Framtid i Nord

- Vi kjører på som om dette ikke angår oss

- AV TORE FIGENSCHAU Storfjordi­ng

Det hadde vaert svaert interessan­t å se vegvesenet­s begrunnels­e for en helt ny trasé, skriver Tore Figenschau.

To vegstrekni­nger på E6 i Troms har blitt skjøvet oppover på prioriteri­ngslista i NTP, kan man lese i avisene. Det er Nordkjosbo­tn - Hatteng og Olderdalen Langslett.

Den første er den eg kjenner best til. Den har versert i ulike planer i fleire ti-år. Ut fra de planskisse­r eg har sett, vil den bli bygd som en ny trasé på det meste av strekninga.

Det er sjølsagt heilt forkasteli­g.

For vel et år sia underskrei­v Norge den såkalte Naturavtal­en i Montreal (COP15). Den forplikter landene i COP15 til å verne 30 prosent av landenes land- og sjøarealer, innsjøer og elver innen 2030. Videre skal 30 prosent av all natur som er delvis ødelagt, vaere restaurert innen 2030. På strekninga Nordkjosbo­tn Hatteng vil mye skog, dyrka og dyrkbar mark, myrer og våtområder bli ødelagt av den nye vegen.

Eksempelvi­s vil et våtområde like sør for Signaldale­lva bli rasert. Et område som alltid har vaert et viktig område for fiskeyngel og fugler. På den andre sida av elva vil furuskog og dyrkamark bli ødelagt.

Eg har ikke sett hvordan Vegvesenet vil ivareta krav om å erstatte natur som blir ødelagt som en følge av vegbygging­a.

Eksisteren­de veg har i dag god framkommel­ighet, og det lille antallet alvorlige trafikkuly­kker på denne strekninga rettferdig­gjør neppe en så stor naturødele­ggelse.

Det er sant at det er et lite parti med utfordrend­e svinger, men de kunne enkelt vaert retta ut uten å ødelegge

mye natur.

Strekninga gjennom Oteren er naturligvi­s trafikkfar­lig i dagens situasjon. Men her har Vegvesenet vaert temmelig vrangvilli­g når det gjelder tiltak. En 40-sone med opphøyde fotgjenger­overganger ville tvunget tafikanter til å senke farta og gjort området tryggere. Det har imidlertid Vegvesenet ikke villet vaere med på. I Skibotn er dette gjennomfør­t med godt resultat. Hvorfor det ikke kunne gjøres på Oteren, er et mysterium.

Ved å utbedre dagens trasé istedenfor å bygge en heilt ny, kunne mange penger vaert spart. Isteden kunne de vaert brukt på et fornuftig og nødvendig tiltak, rassikring på strekninga Hatteng-Skibotn.

NRK har dokumenter­t tempoet i naturødele­ggelse i Norge i serien Oppsynsman­nen. Og som nevnt har Norge undertegna Naturavtal­en.

Likevel kjører vi på som om dette ikke angår oss. Vi er visst på en annen klode.

Det hadde vaert svaert interessan­t å se Vegvesenet­s begrunnels­e for en heilt ny trasé på denne strekninga, og hvordan hensynet til Naturavtal­en skal ivaretas.

Kanskje kommer det et svar her i avisa?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway