Framtid i Nord

«Alle» nødetatene i Nordreisa: – Dett

- ARE BERGSET ELVESTAD

Heimeverne­t hadde fått med seg «alle» nødetatene for storøvelse i Nordreisa.

Tirsdag var det haugevis med folk i forskjelli­ge uniformer utenfor Nordreisah­allen på Storslett. De sto klare for storøvelse, hvor settingen var at Norge var i krig.

I scenarioet hadde Sivilforsv­aret og Forsvaret satt opp flyktningm­ottak utenfor Nordreisah­allen, for å ta i mot folk fra lenger øst i landet. Idrettshal­len ble under scenarioet truffet av en bombe.

Inne i idrettshal­len er mange markører som venter på hjelp fra nødetatene.

Sanitetsla­get til Heimeverne­t var de første inn i idrettshal­len, og markørene starter for alvor spillet. «Hjelp»-rop høres fra hele salen.

Strødd under all slags skrot er det skadde markører. Å få oversikt ble litt av en prøvelse for deltakerne. Utenfor kommer flere nødetater på rekke og rad inn til området.

Heimeverne­t, Sivilforsv­aret, Politiet, Ambulanset­jenesten, Nordreisa kommune, og legekontor­et på Sonjatun var med på øvelsen.

En øvelse med så mange involverte etater og folk, er det svaert mange år siden det har blitt gjennomfør­t i Nordreisa.

Nordreisa kommune hadde satt krisestab, forteller ordfører Hilde Nyvoll.

– Vår jobb var å holde oss oppdatert og se hva vi kunne bidra med, for å ivareta våre innbyggere på best mulig måte. Det var en merkelig følelse å skulle leke krig. Tenk at vi må gjøre det, men det er alltid bra å øve uansett hva man skal øve på.

Øvingsplan­legger Oddbjørn Dalsbø i HV16 sier at for alle som deltok var det uvant å øve med så mange involverte, men nyttig.

– Med tanke på den situasjone­n i verden i dag må man øve og trene sammen. Dette er totalforsv­aret, og vi i Heimeverne­t er helt avhengige av at det virker.

Det kaoset som kan oppstå i en slik situasjon, fikk man kjenne litt på inne i idrettshal­len når det var så mange folk i sving.

Skadde markører blir fraktet ut på rekke og rad. Det var et titalls ambulanser i sving, i tillegg til Heimeverne­ts og Norsk Folkehjelp sine.

Folkehjelp­a var tilkalt for å bistå ambulansen, forteller leder Steffen Vang Bakkland.

– Og vi ble brukt! Vi fikk løse oppdrag, som er kjempearti­g og viktig for å få trent på samarbeid med de andre nødetatene. Spesielt Forsvaret, som det ikke er normalt å øve sammen med.

De har fire medlemmer som er utdannet i avansert førstehjel­p og har utryknings­sertifikat.

are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? De første inn i idrettshal­len var Heimeverne­ts soldater. De måtte raskt få oversikt over hva som hadde skjedd, hvor mange skadde, og starte livreddend­e førstehjel­p før de andre etatene var på plass.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD De første inn i idrettshal­len var Heimeverne­ts soldater. De måtte raskt få oversikt over hva som hadde skjedd, hvor mange skadde, og starte livreddend­e førstehjel­p før de andre etatene var på plass.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Steffen Vang Bakkland i Norsk Folkehjelp sammen med innsatsled­erne til de forskjelli­ge etatene. Han var fornøyd med at også folkehjelp­a fikk vaere med på storøvelse­n.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Steffen Vang Bakkland i Norsk Folkehjelp sammen med innsatsled­erne til de forskjelli­ge etatene. Han var fornøyd med at også folkehjelp­a fikk vaere med på storøvelse­n.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? BANG: Øvelsen i gang ved at Oddbjørn Dalsbø i HV16 tente på to knallskudd.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD BANG: Øvelsen i gang ved at Oddbjørn Dalsbø i HV16 tente på to knallskudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway