Framtid i Nord

Søker flere samiske veivisere

I år er veiviseror­dningen utvidet fra fire til seks veivisere. Fristen for å søke som samisk veiviser for studieåret 2024–25 naermer seg.

- ESPEN TANGSTAD espen.tangstad@altaposten.no

– Etterspørs­elen etter de samiske veiviserne er stor. For å rekke å besøke flest mulig skoler i året har kommunal- og distriktsd­epartement­et utvidet veiviseror­dninger, og antallet veivisere øker til seks fra og med høsten av, sier seniorrådg­iver ved veiviseror­dninga på samisk høgskole, Lena Susanne Gaup, i en pressemeld­ing.

Gaup oppfordrer samisk ungdom til å søke som veiviser, og bemerker at i år er søknadsfri­sten tidligere enn før. Fristen for å søke som samisk veiviser er mandag 1. april.

Hvert år reiser de samiske veiviserne rundt i Norge og holder presentasj­oner for ungdommer om samisk kultur- og samfunnsli­v. De nåvaerende veiviserne er snart ferdige med sine reiseuker og eksamener, og Samisk høgskole?søker derfor nå seks nye samiske ungdommer til denne viktige og spennende oppgaven.

Linn-Maggi Jannok-Joma er

fornøyd med å ha fått reise til steder hun aldri har vaert tidligere.

– Det har vaert et gøy og laererikt år. Vi har unike studier om samisk kultur og samfunn. Jeg har blant annet laert meg å snakke foran større forsamling­er og fått reist til steder jeg aldri har vaert før, smiler veiviser

Linn-Maggi Jannok-Joma.

Per-Henning Mathisen setter stor pris på året som samisk veiviser.

– Året som samisk veiviser har vaert både morsomt og spennende! Alt fra studieperi­oden i Kautokeino til reising, skolebesøk og andre opplevelse­r. Dette har vaert et år jeg ikke ville vaert foruten, sier samisk veiviser Per-Henning Mathisen.

Samiske veivisere studerer ved Samisk høgskole, før de starter med reiser til hovedsakel­ig videregåen­de skoler i Norge. For å bli veiviser må man vaere samisk ungdom mellom 18-25 år og ha generell studiekomp­etanse. Samiske veivisere får 30 studiepoen­g og 220.000 NOK i stipend. I tillegg får de gratis studenthyb­el under studieopph­oldet i Kautokeino.

 ?? FOTO: ØRJAN BERTELSEN ?? SAMISKE VEIVISERE 2023-2024: Per-Henning Mathisen, Therese Olsen, Linn-Maggi Jannok-Joma og Jovnna Erke Varsi Solbakk.
FOTO: ØRJAN BERTELSEN SAMISKE VEIVISERE 2023-2024: Per-Henning Mathisen, Therese Olsen, Linn-Maggi Jannok-Joma og Jovnna Erke Varsi Solbakk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway