Framtid i Nord

25 år med frykt er en for Kari – fredag tok

25 år etter at moren døde i en trafikkuly­kke, har Kari Helene Skog trosset frykten og tatt lappen.

-

– I 1999, da jeg var 20 år, ble min mor drept av en traktor i Grønnegata. Det var sommer og sol, og ingenting som tilsa at det skulle skje en slik ulykke, men det var en ulykke som ikke skal skje som skjedde. Det gjorde at jeg ble livredd trafikk, forteller Kari Helene Skog.

Ulykken som tragisk tok livet til Skog sin mor satte dype spor i henne. Hun fikk en indre frykt som fotgjenger i tillegg til å sitte bak rattet selv.

– Jeg har forsøkt å kjøre bil noen ganger, men det har bare vaert utrolig stressende og ubehagelig. Jeg fikk skyhøy puls og angst.

– Vaert livredd for å ta livet av noen

Frykten hun forbandt med trafikken var noe som fulgte Skog i flere år etter ulykken. Det å skulle kjøre opp var lenge et tema hun så på som uaktuelt.

– Jeg har prøvd et par ganger å ta lappen, men så har jeg ikke klart det. Jeg har heller ikke skjønt hvorfor jeg ikke klart det.

Skog kom omsider i kontakt med en psykolog som hjalp henne med å forstå seg på traumer og posttrauma­tisk stress. Det førte til at hun i oktober 2023 på ny tok hun kontakt med trafikksko­len Safety.

Under den første kjøretimen kom vendepunkt­et.

– Da fikk jeg et vanvittig rush og jeg var plutselig ikke redd. Det var en sinnssyk mestringse­vne, for da hadde jeg ikke den vanvittige angsten lengre. Samtidig har det vaert noen nedturer også.

– Hvilke nedturer da?

– Vi var på sikkerhets­kurs på glattkjøri­ngen, hvor de hadde en presentasj­on som viser bilder av bilvrak. Da ble jeg skikkelig aktivert hvor jeg så mamma i alle de situasjone­ne, det var helt grusomt.

Flaut å ikke ha lappen

Siden første gang Skog kontaktet Safety for fem år siden, har Truls Antonsen vaert hennes kjørelaere­r. Han har vaert en viktig støttespil­ler i prosessen mot å kjøre opp.

– Jeg har lent meg veldig på han, selv uten at han har vist seg, sier hun.

– Hvordan har det vaert å jobbe med Kari?

– Hun er så positiv når hun kjører, samtidig som hun skulle overvinne den indre kampen.

Det er mulig den positivite­ten har hjulpet henne. Det var vaert en fin prosess å jobbe med henne, sier Antonsen.

Fredag 22. mars klokken 09.30 vil for Skog bli en dag hun ikke glemmer med det første. Det ble dagen 25 år med frykt ble overvunnet, etter å ha bestått oppkjøring­en.

– Det høres kanskje cocky ut, men jeg skjønte allerede etter fem minutter at jeg ville bestå. Da sensoren sa jeg hadde bestått, begynte jeg å gråte, sier hun med et smil.

– Hva var det som motiverte deg for å omsider kjøre opp?

– Det har vaert et konstant press fra venner, familie og kollegaer. Jeg har fått hørt det lenge, sier hun med et smil og tilføyer:

– Samtidig er det flaut å vaere 45 år og ikke ha lappen. Som tidligere rådgiver for ordføreren har det vaert flaut at han selv må kjøre sin egen rådgiver.

– Både jeg og lommeboken kommer til å huske Truls

Som rykende fersk bilfører forteller Skog at hun føler seg som en «sykt lykkelig 18-åring».

Det er ikke til å legge skjul på at Antonsen og Skog har fått en god relasjon i løpet av tiden sammen.

Selv om deres veier nå skal skilles, vil de ikke glemme hverandre med det første.

– Noen kommer man tettere innpå enn andre, og da er det ekstra følelser også. At hun ville ha meg med på dette setter jeg stor pris på, og det er hun selv som har gjort jobben. Jeg har bare vaert der å geleidet henne i riktig retning. Kari er ei jeg alltid kommer til å huske, sier Antonsen før Skog skyter inn:

– Både jeg og lommeboken kommer til å huske Truls. Han er helt fantastisk og den beste.

Kari Helene Skog er søster til ansvarlig redaktør i Framtid i Nord, Kjetil Martesønn Skog.

ANDREAS ALMLI andreas.almli@itromso.no

Journalist

 ?? FOTO: ANDREAS ALMLI ?? STOLT: Kari Helene Skog har god grunn til å vaere stolt over seg selv.
FOTO: ANDREAS ALMLI STOLT: Kari Helene Skog har god grunn til å vaere stolt over seg selv.
 ?? FOTO: ANDREAS ALMLI ?? ANGST: – Jeg har vaert livredd for å ta livet av noen, sier Skog om hva hun har vaert mest redd for med å kjøre opp.
FOTO: ANDREAS ALMLI ANGST: – Jeg har vaert livredd for å ta livet av noen, sier Skog om hva hun har vaert mest redd for med å kjøre opp.
 ?? FOTO: ANDREAS ALMLI ?? SUKSESS: Siden oktober har Kari Helene Skog og Truls Antonsen jobber målbevisst mot å få Skog klar til oppkjøring.
FOTO: ANDREAS ALMLI SUKSESS: Siden oktober har Kari Helene Skog og Truls Antonsen jobber målbevisst mot å få Skog klar til oppkjøring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway