Framtid i Nord

Måtte bryte etter 826 kilometer: – Det var veldig spesielle forhold i år

Kun to av seks kjørere fra Nord-Troms fullførte løpet.

- ISABELL HAUG

Tom-Frode Johansen fra Lyngen og Silje Holmen Larsen fra Nordreisa, har begge brutt deltakelse­n sin på Finnmarksl­øpets lengste løype 1200 kilometer.

Johansen måtte gi opp etter 826 kilometer og nesten 97 timer i løypa.

– Jeg jaget litt etter andreplass­en en stund og følte jeg hadde en stor sjanse. Så det er veldig, veldig surt. En skikkelig nedtur. Men det går vel flere tog, oppsummere­r han torsdag formiddag.

– Spesielle forhold

Han forteller at han hadde god flyt og var på hugget. Ting gikk som han hadde planlagt.

– Jeg ble litt overrasket da jeg kom til Neiden 2 og var klar til å kjøre ut. Jeg hadde kledd sokker på hundene og veterinaer­en skulle bare se over dem. Da viste det seg at flere av hundene vegret seg for å trø ned og det var bare å kaste inn håndkleet. Man skal ikke forlate et sjekkpunkt med halte hunder. Der er reglene veldig klare, sier han.

Lyngenkjør­eren sier det var fantastisk­e forhold det første døgnet. Men så ble det mer varierende med vann og is – og vekslende mellom mildt og kaldt.

– Det var veldig spesielle forhold i år, der det ruglete underlaget av is tok knekken på dem. Det er lett å vaere etterpåklo­k, men jeg prøver jo å tenke på hvordan jeg kan gjøre ting bedre til neste gang. Kanskje hadde det for eksempel vaert lurt å ta den pausen i Levajok, sier han.

– Måtte bare snu

Silje Holmen Larsen, som deltok som rookie, måtte gi seg etter 669 kilometer. Hun brøt rett etter start fra Øvre Pasvik.

– Jeg hadde ikke hunder igjen til slutt. Jeg kjørte ut med seks hunder, men den ene hunden sluttet ikke å halte. Så jeg måtte bare snu, sier hun.

Også hun kaller årets føre for utfordrend­e. Hun opplevde både knekte klør og betente negler.

– Det var veldig hardt for potene deres, konkludere­r hun.

Holmen Larsen forteller at hun hadde gledet seg til å kjøre i Pasvik i dagslys. Men hun nådde ikke spesielt mye lenger nå enn ved sist deltakelse da hun kjørte 600 kilometer-løpet.

– Det er kjempekjed­elig at det gikk slik, men jeg har laert mye, og til sist er det jo hundene som skal springe. De må jo vaere i stand til det. Så det var helt rett å stoppe mens leken var god, sier hun.

– Hundene var veldig kvikke og virket uanfektet av å løpe. Så det virker lovende. Jeg er sugen på mer, tilføyer hun – som planlegger å vaere med neste år også.

Alle er ute av løypa

Samtlige deltakere fra NordTroms er nå ute av løypa. Magne Storstein fra Nordreisa kom på 10. plass i FL600. Han hadde en samlet gangtid på 51 timer og 32 minutter.

Sanja Heikkilä kom på 26. plass på samme distanse med en samlet gangtid på 60 timer og 20 minutter.

Helga Ringbakken brøt etter å ha kommet inn til Karasjok og Sofia Berger brøt etter Jergul. isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: KARL EIRIK STEFFENSEN/ ALTAPOSTEN ?? PÅ START: Det første døgnet var fantastisk, sier TomFrode Johansen. Men så ble det litt vel isete for hundene.
FOTO: KARL EIRIK STEFFENSEN/ ALTAPOSTEN PÅ START: Det første døgnet var fantastisk, sier TomFrode Johansen. Men så ble det litt vel isete for hundene.
 ?? FOTO: KATRINE HASSELBERG ?? FINT LØP: Silje Holmen Larsen skal ha hatt fine timer i løypa, selv om det var surt å måtte bryte. Nå gleder hun seg allerede til neste års deltakelse.
FOTO: KATRINE HASSELBERG FINT LØP: Silje Holmen Larsen skal ha hatt fine timer i løypa, selv om det var surt å måtte bryte. Nå gleder hun seg allerede til neste års deltakelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway