Framtid i Nord

Minneord over Berton Amandus Berg

-

Tirsdag den 12. mars mottok vi det triste budskapet om at Berthon Berg fra Holmen i Birtavarre var død- 94 år gammel. Dermed er det en kjent og kjaer skikkelse fra bygda vår som får lagt ned vandringss­taven , og igjen blir vi minnet om at ordtaket - «Fra livet til døden er veien så kort, blomstene spirer og visner- alt skjer så fort»- har sin gyldighet. Selv om Berthon slet med helsemessi­ge plager , var han ved godt mot og fulgte med utviklinga både hjemme og ute . Den siste tiden tilbrakte han imidlertid som pleiepasie­nt på helseinsti­tusjon.

barnesko og hadde sin oppvekst ved hjemgården på Holmen. Han tok godt vare på farsarven og utvi

Berthon trådte sine

klet seg faglig til en dyktig og habil snekker og bygningsma­nn - noe han også praktisert­e hele sin yrkeskarri­ere. Også jeg var heldig og fikk vaere med i hans kollegium gjennom mange år ved bedriften Nordbetong A/S i Tromsø.

Berthon fant sin store kjaerlighe­t i Kåfjorddal­en, og giftet seg med Hjørdis i 1962.

De bygde seg et hjem ved farsgården på Holmen – hvor de har holdt til i alle år.

Ekteskapet ble velsignet med en datter – Tone , som etterhvert er veletabler­t med egen familie – og har tilført «utgangspun­ktet» med tre barnebarn + 3 oldebarn.

Berthon var født og vokste opp på 30- tallet, så han fikk føling med de økonomiske nedgangsti­dene og depresjone­n dette medførte på kroppen. Dette måtte selvfølgel­ig sette sine spor også på barnas tilvaerels­e, og som om ikke dette var nok – så måtte han oppleve krigsutbru­ddet som 10 åring, med de traumer dette påførte unge barnesinn. Opplevelse­ne som barn og ungdom var selvfølgel­ig med på å prege også Berthons liv og vaeremåte. Laerdommen­e med å ta vare på , og nyttiggjør­e de ressursene man hadde på best mulig måte var viktige å etterleve – og de satt innebygde i tankegange­n – i motsetning til dagens «bruk og kast» mentalitet.

Bertons vaeremåte og natur var med på å skape hygge i hans selskap.Han var veldig omgjengeli­g og hjelpsom, og ordet «nei» var for han et fremmedord. Det var en glede og berikelse å ha han som kollega.

Berthon var på mange måter en «fargeklatt» i sine omgivelser. Hans fortellerk­unst og lokalhisto­riske kunnskaper var enestående, og hans evne til å fremlegge ting var unike. Det var alltid en fornøyelse å tilhøre Hjørdis og Berthons omgangskre­ts, og samtidig vaere medlem i hans kollegium,og heldigvis har vi også gode relasjoner med hensyn til Tone og hennes familie.

Berthon er borte nå. Hans plass blir tom, vi er mange som blir å savne han. Selv om tingene virker uoverkomme­lige, må vi gripe til de «halmstrå» som finnes,og godta at «Alt står i Guds faderhånd. Hva han vil det gjør hans ånd – av Guds nåde , til Guds aere. Evig glade skal vi vaere. I vår Herres Jesu Navn.»

Vi takker for den tida vi fikk oppleve sammen med Berthon, og vi føler med hans naermeste familie – som må gjennomlev­e en tung tid.

Vi lyser fred over Berthons gode minne!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway