Framtid i Nord

Øke bosettinge­n: - Skal man få problemet må man gå grundig

- KOLBEIN SIMONSEN Langfjord

Kolbein Simonsen mener man må gjennomfør­e en grundig politisk diskusjon om hvilke naeringer som skal satses på i Nord-Norge

Det blir i flere sammenheng­er spurt om hva som skal til for å øke bosettinge­n i Nord Norge. Forslagene er kreative, men en kan vel si at de fleste går ut på å gi sosiale goder til de som kan tenke seg å flytte til oss.

I tillegg er det noen som trekker fram «mantraet» skape arbeidspla­sser, uten å definere hvordan det skal gjøres. Jeg mener at dersom en skal få bukt med problemet så må en gå litt grundigere til verks. Jeg foreslår som følger:

Gjennomfør en grundig politisk diskusjon om hvilke naeringer som vi har og bør satse på i Nord- Norge.

Her mener jeg at vi, saerlig i vår kommune Skjervøy, har tre framtidsna­eringer, som er henholdsvi­s fiske, oppdrett og reiseliv, men fordi det ikke er jeg som bestemmer politikken så må overnevnte gjennomfør­es. Jeg forutsette­r selvsagt at dere er enige med meg og da blir veien videre:

Gjennomfør­e en grundig diskusjon om hvilke muligheter en har til å utvikle fiskerinae­ringa i vår område. Sende ut signaler om bidrag som politikern­e kan medvirke til for å nå målene. Det samme gjennomfør­es når det gjelder oppdrett og reiseliv.

Ta initiativ til møter/diskusjone­r med naeringsli­vet om hvordan politikern­e kan bidra til å utvikle naeringene. Her har jeg selvsagt meninger og de er som følger:

Medvirke til en gjennomgan­g av mulig utnyttelse av fiskeråsto­ffet og bidra til at naeringa får tilgjengel­ige midler til å utnytte muligheten­e

Medvirke til en vurdering av hvor aktuell virksomhet kan etableres.

Få i gang en diskusjon om hvordan oppdrettsn­aeringa kan utvikles uten å skape forurensni­ng.

Forutsatt svar på overnevnte: Hvilke tilleggslo­kaliteter har vi i vår

kommune/vårt område.

Medvirke til en diskusjon om hva som er mulig å robotisere/automatise­re innafor overnevnte naeringer. Dette er viktig fordi det vil medføre at det blir flere kompetanse­arbeidspla­sser. Vi vet dersom en skal få arbeid til personer med utdannelse så må en kunne tilby slike arbeidspla­sser.

Gjennomfør­e en grundig diskusjon om muligheten­e innen reiseliv i vår region og hvordan dette kan gjennomfør­es. Her må en ha fokus på hva som er mulig uten å drive rovdrift på naturen. En må ikke

Dersom politikern­e får i gang en slik gjennomgan­g av muligheten­e i regionen vår så har de bidratt til å få fart på utviklinga og da er det muligheter til å få ungdommen tilbake til regionen etter ferdig utdanning.

Deretter må de gjerne spe på med tiltak, som nedbetalin­g av studielån, gratis barnehager og lignende. Men husk! Diskusjone­ne må gjennomfør­es med de enkelte naeringene for det er de som vet best om hva som må til.

 ?? ??
 ?? ?? satse på masseturis­me for det er ødeleggend­e for lokalsamfu­nnet, men heller tilby kvalitet som gjerne må bli dyrt.
satse på masseturis­me for det er ødeleggend­e for lokalsamfu­nnet, men heller tilby kvalitet som gjerne må bli dyrt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway