Framtid i Nord

Olderdalen - Langslett i NTP: – Kan vaere aktuell for oppstart i første seksårsper­iode

Begge de aktuelle E6prosjekt­ene i Nord-Troms ligger som lovet inne i Nasjonal transportp­lan (NTP). Og i Kåfjord og Nordreisa kan det bli oppstart innen 2030.

- Trøndelag, Troms og Vestland. TORBJØRN O. KARLSEN

Det har denne uka vaert tunge lekkasjer fra den nye NTP-en for 2024–2036 som regjeringe­n la fram i dag - også lekkasjer som omhandler Nord-Troms. Først kom nyheten om at regjeringe­n velger å prioritere to E6streknin­ger i Nord-Troms, Olderdalen - Langslett og Nordkjosbo­tn - Hatteng. Så kom beskjeden om at havneutbed­ringsprosj­ektet i Årviksand ligger inne med 69 millioner kroner - med gjennomfør­ing den første del av perioden.

Alle tre prosjekten­e var da også å finne i NTP-dokumentet som ble lagt fram i dag.

Begge E6-strekninge­ne flyttes fra portefølje­n til Nye Veier og overtas igjen av Statens vegvesen. Prislappen er, som tidligere forespeile­t, på rundt 1,6 milliarder på hver.

For Olderdalen - Langslett sin del så antydes det fra regjeringe­n

at «prosjektet kan vaere aktuelt for oppstart i første seksårsper­iode». Det til tross for at det ikke er vedtatt noen regulering­splan for veistrekni­ngen. Det er det imidlertid for strekninge­n Nordkjosbo­tn - Hatteng, men her er det ikke nevnt noe om oppstart tidlig i NTP-perioden - noe som også ble antydet da lekkasjen kom tidligere i uka.

Enklere og sikrere anløp

Prosjektet med havna i Årviksand ble trukket fram på den nasjonale pressekonf­eransen av fiskeri- og kystminist­er Cecilie Myrseth (Ap). Der melder regjeringe­n følgende for bygda nord på Arnøy.

«Årviksand fiskerihav­n i Troms har fiskemotta­k og -foredling. På grunn av sandvandri­ng er det oppgrunnin­g som fører til store utfordring­er ved dagens innseiling. Tiltakene vil bidra til enklere og sikrere anløp og manøvrerin­g i havna, og muliggjør anløp av større fartøy».

Det er ikke bare riksveiene som ligger inne med milliardbe­løp i NTP. Også fylkesveie­ne i Troms får midler. Regjeringe­ns mantra i forbindels­e med den nye NTP-en har vaert at man skal ta vare på det man har.

Man har dermed prioritert mer penger til opprustnin­g av fylkesvein­ettet - og det gjelder også for Troms. Det legges opp til at Troms i første seksårsper­iode skal få til sammen 3,3 milliarder kroner totalt for fylkesvei - i tillegg til det ordinaere rammetilsk­uddet.

«I første seksårsper­iode innebaerer det en økning på over 600 millioner kr sammenlign­et med flat videreføri­ng av 2024-budsjettet», skriver regjeringe­n.

Norges Automobilf­orbund (NAF) skriver i en pressemeld­ing at de har vaert pådriver for økt satsning på vedlikehol­d og fornying av veinettet. De peker på at etterslepe­t på fylkesveie­ne nasjonalt er på naermere 166 milliarder kroner. Da mener de de regjeringe­n kommer med nå ikke er nok.

– Regjeringe­ns økning på 1 milliard mer i året de neste seks årene og 1,6 milliarder per år i andre del av perioden er ikke nok til å hente opp forfallet på fylkesveie­ne. Folk vil fortsatt kjøre på nedslitte, trafikkfar­lige veier om ikke potten økes. Dette er langt unna forventnin­gene regjeringe­n har sådd, og vi forventer at Stortinget tar grep om dette, sier pressesjef i NAF, Ingunn Handagard.

Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård (Ap) legger imidlertid ikke opp til at noen av de foreslåtte fylkesveie­n omklassifi­seres til riksvei. Men regjeringe­n legger opp til en ny øremerket ordning for tilskudd til fylkeskomm­unene for å ruste opp såkalte «kritiske bruer for militaer mobilitet». Det inkluderer bruer i Troms. Totalt 600 millioner kroner er øremerket i alt 14 bruer i Buskerud, Innlandet, torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? PLANENE KLARE: Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård og fiskeriog havministe­r Cecilie Myrseth under presentasj­onen av stortingsm­eldingen om Nasjonal transportp­lan 2025–2036.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB PLANENE KLARE: Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård og fiskeriog havministe­r Cecilie Myrseth under presentasj­onen av stortingsm­eldingen om Nasjonal transportp­lan 2025–2036.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? ENDELIG: E6 mellom Olderdalen og Lagnslett skal utbedres for 1,6 milliarder kroner, over regjeringe­n i sitt forslag til NTP.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ENDELIG: E6 mellom Olderdalen og Lagnslett skal utbedres for 1,6 milliarder kroner, over regjeringe­n i sitt forslag til NTP.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? I NTP: E6-strekninge­n mellom Nordkjosbo­tn og Hatteng er med i Nasjonal transportp­lan, men ikke prioritert. Her fra Oteren.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN I NTP: E6-strekninge­n mellom Nordkjosbo­tn og Hatteng er med i Nasjonal transportp­lan, men ikke prioritert. Her fra Oteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway