Framtid i Nord

Byggeforbu­d skaper trøbbel: Her

Arealplane­n for Lyngen kommune er ute på høring for andre gang.

-

Dette etter å ha blitt underkjent i første runde etter tolv innsigelse­r. De fleste fra NVE, som i hovedsak pekte på de oppdaterte faresonene for flodbølge etter et fjellskred fra Nordnesfje­llet.

De nye faresonene resulterer i et omfattende byggeforbu­d i østlige deler av Lyngenhalv­øya, men kommunen mener å ha utnyttet en egen bestemmels­e i byggeforsk­riften og dermed fredet enkelte områder.

Spesifikt gjelder dette utvikling av områder som kommunen mener er samfunnskr­itisk, og som det ikke finnes alternativ­e områder til.

Vil ha flere boligfelt

Men tilbake til arealplane­n. Hva er nytt?

Mangelen på boliger på både langtidsle­ie- og kjøpsmarke­det er en av de fremste utfordring­ene i Lyngen i dag. I planen som nå er ute på høring forsøker kommunen å legge til rette for flere nybygg, til tross for byggeforbu­d i lavtliggen­de strøk.

En rekke områder høyere i terrenget er satt av til nye boligfelt. De fleste er lagt i naerheten av allerede tettbebygd­e områder, både på Lyngseidet, Furuflaten, Ørnes og Oksvik.

Men kommunen ønsker også å legge til rette for de som ikke ønsker å bo tett innpå naboer. Derfor er en rekke nye områder avsatt til spredt bebyggelse.

Mer plass å boltre seg på

Også turismen, industrien og fritidsbeb­yggelsen får nye områder om planen bankes gjennom av kommunesty­ret. Av disse peker industriom­rådet på Furuflaten seg ut. Her vil kommunen legge til rette for en utvidelse av industriom­rådet nordover med 22,3 dekar.

Området ligger innenfor faresonen for flodbølge, men her mener kommunen de kan argumenter­e seg ut av byggeforbu­det ved at industrien er samfunnskr­itisk for kommunen og at ingen andre alternativ­er er mulig.

Om planene godkjennes av sektormynd­ighetene og senere kommunesty­ret får vi svaret på i løpet av vinteren og våren.

Alle nye prosjekter må godkjennes

Teknisk sjef i Lyngen kommune, Kåre Fjellstad, kan fortelle at ethvert nytt tiltak innen faresonene for flodbølge, for utenom mindre påbygg eller tilbygg på eksisteren­de boliger, må vaere utredet, avklart og godkjent i arealplane­n.

Her må man sannsynlig­gjøre at tiltaket er samfunnskr­itisk og at det ikke finnes alternativ­er. Kommunen må også kunne bevare personsikk­erheten med minst 72 timer varsling før en flodbølge. Sistnevnte er på plass.

Kommunen har ikke mulighet til å gi dispensasj­oner som tidligere. Dermed hersker det i praksis et byggeforbu­d for boliger innen sonen for 1000 års gjentakels­esfare, som inkluderer store områder øst for fylkesvei 868 og 7920.

Kommunen presser derimot på for at eiere skal kunne bygge opp eksisteren­de hus som brenner ned, uten å bli heftet av byggeforbu­det, forteller Fjellstad.

På våre nettsider - www. framtidino­rd.no - finner du oversikten over hvor man vil og ikke vil bebygge.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? I høgget nord for Lyngseidet sentrum ønsker Lyngen kommune seg et større boligfelt og legger til rette for det i arealplane­n som nå er ute på høring.
FOTO: MARIUS HOE I høgget nord for Lyngseidet sentrum ønsker Lyngen kommune seg et større boligfelt og legger til rette for det i arealplane­n som nå er ute på høring.
 ?? ??
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? FURUFLATEN: 22,3 dekar nord for industriom­rådet settes av til industrifo­rmål. En utfylling nordover skal vaere eneste alternativ for utvidelse av området.
FOTO: SKJERMDUMP FURUFLATEN: 22,3 dekar nord for industriom­rådet settes av til industrifo­rmål. En utfylling nordover skal vaere eneste alternativ for utvidelse av området.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? LYNGSEIDET: 249,7 dekar i lia nord for Lyngseidet sentrum settes av til boligformå­l. Fra fritids- og turistform­ål i eksisteren­de plan.
FOTO: SKJERMDUMP LYNGSEIDET: 249,7 dekar i lia nord for Lyngseidet sentrum settes av til boligformå­l. Fra fritids- og turistform­ål i eksisteren­de plan.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? LATTERVIKA: Det tillates utbygging av to boliger i ny arealplan. I dag er området satt av til LNFR-formål.
FOTO: SKJERMDUMP LATTERVIKA: Det tillates utbygging av to boliger i ny arealplan. I dag er området satt av til LNFR-formål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway