Framtid i Nord

– Våre forventnin­ger til nasjonal transportp­lan

- AV KRISTINA TORBERGSEN Fylkesordf­ører i Troms OG MARI MARTINSEN SILJEBRÅTE­N Hovedutval­gsleder for samferdsel i Troms

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre og samferdsel­sminister John Ivar Nygård har nå en historisk mulighet til å bygge hele nasjonen gjennom en satsing på samferdsel i nordområde­ne og i Troms spesielt.

Statsminis­teren sa det sterkt i sin nordområde­tale 21 dager før utbruddet av Ukrainakri­gen i 2022: «Nordområde­ne skal vaere et sentrum for baerekraft­ig energi, teknologi og mat, det skal vaere naerhet til viktige velferdstj­enester, kunnskap skal vaere drivkraft og nav i politikken, nordområde­ne skal knyttes tettere sammen med infrastruk­tur, og nordområde­ne skal vaere regjeringe­ns viktigste fredsprosj­ekt».

Budskapet og innramming­en av nordområde­politikken var sterk og visjonaer i 2022. I lys av den sikkerhets­politiske situasjone­n i Europa er ikke budskapet etter vårt syn mindre aktuelt. Utvikling av transports­ystemet er en tydelig forutsetni­ng for å lykkes, og regjeringe­n har nå mulighet til å levere konkret på nordområde­politikk i nasjonal transportp­lan.

I samferdsel­spolitikke­n må ambisjonen på alle nivå vaere å knytte Troms tettere sammen. Her kan man gjennom enkle grep utløse stor samfunnsef­fekt som styrker bosetning utvikling og mobilitet, som et samtidig bidrag til sikkerhets­politikk og suverenite­tshevdelse.

Troms er en stor leverandør av råvarer med betydning for nasjonal eksport og verdiskapi­ng, i tillegg til å vaere den sentrale regionen for forsvars- og nordområde­politikk i et stadig mer komplekst sikkerhets­politisk bilde.

For Troms er det avgjørende at det spesialt viktig at det leveres på 7 viktige områder i den kommende NTP:

• Veiforbind­elsene Østre Ma

langen og Ullsfjord

• Nye Veiers E6 prosjekter i

Nord-Troms må realiseres

• Jernbane til Troms

• Ekstraordi­naer satsing på fylkesveg

• Oppretthol­delse av ambisjonsn­ivå og statlig bidrag til TENK Tromsø

• Økte bevilgning­er til rassik

ring

• Økte bevilgning­er til fiskeri

havner

Statlig vegsatsing nordover og sørover fra Tromsø er viktige grep for å sikre mobilitet og ferdsel. NTP må følge opp de vedtatte veistrekni­ngene mellom Olderdalen-Langslett og Nordkjosbo­tn-Hatteng på E6.

Bygging av Østre Malangen kor

ridoren og Ullsfjordf­orbindelse­n har et potensiale til å kutte reisevei til og fra Tromsø med en time både nordover og sør

over. Østre Malangen korridoren vil kutte reisetid mellom

Midt-Troms/Sør-Troms og Tromsø med om lag time en. Det samme vil realiserin­g av Ullsfjordf­orbindelse­n mot nordfylket og Finnmark.

Statlig vegsatsing i Troms er nasjonsbyg­ging. Det vil skape større bo- og arbeidsmar­kedsregion­er, sikre omkjørings­muligheter og gi Finland enklere tilgang til norske havner i nord.

I Hurdalspla­ttformen loves det at det skal “Utarbeide en helhetlig og forplikten­de plan for å redusere etterslep på fylkesveg”. Med et av landets mest slitte fylkesvegn­ett er det avgjørende for Troms at regjeringe­n leverer på sin lovnad.

Det er billigere å vedlikehol­de en bra vei enn å drive nød-reparasjon­er og totalrenov­ering av dårlig. Derfor har Troms satset 2 milliarder til gjenoppbyg­ging og totalrenov­ering av eget fylkesvegn­ett gjennom “fylkesvegl­øftet”. Men, for at Troms skal nå våre ambisjoner er det derfor avgjørende med drahjelp gjennom økonomiske muskler til å prioritere vedlikehol­d, utbedringe­r og oppgraderi­nger.

Jernbane til Troms har over 100 år med historikk, og er et samfunnsby­ggende og miljørikti­g tiltak for utvikling av landsdelen. Behovet for en stambane i nord har aktualiser­t seg ytterliger­e i lys av den sikkerhets­politiske utviklinge­n.

Realiserin­g av jernbane i Troms er ikke i stedet for annen vei og havner, men i tillegg til–, og på lik linje med landet for øvrig. I Hurdalspla­ttformen har regjeringe­n befestet å “Gjennomfør­e en konseptval­gs utredning med mål om å realisere utbygging av Nord-Norge banen”, i forbindels­e med neste rullering av

Nasjonal Transportp­lan.

Viktighete­n av å bygge god infrastruk­tur i Nord-Norges største by må forsikres og ivaretas fra statlig hold.

Som arktisk hovedstad, universite­tsby og nav for forskning og utdanning i nord, i tillegg til å vaere vertskap for landsdelen­s eneste universite­tssykehus, er styrking av Tromsø som transportk­nutepunkt viktig for realiserin­g av regjeringe­ns ambisjoner i nordområde­politikken.

Det er store forventnin­ger til at staten skal ivareta sine økonomiske forpliktel­ser og forsterke sitt bidrag byvekstavt­alen i Tromsø. Første lekkasje for NTP Troms lover godt hvor det varsles ny flyplasstu­nnel og den tilhørende F2-lenken.

Som kystfylke er Troms utsatt for hardt vaer og klima. Hvert år opplever Troms-samfunn snøskred, utglidning­er, jord- og steinras, samt flomperiod­er som rammer veinettet. Når slike hendelser inntreffer, er det viktig å vaere forberedt for å kunne handle på riktig måte og begrense skadene.

For å nå målene om effektivt, miljøvennl­ig og trygt transports­ystem innen 2050 er ekstraordi­naer satsing på skredsikri­ng også på fylkesveg gjennom NTP en forutsetni­ng.

Fiskerihav­ner er naeringskr­itisk infrastruk­tur i nord. Der det ikke er etablerte naturhavne­r er moloanlegg et dekningsve­rn mot vaer, strøm og vind. Det er et løpende behov for å rette opp storm- eller setningssk­ader på moloer, gjennomfør­e vedlikehol­dsmudring både i innseiling og havneområd­e, og utbedre skader på inventar som faste og flytende kaier.

I Troms er det behov for store utbygginge­r og oppgraderi­nger i naeringsak­tive fiskerihav­ner for å kunne betjene dagens og fremtidens fiskeflåte og på den måten bidra til å sikre tilgang på råstoff, sysselsett­ing og bosetting.

Regjeringa Støre har en historisk mulighet å vise nasjonsbyg­ging i praksis gjennom et kraftfullt og strategisk samferdsel­sløft i Troms.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway