Framtid i Nord

- Flere får bolighjelp nå enn under Høyre-reg jeringen

- AV SIRI GÅSEMYR STAALESEN Stortingsr­epresentan­t i kommunalko­miteen for Arbeiderpa­rtiet

En trygg bosituasjo­n er avgjørende for et godt og stabilt liv. Derfor har vi økt Husbankens midler til startlån kraftig både i år og foregående år slik at mange flere nå får bolighjelp. I år har vi prioritert en kraftig økning av Husbankens midler til startlån. Snart har 1200 husstander fått hjelp til å kjøpe bolig så langt i år. Langt over halvparten av disse er barnefamil­ier. Og ofte er det hos nettopp barnefamil­ier at det er ekstra viktig at man bor trygt. Barn trenger stabile boforhold. At deres foreldre kan eie sin egen bolig kan gi den nødvendige tryggheten.

Over 17 000 husstander har fått hjelp til å kjøpe bolig siden vi kom i regjering. Arbeiderpa­rtiet ønsker at flere skal få slik hjelp. Derfor har vi økt Husbankens rammer med ytterlige 5 mrd. kr. Det gir mer penger til startlån, til studentbol­iger, til utleieboli­ger og til bokvalitet. I tillegg imøtekomme­r det ønskene som en presset byggenaeri­ng hadde til statsbudsj­ettet.

Vi ønsker å bidra til å lette utfordring­ene som byggenaeri­ngen møter om dagen. Selv om det er en naering som er vant til at markedet svinger, er dagens høye rente og prisvekst svaert krevende også for dem. Arbeiderpa­rtiet frykter at dette kan føre til økende forskjelle­r i boligmarke­det. I lang tid har den norske boligmodel­len bygget på at folk skal kjøpe og eie egen bolig. Her har Husbanken hatt en sentral rolle fra den ble etablert etter andre verdenskri­g for å gjenreise Norge.

Et grep som bidrar til aktivitet i byggenaeri­ngen og som støtter den norske boligmodel­len er Husbankens startlån. Startlån er lån som gis til vanskeligs­tilte for å kunne kjøpe sin første bolig.. Antall husstander som fikk slik hjelp falt under Solberg-regjeringe­n. Vi har nå snudd denne utvikling. I det første året vi var i regjering fikk 500 flere husstander hjelp til å kjøpe en bolig enn i Solbergs siste år. Det var bare starten.

Husbanken er blant våre viktigste verktøy for å ta tak i den økonomiske og sosiale ulikheten i Norge. Gjenreisin­gen av Husbanken har begynt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway