Framtid i Nord

Mindre til å hjelpe bønder mot rovdyr

Staten gir mindre til bønder som vil sikre beitedyren­e sine mot rovdyr.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no Journalist

Fylkespoli­tiker Nils Einar Samuelsen (KrF) fikk fredag med seg fylkesting­et å kreve mer midler til konfliktde­mpende midler mellom beitenaeri­ngen og rovvilt.

I starten av mars fortalte Samuelsen til Framtid i Nord at ordningen som skal redusere tapene og konflikten­e, såkalt forebyggen­de og konfliktde­mpende tiltak (FKT), ville få mindre midler å gi til bønder som trenger hjelp mot rovdyr.

De siste fire årene har søkte midler økt med 36 millioner kroner, til totalt 86 millioner i år.

Full enighet

Likevel ble potten nå redusert fra statens side ned til 12 millioner kroner fra 16 millioner i 2021 for Troms og Finnmark.

– Fylkesting­et mener at staten i større grad må erkjenne de store utfordring­ene som eksisterer knyttet til rovviltfor­valtningen og beitenaeri­ngen i Troms og Finnmark. Dette må tas på alvor gjennom økte virkemidle­r og prioriteri­nger for å balansere forholdet mellom rovvilt og beitenaeri­ng i regionen, står det i uttalelsen til Fylkesting­et.

Det var et enstemmig fylkesting bak uttalelsen Samuelsen foreslo, og den skal nå bli sendt til Landbruksd­epartement­et og Klima- og miljødepar­tementet – altså regjeringe­n.

Blir verre for beitenaeri­ngen

At staten reduserer midlene, sier Samuelsen er et dårlig signal fra departemen­tet.

– Selv om det er økende konfliktni­vå mellom beitenaeri­ngen og rovdyr, så signaliser­er departemen­tet at de ikke ser det på samme måte som vi i NordNorge ser. Det betyr jo litt at et enstemmig fylkesting står bak uttalelsen, poengterer Samuelsen.

Samuelsen er også leder for rovviltnem­da region 8, Troms og Finnmark, og har behandlet søknadene fra bønder og andre på FKT-midlene.

Han sier at konsekvens­en av mindre penger, blir et enda økende konflikt mellom beitenaeri­ngen og rovdyr i regionen.

– At man klarer å skille beitedyr og rovdyr er jo den beste måten å unngå konflikt, eventuelt ha god oversikt over dyrene. Når man ikke har midler, vil det jo bare øke konfliktni­vået – større tap for bøndene, og det vil forverre seg ytterliger­e framover, sier politikere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway