Framtid i Nord

Alona (23) gjorde H & co. mer effektiv: vinn-vinn-situasjon Ege – En

Banksjef Hege O. Pettersen håper flere bedrifter i Nord-Troms er villige til å gjøre som dem. – Ukrainerne sitter på masse kompetanse, sier hun.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

– Jeg er motivert til å laere mer om jobben og laere språket.

Alle ukrainere vil jobbe.

Det sier ukrainske Alona Volovska (23) på norsk.

På flukt fra krigen kom Alona og familien til Norge i august 2023. Etter én måned på flyktningm­ottak i Namsos, ble familien sendt videre til Skjervøy.

Og kun seks måneder etter at familien hadde ankommet kystbyen, fikk Alona praksispla­ss hos SpareBank 1 NordNorge Storslett.

Dermed pendler hun to dager i uken fra Skjervøy til Storslett med bussen for å jobbe som bankvert og bistå både ukrainske og norske kunder.

For med en mastergrad i bedriftsps­ykologi fra Ukraina, var det ikke vanskelig for banksjef Hege Olaussen Pettersen å tilby Alona en kontorpult:

– Da vi fikk tak i Alona ble vi så glad, hun har relevant utdannelse og erfaring fra sitt hjemland og har gjort vår hverdag veldig mye enklere. Og så tror jeg de ukrainske kundene som hun tar i mot, har en helt annen opplevelse enn tidligere. Hun har kortet ned ventetiden fra halvannen time til ti minutter. Det gjør at alle får en bedre opplevelse.

Kundene slapper mer av

Bakgrunnen for at banksjefen ønsket noen inn i språkpraks­is, var den økende mengden av ukrainske bankkunder etter at krigen brøt ut.

I et forsøk på å finne gode løsninger åpnet banken blant annet opp for at ukrainske kunder kunne komme utenom de ordinaere åpningstid­ene.

Men én ting var fortsatt ikke til å komme forbi: Språkutfor­dringene.

– Det har gått på en måte, men det har tatt tid og vaert kronglete. For de ukrainske kundene tror jeg det har vaert mye frustrasjo­n. Norge er et veldig digitalt samfunn. Regelverke­t for å få BankID er veldig strengt, og som bank må vi forsikre oss om at de forstår hva det betyr. Alle kan ikke engelsk like godt, da blir det vanskelig å veilede, sier Olaussen Pettersen.

Alona legger til:

– Mange er nervøse og bekymret, men når de oppdager at det er en som kan snakke ukrainsk, så slapper de av.

– Og så er det ikke slik at hun bare jobber med ukrainske kunder, det er hele spekteret, det er også norske kunder, og det er viktig for å få språktreni­ng, sier banksjefen.

Hege: Tilby relevant praksis

Hege Olaussen Pettersen håper nå at også flere bedrifter i Nord-Troms er villige til å tilby relevant praksis til ukrainske flyktninge­r:

– Vi må åpne opp og tørre å ta inn folk som vi normalt sett ikke tenker på som aktuell i bedriften. Jeg tror det her er en vinn-vinn-situasjon for oss. Ukrainerne sitter på masse kompetanse som vi absolutt har behov for.

– Og så er vi i en region hvor man skriker etter arbeidstak­ere i flere bransjer - vi må bare tørre å ta det steget, er oppfordrin­gen fra banksjefen, som selv ble oppmerksom på Alona gjennom dialog med NAV Skjervøy.

Skal vise frem egen kultur

Alona forteller at hun og familien trives på Skjervøy, og at

hun stortrives med praksispla­ss hos banken.

Foreløpig varer engasjemen­tet hennes frem til sommeren.

– Så skal vi se over sommeren om vi finner noen løsning

på det, smiler banksjefen.

I mellomtide­n skal Alona vise frem ukrainsk kultur og mat for sine kolleger på Storslett.

– Hun skal lage den ukrainske matretten borsj for oss,

gliser Hege.

Alona nikker og smiler:

– Jeg er glad for å vaere her. Alle vil hjelpe meg og alle her spør om jeg liker meg her.

 ?? ??
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Alona Volovska (23) fra Ukraina har en mastergrad i bedriftsps­ykologi fra hjemlandet. Ved hjelp av NAV Skjervøy kan banksjef Hege Olaussen Pettersen i SpareBank 1 Nord-Norge Storslett gi Alona relevant praksispla­ss. – En vinn-vinn-situasjon, sier banksjefen.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Alona Volovska (23) fra Ukraina har en mastergrad i bedriftsps­ykologi fra hjemlandet. Ved hjelp av NAV Skjervøy kan banksjef Hege Olaussen Pettersen i SpareBank 1 Nord-Norge Storslett gi Alona relevant praksispla­ss. – En vinn-vinn-situasjon, sier banksjefen.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Jobben som bankvert gjør at Alona står i førstelinj­en når bankkunder kommer innom SpareBank 1 Nord-Norge Storslett. Her hjelper hun både ukrainske og norske kunder.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Jobben som bankvert gjør at Alona står i førstelinj­en når bankkunder kommer innom SpareBank 1 Nord-Norge Storslett. Her hjelper hun både ukrainske og norske kunder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway