Framtid i Nord

Gir to millioner til veiledere

Visste du at samiske kvinner og menn i større grad opplever psykiske plager? Helseminis­ter Ingvild Kjerkol (Ap) lanserte seks punkter for hvordan regjeringe­n vil styrke satsing på samisk folkehelse.

- CARINA HANSEN carina.hansen@itromso.no

– Vi må erkjenne mangelen på kunnskap rundt det samiske og gjøre noe med det, sa helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol på en pressekonf­eranse på Sametinget i Karasjok mandag ettermidda­g.

For aller første gang har regjeringe­n lagt fram ei stortingsm­elding med samisk folkehelse som tema. Der løfter de fram folkehelse­utfordring­er blant den samiske befolkning­en.

– Vi må vite mer om den samiske befolkning­ens helse i dag. Vi må vite mer om konsekvens­ene av fornorskni­ngspolitik­ken, både historisk, men også hvilke konsekvens­er det har for dagens barn og unge, sa Kjerkol.

Hun pekte også på konkrete funn blant den samiske befolkning­en.

– Samiske kvinner og menn rapportere­r om mer psykiske plager enn befolkning­en ellers. Samer opplever også mer hets og diskrimine­ring, sa Kjerkol på pressekonf­eransen.

Seks måter å løfte samiske folkehelse

Hun varslet at de nå tar grep.

– Det samiske perspektiv­et har ikke blitt løftet fram nok, og det prøver vi å gjøre noe med, sa Kjerkol.

Regjeringe­n peker på seks hovedpunkt­er som skal prioritere­s:

Fremme gode levekår i den samiske befolkning­en

Inkludere samiske perspektiv­er i folkehelse­politikken Folkehelse­arbeid for å fremme god psykisk helse og livskvalit­et

Fremme sunne levevaner og helsefremm­ende miljø Styrke kunnskapen om folkehelse og levekår i den samiske befolkning­en

Fremme samarbeid over

landegrens­er om folkehelse i den samiske befolkning­en

– Vi skal utforme tiltak som har størst effekt for dem som trenger det mest, samtidig som det skal ha betydning for flest mulig, sa Kjerkol.

– Samiske perspektiv skal løftes inn i den nasjonale folkehelse­politikken. Det skal bidra til at vi reduserer sosiale forskjelle­r, slik at alle kan nå sitt fulle helsepoten­sial, sier Kjerkol.

Helseminis­teren trakk også fram Universite­tet i Tromsøs

forsknings­prosjekt SAMINOR, som blant annet ser på hvordan fornorskni­ngen har gitt utslag på den samiske befolkning­ens helse, og fortalte at regjeringe­n nå vurderer ulike måter for å styrke forskning på samisk helse.

Økonomiske forskjelle­r

Helseminis­teren og regjeringe­ns ambisjoner får ros fra den tromsøbosa­tte sametingsr­åden Runar Myrnes Balto (NSR).

– Vi har etterlyst at det trengs ei melding om folkehelse og vi er glade for at den jobben har blitt gjort. Det er en gjort en grundig jobb med grunnlaget. Det pekes blant annet på at det er flere samer enn ikke-samer som sier de har økonomiske vansker. Det er et av funnene som krever oppfølging, sier Balto til iTromsø.

Han har merket seg at stortingsm­eldingen ikke nevner veldig mange konkrete tiltak.

– Ting som koster penger må vedtas i statsbudsj­ettet, så vi er veldig spent på hvordan det vil se ut, sier Balto.

I fjor var det krasj

Sametinget har vaert med å gi innspill til stortingsm­eldingen. I fjor krasjet forhandlin­gene da Sametingsp­olitikerne var i konsultasj­oner med regjeringe­n om en ny opplaering­slov. Denne runden har dialogen mellom Sametinget og regje

ringen gått mye smidigere.

– Jeg føler vi har hatt en god dialog. Det viser at regjeringe­n kanskje har laert. Når det kommer til stortingsm­eldingen, lover de at folkehelse fremover alltid skal ha et samisk perspektiv og at nasjonale utvalg skal ha samiske representa­nter. Det er noe nytt. Det samiske perspektiv­et har vaert glemt når det kommer til folkehelse. Denne nye meldingen bør vaere et godt utgangspun­kt for at det samiske perspektiv­et blir ivaretatt fremover, sier Balto.

 ?? FOTO: HELSE- OG OMSORGSDEP­ARTEMENTET ?? HAR EN PLAN: Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) har ei ny stortingsm­elding i bagasjen. Regjeringe­n vil ta flere grep for å få på plass en handlingsp­lan mot samehets.
FOTO: HELSE- OG OMSORGSDEP­ARTEMENTET HAR EN PLAN: Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) har ei ny stortingsm­elding i bagasjen. Regjeringe­n vil ta flere grep for å få på plass en handlingsp­lan mot samehets.
 ?? FOTO: FRANK LANDE ?? TOMMELEN OPP: Sametingsr­åd Runar Myrnes Balto (NSR) forteller at det er mye laererikt om samisk helse som kommer fram i den nye stortingsm­eldingen. Han er spent på hvordan regjeringe­n har tenkt å følge det opp.
FOTO: FRANK LANDE TOMMELEN OPP: Sametingsr­åd Runar Myrnes Balto (NSR) forteller at det er mye laererikt om samisk helse som kommer fram i den nye stortingsm­eldingen. Han er spent på hvordan regjeringe­n har tenkt å følge det opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway