Framtid i Nord

Oppfordrer til jervebaesj­plukking i påska

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no Journalist

Hvis du ser jervespor og kommer over jervebaesj i påska, så vil Statens Naturoppsy­n ha en bit av den.

Plukk gjerne i en ren plastpose og lever det inn til det lokale naturoppsy­net, skriver Rovdata.

Rovdata håper turfolket i påska vil bidra i DNA-overvåking­en av jerv i Norge ved å levere inn skit og hår fra jerv til det lokale naturoppsy­net.

– Vi analyserer innsamlede skit- og hårprøver for DNA, og resultaten­e brukes til å registrere og overvåke arten i Norge, uten at vi trenger å vaere i kontakt med dyrene, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata i en pressemeld­ing.

Brukes til å identifise­re jervene

Mange bruker påska på tur i skog og fjell, som øker sjansen for å finne spennende spor fra de store rovdyrene.

Da ønsker Rovdata og Statens naturoppsy­n (SNO) gjerne å høre fra deg.

Det gjennomfør­es en årlig innsamling av biologiske prøver fra jerv i hele landet fra 1. januar til 1. juni.

SNO samler inn prøver som del av sitt oppdrag, og publikum har også anledning til å bidra i overvåking­en.

– Vi bruker DNA-analyser for å identifise­re hvilket individ prøven stammer fra. Resultater fra DNA-analysene publiseres fortløpend­e i publikumsl­øsningen Rovbase. Etter at overvåking­ssesongen er over anvendes analyseres­ultatene til å beregne hvor mange jerver det er i landet, forklarer Kindberg.

Ikke ta på skiten

De ønsker kun skitprøver som man finner ved siden av et jervespor, da det øker sannsynlig­heten for at det faktisk er jerv-skit man har funnet.

– Når du skal plukke opp en bit av jervebaesj­en, så er det viktig at du ikke tar direkte på skiten. Putt hånden ned i posten, plukk opp en bit av skiten og vreng posen rundt prøven, som du ville gjort med en hundeskit. Knyt igjen. Husk kun én skitprøve per pose, forklarer Kindberg.

Prøven skal deretter oppbevares nedfryst fram mot overleveri­ng til SNO, men hold den adskilt fra matvarer i frysebokse­n.

Hårprøver kan også oppbevares i en pose under turen, men bør legges over i en tørr konvolutt når du kommer hjem. Det er svaert viktig å huske på at hårprøver ikke skal fryses ned, for da ødelegges DNAet.

 ?? FOTO: STATENS NATUROPPSY­N ?? SKJITJAKT: Statens Naturoppsy­n ber de som finner avføring fra jerv om å ta med hjem og sende inn.
FOTO: STATENS NATUROPPSY­N SKJITJAKT: Statens Naturoppsy­n ber de som finner avføring fra jerv om å ta med hjem og sende inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway