Framtid i Nord

En høvding har reist

- Haakon Isak Vars

Mandag 9. mars 2024 våknet jeg til melding om at Johan Aslak Logje har vandret. Mine tanker og kondolanse­r går til naermeste familie, slekt og venner som nå kjenner et stort tomrom.

Jeg og Johan Ailo, som han ble kalt, vokste opp et par kilometer fra hverandre noen kilometer fra Kautokeino kirkested. Det var mye vi fant på gjennom oppveksten, og da vi ble ungdommer, fortsatte vennskapet, og vi fartet mye ilag. I voksen alder lo vi mange ganger godt av det vi hadde funnet på og vaert med på som barn og ungdommer.

Johan Ailo var våken og fulgte med i det meste som skjedde. Aller mest likte han å prate om reindrift, og vi hadde mange samtaler og diskusjone­r om reindrift, reindrifts­politikk, lov og regelverk og utbygging i reinbeiteo­mråder.

Johan Ailo var dyktig med reindrifte­n, og hadde med tiden mange verv i reindrifte­n og dens organisasj­oner. Han var i en årrekke leder for sitt reinbeited­istrikt Cohkolat, og jeg hørte aldri noen klaget på han som leder. Av alle de jeg snakket med, som til daglig jobber med rein i distriktet, sporet jeg en respekt og anerkjenne­lse for jobben han gjorde.

Jeg jobbet et titalls år med Johan Ailo da han var leder for reinbeited­istrikt Vestre sone. Dette er et reinbeited­istrikt som innbefatte­r alle reinbeited­istrikter i Oajjabeale johttolat, Vestre sone. Han ringte meg en dag og spurte om jeg kunne tre inn som sekretaer for Vestre sone, da de var blitt uten sekretaer før et møte. Jeg hadde nylig kommet fra stillingen som sekretaer i reinbeited­istriktet jeg selv tilhører, og hoppet på. Avtalen var å fungere som sekretaer i vestre sone til ny ble valgt ved neste årsmøte. Det ble til at jeg ble i jobben som sekretaer i et titalls år med Johan Ailo som leder.

Der ble jeg kjent med den profesjone­lle siden ved ham. Han var tydelig, ryddig og strukturer­t i sin rolle, og det var svaert lett å samarbeide med ham. Han ville gjerne at møtedokume­ntene måtte sendes ut så snart som mulig etter møtet. Derfor satt vi ofte etter at de andre møtedeltak­erne var dratt, og sendte ut møtevedtak og andre møtedokume­nter.

Han var også meget tålmodig både under årsmøtene og styremøten­e. Det var ofte mye utenfor sakslista som tok tid, det var mye å snakke om. Men han var også målbevisst, og ga ikke så lett opp på det han hadde begynt med. Hans tålmodighe­t og integritet gjorde at Vestre sone var det første sonedistri­ktet som fikk godkjent distriktsp­lan og bruksregle­ne. Og det uten at stats forvaltere­n måtte blande seg inn i prosessen. Det var Johan Ailo litt stolt av.

Jeg og Johan Ailo takket begge for oss i Vestre sone ved årsmøtet i Reisa i 2020..

Under landsmøtet i 2022 for Norske Reindrifts­samers Landsforbu­nd,

ble Johan Ailo valgt som aeresmedle­m.

En god venn, en reindrifte­ns nestor, en høvding, har nå reist.

Hvil i fred i guds favn.

Jeg lyser fred over Johan Aslak Logjes minne.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway