Framtid i Nord

I denne havna vil fiskerimin­isteren b kroner: – Utrolig viktig for Årvik, Ar

Havna i Årviksand på Arnøya skal bli dypere. 69 millioner kroner er lagt av i første halvdel av Nasjonal transportp­lan (NTP).

- MARIUS HOE

– Jeg er veldig glad for at vi har fått dette til. Dette er en sak som har engasjert og forslagene som har blitt spilt inn både lokalt og fra fylket, leverer vi på.

Det sier fiskeri- og havministe­r Cecilie Myrseth (Ap).

Både indre og ytre havn skal mudres. Tiltaket, som skal sikre innseiling­en slik at havna kan ta imot større og flere fartøy, ligger inne med 69 millioner kroner i første halvdel av NTP, kan Myrseth røpe overfor Framtid i Nord.

– Dette er avgjørende for industrien og fiskerikom­munen Skjervøy. Infrastruk­tur langs kysten er viktig og det vet Skjervøy alt om, sier hun, og legger til:

– Dette er en fin dag, også for meg som kan ringe hjem til Troms og levere gladnyhete­n.

– Utrolig viktig

Og Skjervøy-ordfører, og årviking, Ørjan Albrigtsen (KrF) er da også glad for nyheten, selv om han har spist kake for å feire nyheter om utbedringe­r i havna i Årvik før - uten at det har skjedd så mye.

– Ja, det er sant. Havna i Årvik har ligget i NTP før også. Men det er likevel veldig bra at prosjektet nå er lagt inn tidlig i perioden i NTP. Selv om det for meg er en selvfølge at den skal ligge der, så er vi utrolig glade for det, sier Albrigtsen, og fortsetter:

– Det er utrolig viktig for både Årvik, Arnøya og Skjervøy. Det er helt avgjørende for at lokale bedrifter skal utvikle seg og for at man skal skape helårige arbeidspla­sser. Det er et stort potensiale her, sier Albrigtsen.

Han forklarer at havdybden

i innseiling­en til havna i Årviksand er på seks meter. Det holder ikke for større båter.

– Flere av de større båtene som leverer kommer seg ikke inn på seks meter. Det er helt i grenseland og man er avhengig av flo for å kunne levere. Det er en konkurrans­eulempe for Årvikbruke­t. Får man mudret til minus åtte meter, så er det problemet borte, slår Albrigtsen fast.

Prioritere­s de neste seks årene

Havna i Årviksand har vaert inne i NTP i flere år, men har ligget i siste del av NTP-perioden.

Leder for transport- og kommunikas­jonskomite­en, Sigbjørn Gjelsvik (Sp), forteller at den nå prioritere­s gjennomfør­t de neste seks årene.

– NTP skal vaere en tydelig og realistisk plan for gjennomfør­ing som skal gi trygghet for lokalsamfu­nn og ulike aktører. Strikken var strukket langt fra før av og med kostnadsve­ksten vi ser i dag, er ikke den gjeldene planen realistisk å gjennomfør­e i planperiod­en. Derfor har vi gjort en tøff ryddejobb og skjøvet på enkelte store nasjonale prosjekter og prioritert denne typen tiltak som har stor lokal og regional betydning, men som i en nasjonal transportp­lan er relativt liten, forklarer Gjelsvik.

Gjelsvik tror at spaden kan gå i havbunnen utenfor Årvik ganske raskt.

– Jeg kan ikke si her og nå når arbeidet starter. Nå er det opp til Kystverket og videre bevilgning­er i enkelte budsjetter, men jeg opplever at dette er et prosjekt som er godt i rute og hvor det meste ligger til rette for å komme i gang raskt, sier Gjelsvik.

Ordfører Albrigtsen sier at kommunen har jobbet tett i lag med Kystverket for å gjøre prosjektet så gryteklart som mulig.

– Vårt ønske og mål nå er at regjeringe­n legger inn midler i budsjettet allerede i 2025, slik at man kan starte opp med mudring allerede til neste år. Jobben er ikke gjort helt ennå, så vi skal henge på for å få det til. Det er avgjørende for hvitfiskpr­oduksjonen i Skjervøy, sier Ørjan Albrigtsen.

Torbergsen: – Godt å se at ministeren har lyttet til oss

Fylkesordf­ører Kristina Torbergsen (Ap) er glad for at Nord-Troms satses på i NTP med både E6-utbedringe­r og havneutbed­ringer.

– Det er godt å se at ministe

ren har lyttet til oss. Vi har hatt egne møter med henne om å prioritere tiltak i Troms og nå leveres det fra regjeringe­n. Det er godt å se, sier Torbergsen, og fortsetter:

– Skal kystsamfun­nene utvikle seg, så må man kunne ta imot større fartøy. Og ønsker man spredt bosetting og spredt mottaksstr­uktur så må man bygge opp hele kysten, ikke bare de store plassene, sier Torbergsen.

Men hun er klar på at jobben fortsatt må gjøres i Stortinget.

– Det er sterke signaler når fiskeri- og havministe­ren sier at havna i Årviksand skal prioritere­s. Jeg sliter med å se at noen fra Tromsbenke­n ikke skulle vurdere det som viktig. Men det er klart: Det er Stortinget som bestemmer og det er viktig at våre folk på tinget jobber på for å sikre at det blir gjennomfør­t, sier Torbergsen.

marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN OG BEATE OMA DAHLE - NTB ?? MINISTER PÅ DYPERE VANN: Ørjan Albrigtsen, ordfører i Skjervøy, er glad for løftene fra fiskerimin­ister Cecilie Myrseth om storstilt utbedring av fiskerihav­na i Årviksand.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN OG BEATE OMA DAHLE - NTB MINISTER PÅ DYPERE VANN: Ørjan Albrigtsen, ordfører i Skjervøy, er glad for løftene fra fiskerimin­ister Cecilie Myrseth om storstilt utbedring av fiskerihav­na i Årviksand.
 ?? ?? Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Leder for transport- og kommunikas­jonskomite­en
Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Leder for transport- og kommunikas­jonskomite­en
 ?? ?? Kristina Torbergsen (Ap. Fylkesordf­ører i Troms
Kristina Torbergsen (Ap. Fylkesordf­ører i Troms
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway