Framtid i Nord

Ordføreren gruer seg til på

Fjellene i Lyngen tar liv nesten hvert eneste år. Årets første dødsulykke kom før høysesonge­n.

- MARIUS MEDBY PREBEN BRAEKSTAD SIGNE ROSENLUND-HAUGLID marius.medby@vg.no preben.braekstad@schibsted.com signe.rosenlund-hauglid@schibsted. com

Søndag 10. mars kom årets første dødsulykke i Lyngsalpen­e i Troms da en tysk mann i 50-årene falt ned en fjellside.

– Det er en veldig smal og bratt topp. Det preger meg som ordfører, og ikke minst bygda og kommunen. Jeg håpet en slik dag aldri skulle komme, sier ordfører Eirik Larsen til VG.

Årlig omkommer flere turister i fjellene i Lyngen. I 2023 omkom to skituriste­r fra Italia etter et skred.

April 2022 omkom tre franskmenn i et skred. Noen måneder i forveien omkom en skiturist etter et snøskred.

– Det er et ganske stort trykk med turister, spesielt i påsken. Vi får helt enormt mye folk i fjellene. Turistene som kommer har gjerne mye erfaring med å gå i fjellene, men vi har litt annerledes klima og snøforhold enn de er vant til. Noe turistene også sier, forklarer Larsen.

Totalt fire personer døde etter flere alvorlige skred i Troms, på kort tid innenfor et område i Troms for omtrent ett år siden.

April 2022 omkom tre franskmenn i et skred. Noen måneder i forveien omkom en skiturist etter et snøskred.

– Det er et ganske stort trykk med turister, spesielt i påsken. Vi får helt enormt mye folk i fjellene. Turistene som kommer har gjerne mye erfaring med å gå i fjellene, men vi har litt annerledes klima og snøforhold enn de er vant til. Noe turistene også sier, forklarer Larsen.

Advarer

Kommunen jobber aktivt for å advare turister om skredfaren i fjellene. Larsen forteller at de blant annet ber turistene om å bruke skredvarse­ltjenesten Varsom.no.

Likevel gruer ordføreren seg til påskeferie og tusenvis av turister i fjellene.

– Det er klart man er bekymret før påsken. Det er farlig å gå visse steder, og man har heller ingen garanti for at det trygt noen steder. Vi anbefaler alle turistene å snakke med lokalbefol­kningen i tillegg, de kjenner fjellene veldig godt.

Søndagens ulykke er den første dødsulykke­n Larsen har opplevd som ordfører. Han ble valgt inn i fjor høst.

– Det er ikke uventet at en ulykke kan skje, men det er veldig spesielt når det er den første.

Roser Røde Kors

Lyngsalpen­e er spesielt attraktiv for skituriste­r, med fine skiforhold i fjellene. Fjellkjede­n strekker seg gjennom kommunene Lyngen, Balsfjord og Storfjord.

Når en ulykke skjer er det kommunens jobb å ta vare på de pårørende. Det har skjedd altfor ofte de siste årene.

Ifølge NRK har totalt 22 personer omkommet i fjellene i Nord-Troms de siste ti årene.

Røde Kors i Lyngen og Folkehjelp­en er ofte blant de første på stedet.

– De gjør en kjempejobb. Uten de frivillige blir slike hendelser ekstremt vanskelige, så de er alfa omega, forteller ordføreren.

– Hver ulykke er en for mye

Daniel Larsen har vaert medlem i Lyngen Røde Kors siden 2003 og leder siden 2019. Han gruer seg ikke spesielt til påsken.

– Hovedseson­gen begynner nå og varer ut april. De utenlandsk­e turistene kommer uavhengig av påsken, sier Larsen til VG.

Han erkjenner likevel at trykket av turister er stort i høysesonge­n. I Lyngen Røde Kors har de 25 personer som sirkulerer i en alarmplan. En kjerne på 10–12 personer deltar på mange av de samme redningsak­sjonene.

– Man blir litt på vakt. Det er et lite stressmome­nt i hverdagen å tenke på hvor man har utstyret. Sekken ligger alltid pakket i bilen, så vi er klare på kortest mulig tid, sier Larsen.

Røde Kors er ute på alvorlige ulykker hvert år, forteller han. Samtidig mener han antallet dødsulykke­r er få, hvis man tenker på hvor mange turister som er ute i fjellene i høysesonge­n. Mange av turistene er også svaert erfarne, mener han.

– Den typiske skiturist er gjerne over 50 og har egentlig levd et helt liv i Alpene i Sveits eller Østerrike før de kommer hit. Lyngsalpen­e er kanskje en drømmetur.

– Vi henter ut fire-fem personer med en skadet fot hver sesong, samtidig som det er flere tusen mennesker ute i fjellene hver dag.

Likevel har noen dager gjort inntrykk. Som i begynnelse­n av april i fjor, da totalt fire personer døde etter flere alvorlige skred i Troms. Skredene gikk flere steder på kort tid innenfor et område i fylket.

– En sånn dag blir veldig voldsom. Hver ulykke er en for mye, sier Larsen.

– Merkes over hele fylket

Ordførerko­llega i Balsfjord, Laila Monica Johannesse­n (Sp), deler bekymringe­ne til Eirik Larsen. Hun mener det ligger et ekstra stort ansvar på reiselivsa­ktørene, også i påsken. I vinterseso­ngen har de mange tilreisend­e skituriste­r i Balsfjord.

– Det merkes over hele fylket at det er mye turister. Vi må bare krysse fingrene- og oppfordre folk å ta nødvendige forholdsre­gler. Det sies at det er erfarne fjellfolk som kommer hit. Kanskje er noen litt for varme i trøya, de er kanskje ikke vant til akkurat våre fjell og naturen, sier hun til VG.

I år har de ikke hatt noen snøskredul­ykker i Balsfjord, men det er ikke mange år siden fire skikjørere omkom i Tamokdalen i kommunen.

– Det er ekstra tragisk når det går menneskeli­v, sier ordføreren.

 ?? FOTO: TERJE PEDERS ?? LYNGSALPEN­E: Fjellene i Lyngen er høyt ettertrakt­et av utenlandsk­e skituriste­r
FOTO: TERJE PEDERS LYNGSALPEN­E: Fjellene i Lyngen er høyt ettertrakt­et av utenlandsk­e skituriste­r
 ?? FOTO: LYNGEN RØDE KORS ?? SKRED: Røde Kors i Lyngen holdt et ferdselsku­rs i skredterre­ng for noen uker siden.
FOTO: LYNGEN RØDE KORS SKRED: Røde Kors i Lyngen holdt et ferdselsku­rs i skredterre­ng for noen uker siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway