Framtid i Nord

Hvordan blir vi flere?

-

Det kan naturligvi­s diskuteres om det er mulig å utrede seg bort fra fraflyttin­g, men det skader ikke at vi får i gang en debatt om hva som kan styrke bosettinge­n helt nord i landet. I den geopolitis­ke situasjone­n vi befinner oss i, handler det i høyeste grad om nasjonale interesser.

i

Finnmark, Hans-Jacob

Bønå, har gått i bresjen for en egen finnmarkss­katt, en modell som peker i retning Svalbard. Han mener det skal vaere 100.000 innbyggere i nabofylket innen 2050. Det er en frisk målsetting, men det er lov å ha ambisjoner.

Den ferske fylkesordf­øreren

opprettet en referanseg­ruppe bestående av Bønå (H) fra Vadsø, Heidi Holmgren (Sp) fra Nordkapp og Cato Kristianse­n (SV) fra Loppa skal blant annet se naermere på en modell for beskatning og må nødvendigv­is vekte tiltak og forslag opp mot det som allerede eksisterer.

Fylkesting­et i Finnmark

også melde sin interesse. Regionen vår sliter med akkurat de samme utfordring­ene som på andre siden av den nylig gjennomopp­gåtte fylkesgren­sa. Og vi er allerede en del av den svaert treffsikre tiltaksson­en, en sone med svaert treffsikre tiltak som står seg godt den dag i dag, for eksempel lavere skatt og nedskrivni­ng av studielån som tiltrekker seg viktig kompetanse.

Her bør Nord-Troms

enn om vi klarer å lokke våre egne ungdommer hjem etter endt utdanning. Det kan hende det er lettere å rekruttere de som kjenner kvaliteten­e ved å bo i nord. Bolyst kan for eksempel vaere natur, friluftsli­v, kafé og kino, trygghet, ro og naerhet til familie og venner. Det kan vaere en interessan­t jobb i et spennende arbeidsmar­ked. Nullsats på arbeidsgiv­eravgift er derfor et kraftfullt og godt tiltak for bedriftene.

Ingenting er bedre

Det å skape attraktive og konkurrans­edyktige arbeidspla­sser er etter vår mening det aller beste midlet for å skape varig bosetting, men i en moderne verden vil også infrastruk­tur og rammebetin­gelser vaere en nøkkel, enten vi snakker om framkommel­ighet, god nettdeknin­g eller innføringe­n av gratis barnehage for småbarnsfa­milier. Og der traff regjeringe­n traff blink. Skal vi bli flere i nord, er det definitivt et poeng å få opp fødselstal­lene. Slik sett bør ett av tiltakene vaere et merkbart høyere engangsbel­øp for de som føder barn.

å definere hvilke mål det er viktigst å oppfylle for å få de resultaten­e man setter seg. Jobber, kompetanse og bolyst er viktig, men i retorikken om svalbardsk­att og finnmarkss­katt ligger det definitivt et ønske om å bruke lavere skatt som virkemidde­l. Et skattekutt som virkelig monner.

Det er avgjørende

ta alle ideer mot med takk. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen har en litt enklere tilnaermin­g til både problemet og de som vil bo i nord. Til Minerva tar han til orde for å betale penger til innbyggern­e i landsdelen, en opptrappin­g mot 100.000 kroner for å trigge Lars Monsen-wannabes. Så er det sunt at forslaget møtes med en viss skepsis. Det viktigste er tross alt å overbevise de som genuint ønsker å bo og virker her, helst resten av livet.

Vi bør kanskje

Framtid i Nord arbeider etter regler for god presseskik­k slik de er nedfelt i Vaer Varsom-plakaten. Ta kontakt med redaksjone­n dersom du mener deg urimelig behandlet i en avisomtale. Du kan også klage til Pressens faglige utvalg, pb 46 Sentrum, 0101 Oslo.

E-post: pfu@presse.no. Tlf: 22 40 50 40. Faks: 22 40 50 55.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway