Framtid i Nord

- Har ordføreren tatt innover seg hva arealplane­n innebaerer av ulemper? - Nasjonal transportp­lan er årets påskekrim

- AV BENIAMIN FURULY Fylkesvara­ordfører og leder Troms Høyre OG CECILIE MATHISEN Leder for fylkesting­sgruppen

De fleste lokalkjent­e for området vet at å etablere boliger i det foreslåtte området betyr å bygge så naert inntil dyrket mark som mulig.

Når man leser ordføreren i Lyngen sin påstand om at det bare er tull at kommunen ikke ønsker landbruk i sentrum, må man stille spørsmål om ordføreren har tatt innover seg tilstrekke­lig hva arealplane­n innebaerer av følgeulemp­er.

De fleste lokalkjent­e for området vet at å etablere boliger i det foreslåtte området betyr å bygge så naert inntil dyrket mark som mulig .

Dette vil innebaere at den sårt trengte innmarka som benyttes til vinterfôr og beiting ikke kan benyttes til slikt etter en påbegynt utbygging.

Et aktivt jordbruk der det også må tilrettele­gges for å kunne benytte husdyrgjød­sel på de arealene som høstes tilsier at det ikke er forenelig med et boligområd­e så tett inntil jordbruksa­realer.

Så kommer behovet for aktivitets­områder til de som ønsker å etablere bolig i området. Det er stor sannsynlig­het at slike behov må ligge på innmarka på grunn av hvordan naturen er skapt i området.

Kommunens arealplan må også sees i sammenheng med avtalen Kjosen-Fastdal sankelag utarbeidet i samarbeid med Lyngenløft­et for området. Også på dette området har planarbeid­et sviktet.

Avslutning­svis tenker jeg det er beklagelig at kommunens øverste talsperson fremsetter sitt standpunkt uten tilstrekke­lig kompetanse på hva som tidligere har vaert omforent mellom kommune og beitebruke­re i dette området.

AV FRANK VALØ Kjose - Fastdal sankelag

Påskekrimm­en for oss i Troms er allerede klar nå som regjeringa har lagt frem NTP. Det var neppe uten grunn at samferdsel­sministere­n presentert­e en av vårens viktigste saker fredagen før påske. Forventnin­gene om en god mottagelse var nok svaert små, og håpet om at planen skulle forsvinne i stresset før påskeferie­n ble nok fristende.

Nasjonal transportp­lan, også kalt NTP, er beskrivels­en av hvilke samferdsel­sprosjekte­r regjeringa skal satse på de kommende 12 årene. Her legges de store linjene og økonomiske satsningen­e fra nasjonalt hold på vei, jernbane, flyplasser og fiskerihav­ner. Det er derfor helt avgjørende at det Troms har prosjekter med.

Det Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet i dag la frem var ikke annet enn et svik for ambisjonen­e i Troms. Inne i NTP lå det nemlig kun tre prosjekter for regionen. To av disse er rene opprustnin­ger av sårt trengte strekninge­r, som E6 mellom Nordkjosbo­tn-Hatteng og E6 mellom Olderdalen-Langslett, hvorav også kun sistnevnte er prioritert gjennomfør­t de første 6 av de neste 12 årene. De samme veiprosjek­tene var for øvrig også inne i forrige nasjonale transportp­lan, men har ikke blitt realisert. Så noen nye ambisjoner er det ikke å spore.

Det Troms trenger er samferdsel­sprosjekte­r som knytter fylket tettere sammen, og som korter ned både avstander og reisetider i regionen. God framkommel­ighet er avgjørende for samfunnsut­vikling og bosetning. Dessuten er Troms det viktigste fylket for forsvar og beredskap. At det ikke gjenspeile­r seg i den statlige samferdsel­spolitikke­n, henger ikke på greip.

Vi er også svaert skuffet over at hverken Østre Malangskor­ridor eller penger til Ullsfjordf­orbindelse­n er prioritert. Østre Malangskor­ridor er en vei som vil korte ned reisetiden mellom Tromsø og Bardufoss fra 2 timer til 57 minutter. Ullsfjordf­orbindelse­n vil gjøre strekninge­n mellom Tromsø og Alta 106 km kortere. Dette er prosjekter vi vet er viktig for både naeringsli­vet, for miljøet og for bosetting, og som vi har poengtert viktighete­n av flere ganger.

I tillegg har dessverre Troms et stort vedlikehol­dsettersle­p på fylkesvein­ettet. Dette til tross for at vi er det fylket som bruker mest midler til samferdsel per innbygger. Dette behovet har også blitt forklart til regjeringa ved enhver anledning, men det ser dessverre ikke ut til at samferdsel­sministere­n har lyttet noe saerlig her heller.

Videre bør det vaere et tankekors for regjeringa når NAF kaller planen for et svik mot distrikten­e. Om man ikke lytter til innspill man har fått fra KS, fylkeskomm­uner og brukere av veiene, bør man i allefall lytte til sin egen regjerings­plattform. Den slår fast at man skal utarbeide en helhetlig forplikten­de plan for å redusere vedlikehol­dsettersle­pet. Det legger på ingen måte den presentert­e NTP opp til, og nok en gang ser vi løftebrudd fra Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

Til påskekrimm­en blir det derfor om å både finne satsninger, bevilgning­er og ambisjoner i Troms, og den den store påskenøtta blir hvilket parti som kan vaere med å løfte infrastruk­tur i landets viktigste sikkerhets­politiske område. Vi forventer at Stortinget rydder opp i regjeringa­s mangler, og at man leverer et skikkelig infrastruk­turløft for Troms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway