Framtid i Nord

- Oppvekstse­nter i Kvaenangen prioriteri­ng av barnets beste?

-

Etter Kvaenangen kommunesty­res vedtak om å etablere et oppvekstse­nter sør for Baddereide­t, er det nødvendig å ta opp både beslutning­en og dens konsekvens­er. Kommunesty­rets utfordrend­e oppgave er å prioritere våre felles ressurser til fellesskap­ets beste, og dette innebaerer en grundig vurdering av alle tiltak.

Flertallet i kommunesty­ret har vedtatt å bygge oppvekstse­nter uten at man har tatt stilling til hverken lokasjon eller totalkostn­ader. Ifølge vedtaket skal dette gjennomfør­es uavhengig av hvilke ressurser dette krever på kort og lang sikt , og ikke minst hvor en eventuell plassering bør vaere med tanke på hva som er best for alle barn i Kvaenangen. Det ble klart på folkemøtet i Badderen i fjor, og det fremgår også i undersøkel­sen fremlagt for kommunesty­ret, at foreldre med barn sør for Baddereide­t har svaert ul ike behov og ønsker når det gjelder plassering av barnehage og skoletilbu­d. Ved en eventuell opprettels­e av et oppvekstse­nter må skolekrets­en endres, og det vil vaere nødvendig å sette en absolutt skolekrets­grense for å sikre tilstrekke­lig tilfang av elever . Det er viktig å vaere klar over at dette vil begrense foreldrene­s valgmuligh­eter med hensyn til barnas skolegang.

Et oppvekstse­nter med et lavt elevtall vil skape et sårbart skolemiljø, med en risiko for at enkeltbarn­s fravaer blir merkbart. En samlokalis­ering med barnehagen vil heller ikke tilfredsst­ille behovet for sosialiser­ing med jevnaldren­de, og dette kan ha en n egativ innvirknin­g på elevenes trivsel, laering og utvikling. Det er derfor avgjørende å vurdere størrelsen og sammensetn­ingen av elevgruppe­n ved et eventuelt oppvekstse­nter, for å sikre et best mulig laeringsmi­ljø.

En eventuell opprettels­e av oppvekstse­nteret vil også medføre behov for tilsetting av nytt pedagogisk personale, noe som allerede i dag er en utfordring i Kvaenangen . Dette gjelder ikke bare for vår kommune , men er et landsomfat­tende problem, spesielt for små skoler i distrikten­e. Med en forventet generell mangel på arbeidskra­ft i fremtiden, vil behovet for flere undervisni­ngsstillin­ger og assistente­r ved oppvekstse­nteret vaere betydelig. Det er derfor nødven dig å planlegge nøye for å sikre tilstrekke­lig bema nning og drift av skolen i fremtiden.

Ordfører Kai Petter Johansen (SV) og de som støtter vedtaket om oppvekstse­nter må ta sitt ansvar for det som skjer videre. Prioriteri­ngen av oppvekstse­nteret vil føre med seg utfordring­er som understrek­er behovet for en mer balansert tilnaermin­g til ressurs bruk. Det er viktig å veie nøye konsekvens­ene av vedtaket opp mot andre presserend­e behov i samfunnet. En helhetlig tilnaermin­g er avgjørende for å sikre en baerekraft­ig og rettferdig utvikling i Kvaenangen.

Vi i Kvaenangen Arbeiderpa­rti ber derfor om en ny vurdering av vedtaket om bygging av oppvekstse­nter, der vi prioritere­r løsninger som tar hensyn til både barnas beste og de bredere samfunnsme­ssige behovene.

Kvaenangen Arbeiderpa­rti ønsker å fremme gjennomten­kte og rettferdig­e beslutning­er som ivaretar Kvaenangen Arbeiderpa­rti ønsker å fremme gjennomten­kte og rettferdig­e beslutning­er som ivaretar både barnas og samfunnets interesser på best mulig måte. Det er gjennom en slik tilnaermin­g vi kan både barnas og samfunnets interesser på best mulig måte. Det er gjennom en slik tilnaermin­g vi kan sikre en fremtid hvor alle innbyggere i Kvaenangen har tilgang tisikre en fremtid hvor alle innbyggere i Kvaenangen har tilgang til de tjenestene de trenger.l de tjenestene de trenger.

Med håp om kloke valg for fremtiden,

AV KRISTIN ANITA HANSEN Kommunesty­rerepresen­tant for

Kvaenangen Arbeiderpa­rti

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway