i Alta, Tromsø, Narvik, Bodø eller Rana.

– Nord-Norge kan gå mot energiunde­rskudd på grunn av høy forbruksut­vikling og få planer om ny produksjon. For å øke utnyttelse­n av nettet og dermed få en mer effektiv drift av hele kraftsyste­met kan det vaere formålstje­nlig å dele budområde NO4.

– Dette er noe som i dag analyseres. Om det kommer et slikt forslag, hvor det er naturlig å dele, og hvilke konsekvens­er dette vil gi for prisene er for tidlig å si, uttalte kommunikas­jonssjef i Statnett, Martha Hagerup Nilson, til avisen Fremover for vel ett år tilbake.

Det er store forskjelle­r i energibala­nsen innenfor NO4. I Finnmark er det tilnaermet energibala­nse, med overskudd på sommeren og underskudd på vinteren. Sør i

Nordland er det i dag er et stort kraftovers­kudd som Finnmark nyter godt av i høstog vintermåne­der når det er kraftunder­skudd i nord. Med en oppdeling i nytt prisområde vil Finnmark vaere uten «hjelpen» fra Nordland sør.

 ?? FOTO: JARLE MJØEN ?? Elisabeth Vike Vardheim innledet om grønn omstilling og kraftsitua­sjonen i nord på vegne av Statnett på NHO-konferanse­n i Alta. Den store snakkisen er imidlertid muligheten for to prisområde­r i nord.
FOTO: JARLE MJØEN Elisabeth Vike Vardheim innledet om grønn omstilling og kraftsitua­sjonen i nord på vegne av Statnett på NHO-konferanse­n i Alta. Den store snakkisen er imidlertid muligheten for to prisområde­r i nord.
 ?? FOTO: ARON B. LØSNES ?? En oppdeling av prisområde­t i nord, kan gi sjokkprise­r på strøm.
FOTO: ARON B. LØSNES En oppdeling av prisområde­t i nord, kan gi sjokkprise­r på strøm.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway