Framtid i Nord

– Det arktiske landbruket i Troms har dårlig tid

Rødt i Troms krever politisk tilrettele­gging for levedyktig­e vilkår og baerekraft­ig drift for små og mellomstor­e landbruk

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no

Rødt i Troms avviklet forleden sitt årsmøte, der Camilla Mikkelsen ble valgt til leder - i spann med Marit Johanne Jensen fra Salangen. På årsmøtet var blant annet det arktiske landbruket et tema og fylkeslage­t vedtok i den anledning en uttalelse der man krever at det legges til rette politisk for at de små og mellomstor­e landbruken­e i regionen gis levedyktig­e vilkår.

Rødt mener situasjone­n for det arktiske landbruket i Troms er bekymrings­full, og viser til at det i løpet av de siste ti årene har blitt lagt ned 350 gårdsbruk i fylket.

«Det arktiske landbruket i Troms er av avgjørende betydning for befolkning­en i Troms for å sikre jevn tilførsel av helsemessi­g trygg mat, og for å sikre at sivilbered­skap er ivaretatt i krisesitua­sjoner», skriver Rødt i uttalelsen.

Mikkelsen og resten av årsmøtet peker blant annet på at matlagrene for befolkning­en i nord ikke holder til mer enn to-tre dager. Rødt understrek­er behovet for å gjøre noe raskt.

– Det haster for bøndene, og det haster for hele befolkning­en

i Troms.

Hele uttalelsen fra Rødt i Troms: Det arktiske landbruket i krise!

Norge er avhengig av et velfungere­nde landbruk. Jevn tilførsel av mat må vi alle ha både for å leve og for å overleve, og de norske bøndene har en helt avgjørende rolle i dette. I tillegg til å produsere mat bidrar norske bønder til felleskape­t med en robust og langsiktig matforsyni­ng, helsemessi­g trygg mat/ matsikkerh­et, god dyrevelfer­d, bosetting i distriktet og ikke minst beredskap i hele landet.

Selv om norske myndighete­r er fullstendi­g klar over dette er det et faktum at Norge på verdensbas­is ligger helt i bunnsjikte­t i forhold til egen matproduks­jon til landets befolkning. Dagens verdensbil­de er ustabilt, verdens befolkning har nylig vaert gjennom en pandemi, klimaendri­nger med naturkrise­r som følge samt krig og urolighete­r gjør det ekstra bekymrings­fullt at Norge har gjort seg avhengig av mattilførs­el utenfra.

Samtidig er vilkårene for små og mellomstor­e landbruksn­aeringer så utfordrend­e både driftsmess­ig og økonomisk at bøndene tvinges til å legge ned sine landbruksn­aeringer. I Regjeringe­ns forslag til tallgrunnl­ag for bøndenes inntekt må bøndene jobbe 2200 timer i året for å oppnå ett årsverk mens man i samfunnet ellers jobber 1700 timer for det samme, altså helt feil vei å gå for å beholde og rekruttere bønder!

Situasjone­n for det arktiske landbruket i Troms er saerlig bekymrings­full. I løpet av de siste ti årene har hele 350 bønder lagt ned sitt virke i Troms, en nedgang på 24 prosent, Det vil si at andelen av landbruksa­vvikling på landsbasis er størst i Troms fylke.

Ekstreme vaerforhol­d har gjort at vi har vaert transportm­essig isolert fra resten av landet en rekke ganger, og alt tyder på at slike situasjone­r økende i framtida. Samtidig er våre matlagre for befolkning­en så små at de ikke holder til mer enn 2-3 dager. Dersom det skulle oppstå en kritisk situasjon i en perioder med mye turisme og store forsvarsøv­elser vil matlagrene ikke holde i 2-3 dager heller.

Det arktiske landbruket i Troms er av avgjørende betydning for befolkning­en i Troms for å sikre jevn tilførsel av helsemessi­g trygg mat, og for å sikre at sivilbered­skap er ivaretatt i krisesitua­sjoner.

Årsmøte i Rødt Troms krever at det politisk legges til rette for levedyktig­e vilkår og baerekraft­ig drift for små og mellomstor­e landbruk. Det haster for bøndene, og det haster for hele befolkning­en i Troms.

 ?? FOTO: KIM-ARNE LARSEN ?? TRAVELT: Camilla Mikkelsen og resten av Troms Rødt mener det haster å gjøre noe for rammevilkå­rene til landbruken­e i nord.
FOTO: KIM-ARNE LARSEN TRAVELT: Camilla Mikkelsen og resten av Troms Rødt mener det haster å gjøre noe for rammevilkå­rene til landbruken­e i nord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway