Framtid i Nord

Kim (42) laerte 32 itali tomatsuppe: – Det va tomatsuppa de hadde

Lyngskroa har fått nye eiere. De har mange planer, og skjaertors­dag blåser de liv i en gammel tradisjon.

-

– Det er nesten så jeg ikke tør å si det, men vi var faktisk glade da vi så at vi nå faktisk får noen hele dager for oss selv, ler den nybakte hotelleier­en Kim Andre Nyland Norrie (42).

I slutten av februar fikk han og kona, Maria Norrie (42), nøklene til Welcome Inn Hotel Lyngskroa, på Oteren i Storfjord.

Siden har det gått slag i slag. – Det føles veldig spennende, og litt skummelt. Døgnet har ikke nok timer. Vi har kun hatt et par dager med opplaering, og det er utrolig mye å sette seg inn i. Nå holder vi på å oppgradere vårt bookingsys­tem. Å notere ned alt i en gammeldags ordrebok blir litt for tungvint, selv om det er stilig, ler Maria.

Besto generalprø­ven

De fikk en brutal start på overtakels­en. De tidligere eierne, Olav og Ewa Robertsen, sto nemlig midt i nordlysses­ongen med fullstappa hotell da salget gikk i boks.

Ilddåpen kom for noen helger siden. Da fikk de 32 italienere på besøk, som alle skulle ha tre-retters middag.

– Det var vår første helg alene, og vi hadde planlagt middagen, med tomatsuppe til forrett, laks til middag og is til dessert. Så sa guiden plutselig at italienere ikke liker tomatsuppe. Da ble jeg skikkelig stressa! Men vi endte opp med å servere det likevel, for det var jo tross alt det som sto på menyen, forteller Kim.

Den smånervøse hotelleier­en var servitør for aller første gang. Det viste seg at han ikke hadde noe å frykte:

– Da vi tok inn fatene hadde alle spist opp alt. «Molto bene» sa de bare, det var den beste tomatsuppa de hadde smakt. Så det første vi gjorde var faktisk å laere italienere å like tomatsuppe, sier han og ler godt.

Utdannet innen reiseliv

Nordlysses­ongen går nå mot slutten, og paret har fått tid til å trekke pusten før sommeren setter inn.

For Maria er dette en drøm som går i oppfyllels­e. Tromsøkvin­nen har nemlig utdannelse innen reiseliv men prioritert­e bort karrieren da barna var små.

De siste 12 årene har hun jobbet som laerer.

– Jeg kjente på at ungene er begynt å bli store, og at reiselivet trakk i meg. Det er spennende å prøve det ut på nytt. Helt fra vi flyttet hit for sju år siden har vi kjørt forbi her – og vi begynte å drømme. Så var det faktisk sist julaften at vi landet tanken helt. Dette måtte vi bare gjøre. Så nå er vi gått all in, oppsummere­r hun.

Tanken på å drive noe eget og skape noe er en del av drivkrafte­n.

– Storfjord kommune trenger litt liv og røre. Det sier alle som også har oppdaget at vi har overtatt. Dem gleder seg til alt som skal skje videre, stråler hun.

Åpner diskoteket

For hotellet skal ikke bare vaere for turister i tiden framover. Skjaertors­dag åpner de det tradisjons­rike diskoteket, som var saerlig godt besøkt av hele regionen på 80- og 90-tallet.

Selv Kim, som opprinneli­g kommer fra Ringvassøy­a, kjørte hit i ungdomsåre­ne. Tanken er nå å holde det åpent som før, både i kjelleren og oppe i hotellbare­n, kanskje ikke hver uke eller måned, men jevnlig.

– Jeg tror «Facebook-tida» er forbi. Folk ønsker å møte hverandre igjen, sier Kim.

Skjaertors­dag skal bandet D’vie spille i kjelleren.

– Det er et vanvittig bra band som spiller skikkelig god rock and roll. Jeg tror folk vil få en bra musikalsk opplevelse, og gleder meg veldig, sier han.

Fullbooket sommer

Paret er klare på at de har overtatt et veletabler­t selskap med gode rutiner. Men nøyaktig hvor mye de har brukt på investerin­gen vil de ikke røpe.

De har nå startet sitt eventyr med 3,5 årsverk, men innser allerede at de må øke beman

ningen til sommeren.

Fra juni skal ordreboka igjen vaere smekk full.

– Det var også en av årsakene til at vi turte å gjøre dette her, fordi selskapet allerede hadde 4,5 millioner i bestilling­er da vi overtok. Da vet vi alle fall hva vi har å overleve på det første året, sier Kim.

I 2022 hadde bedriften en omsetning på 5,2 millioner kroner. Året før på 8,9 millioner kroner.

Paret har trua på at den voksende turistnaer­inga skal komme dem til gode. I dag går nemlig mange av busslassen­e

med turister forbi.

– Jeg kan sitte å telle biler og busser fra stuevindue­t mitt, og det blir bare mer og mer. Nå må vi bare få folk klare over at vi har mye å tilby i Storfjord. Det er nok aktivitete­r for en hel uke. Turistene trenger ikke komme dagsturer hit fra Tromsø, sier han.

Hotellet rett ved E6 har rundt 80 sengeplass­er.

– Det er trist å se hvor mye tid turistene i dag bruker på å kjøre til Skibotn for å få se nordlyset, kanskje til og med bomtur. Da må de i det minste svinge innom oss, så kan vi få

tilby kaffe og kakao i lavvuen vår, og ordentlige toalettfas­iliteter.

Maria tror de som lever av turisme i lyngenfjor­d-området kan samarbeide godt. Hun har nylig vaert i kontakt med flere destinasjo­nsselskap.

– Alle som driver i bransjen vet at turismen øker i voldsom fart. Så vi trenger ikke konkurrere. Det vil vaere et behov for et samarbeid mellom oss alle, avslutter hun.

ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? FAMILIEBED­RIFT: Den nye jobben er blitt hele familiens livsstil. Her er Kim og Maria med døtrene Maili (8) og Kima (13).
FOTO: ISABELL HAUG FAMILIEBED­RIFT: Den nye jobben er blitt hele familiens livsstil. Her er Kim og Maria med døtrene Maili (8) og Kima (13).
 ?? ?? STORE AMBISJONER: Familien Norrie har mange planer de ønsker å realisere i Storfjord: – Men vi kan ikke gape over alt med en gang. Først må vi laere oss å drive et hotell, ler Kim. Foto: Isabell Haug
STORE AMBISJONER: Familien Norrie har mange planer de ønsker å realisere i Storfjord: – Men vi kan ikke gape over alt med en gang. Først må vi laere oss å drive et hotell, ler Kim. Foto: Isabell Haug
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? STORT: Hotellet ligger rett ved E6, ved foten av Lyngsalpen­e. Det har rundt 80 sengeplass­er.
FOTO: ISABELL HAUG STORT: Hotellet ligger rett ved E6, ved foten av Lyngsalpen­e. Det har rundt 80 sengeplass­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway