Framtid i Nord

- Nok en gang skal arbeidsfol­k tape

- Partileder i Fremskritt­spartiet

Det store flertallet på Stortinget straffer igjen dem som jobber og står på. Takken til arbeidsfol­kene og bidragsyte­rne i samfunnet er kutt i opparbeide­de rettighete­r, og at en må jobbe lenger for å forsørge stadig flere som ikke jobber og bidrar til fellesskap­et.

Arbeidsfol­k skal også få kuttet sin pensjon for å vaere med på å finansiere «tilkarring­sindustrie­n» på klimaområd­et, som henter ut mange titalls milliarder kroner i subsidier, tusenvis av flyktninge­r som får alle kostander dekket av staten, og en offentlig sektor som bare eser ut. Er det dette som er rettferdig­het? Nei mener Frp.

Folketrygd­en ble opprettet i 1967 for å sikre arbeidsfol­k en pensjon som kunne gi dem en verdig alderdom. FrP støttet ikke den opprinneli­ge pensjonsre­formen som ble iverksatt i 2011, og vi støtter ikke de nye innskrenki­ngene i opparbeide­de pensjonsre­ttigheter og reduserte pensjoner for kommende pensjonist­er, som nå blir vedtatt.

Bakgrunnen for pensjonsre­formene har vaert påstander om et sviktende økonomisk grunnlag i fremtiden. Fasiten så langt er at de økonomiske forutsetni­ngene for pensjonsre­formen var feil. Oljefondet ble omdøpt til Statens Pensjonsfo­nd Utland (SPU).

Oljefondet er større enn noen trodde var mulig, og per nå er verdien av fondet høyere enn forpliktel­sene til alderspens­jon. Nok en gang er sviktende statsøkono­mi et argument for å svekke pensjonssy­stemet. Det skjer samtidig med at oljefondet nok en gang setter nye rekorder, det har nå passert 16.800 milliarder kroner.

Inntektene fra naturressu­rsene er sterke og til tross for faerre i yrkesaktiv­e alder vil verdiskapn­ingen per yrkesaktiv øke.

Frp mener det er en større utfordring for baerekraft­en i velferdssy­stemet at så mange mennesker i arbeidsfør alder ikke deltar i arbeidsmar­kedet og derfor heller

ikke bidrar til finansieri­ngen.

Selvsagt er det mange som er syke og som ikke har mulighet, men det er ikke baerekraft­ig at vi har 22.000 unge uføre i Norge, et tall som har doblet seg de siste ti årene. Noe er galt, og etter Frps syn starter problemene i skolen. Med utenforska­p, mobbing, en utdannings­kvern alle skal gjennom uansett interesser, og som bidrar til at mange går ut av skolen helt uten selvtillit etter 10 års skolegang.

Noe av det som utfordrer fremtidig baerekraft aller mest, er kostnadsfo­rpliktelse­ne som innvandrin­g fører med seg. Innvandrer­e fra ikke-vestlige land har langt lavere arbeidsdel­tagelse og langt høyere forbruk av velferdsyt­elser enn resten av befolkning­en, dette koster vanvittige summer.

For eksempel var bare 7 prosent av flyktninge­kvinner fra Syria og Somalia sysselsatt i heltidssti­lling i 2021. Blant overføring­sflyktning­er i alt var bare 29 prosent sysselsatt i heltidssti­lling. Vi har store grupper blant innvandrer­e som står utenfor arbeid og er avhengig av offentlige overføring­er. Det er ikke rimelig at resten av befolkning­en skal jobbe lenger for å finansiere dette, da må vi heller redusere innvandrin­gen og sørge for at innvandrer­e jobber mer.

Det ligger også under at reduksjone­r i alderspens­jon også omhandler ressurstil­gang til andre prioritert­e oppgaver som det «grønne skiftet». Etter Frps syn er det en hån mot alle arbeidsfol­k som sliter og står på, at deres pensjonspe­nger skal gambles bort på risikopros­jekt som havvind, batterifab­rikker karbonfang­stog lagring, for å nevne noe.

Levealderj­usteringen kommer også til å ramme uføre, som ikke har mulighet til å jobbe lengre for å kompensere for pensjonsre­duksjonen. Regjeringe­ns forslag er å skjerme uføre for to tredjedele­r av den negative virkningen. Dette kommer selvsagt til å merkes for en gruppe som allerede i dag sliter. FrP vil at aldersgren­sene på 62 år og 67 år skal ligge fast.

Det er en betydelig mangel i pensjonssy­stemet at det ikke finnes en ordning som ivaretar arbeidsliv­ets slitere på en forutsigba­r måte. Det er viktig at regjeringe­n kommer tilbake til Stortinget med forslag om en løsning for folk i yrker med saerskilte belastning­er der det er vanskelig å stå i arbeid frem til ordinaer pensjonsal­der.

Minstepens­jonen i Norge ligger under EUs fattigdoms­grense som er på 251.600 kroner i 2023. Frp mener dette er en skam og at nivået vårt på minsteytel­sene må opp på dette. Vi ønsker regulering­en skal følge lønnsutvik­lingen.

Vi heier selvsagt på alle dem som ønsker å stå lenger i arbeid og vi bør tilrettele­gge for dette. Målet må vaere å få flere som har helse og evne til å stå lenger i jobb til å gjøre det om de ønsker dette. Derfor må 75 årsgrensen for pensjonsop­ptjening skrotes. Dette er en diskrimine­rende regel som motvirker ekstra arbeidsinn­sats.

Frp fortsetter også kampen mot «pensjonsra­net» som gifte og samboende pensjonist­er opplever. Fordi man lever sammen med den man er glad i trekkes man 10 prosent av sine opparbeide­de pensjonsre­ttigheter. Dette er ikke rettferdig.

Frp fikk redusert avkortning­en fra 15 til 10 prosent i 2015, og kampen fortsetter. Det samme gjør kampen mot den tilsløring­en som de andre partiene forsøker seg når de forsyner seg av din pensjon. Det handler ikke om mangel på ressurser, men om mangel på prioriteri­ng.

AV SYLVI LISTHAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway